ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το σχέδιο Μητσοτάκη για την επανεκκίνηση -16 Μαρτίου άνοιγμα λιανεμπορίου -Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία

Η κυβέρνηση επιχειρεί να λύσει το γρίφο για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας. H πίεση στο σύστημα υγείας είναι μεγάλη και τις επόμενες δύο εβδομάδες θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να έχει επέλθει η επιθυμητή αποσυμφόρηση, ωστόσο η ασφυξία που υπάρχει στην αγορά και εξάντληση των δημοσιονομικών περιθωρίων κάνουν επιβεβλημένη την σταδιακή επαναλειτουργία της αγοράς.

Οι εμβολιασμοί αυτή την εβδομάδα θα φτάσουν το 1 εκατομμύριο και μέχρι τέλος του μήνα αναμένεται να έχουν ξεπεράσει το 1,7 εκατομμύρια, με τη χώρα μας να βρίσκεται σταθερά το τελευταίο διάστημα στην πρώτη πεντάδα πανευρωπαϊκά στον ρυθμό των ημερήσιων εμβολιασμών. Στο ζήτημα της επανέναρξης κάποιων δραστηριοτήτων, όπως τόνισε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια ακόμα, ειδικά αυτές τις δύο εβδομάδες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας της οικονομίας αλλά και της εκπαίδευσης».

16 Μαρτίου η ημερομηνία «κλειδί»

Με εντατικούς ελέγχους για την τήρηση των μέτρων, συνεπώς, το επόμενο διάστημα και με «σύμμαχο» το εμβόλιο της Johnson & Johnson (τέταρτο κατά σειρά), το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στις 11 Μαρτίου, η κυβέρνηση σχεδιάζει την επανέναρξη του λιανεμπορίου στις 16 Μαρτίου, αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα δηλαδή. Εξάλλου είναι σχεδόν κοινή παραδοχή πλέον ότι «η σωρευμένη κούραση οδηγεί στην πραγματικότητα σε έλλειψη συμμόρφωσης», όπως τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης και συνεπώς ένα κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας πρέπει να ανοίξει, έστω με περιορισμούς και κανόνες. Εξάλλου, όπως παραδέχθηκε ο κ. Γεραπετρίτης, «δεν έχουμε άλλα περιθώρια για να παραμείνουμε κλειστοί - όχι μόνο για λόγους κοινωνικής αποσυμπίεσης, αλλά και για λόγους που έχουν να κάνουν με τα δημοσιονομικά μας, εξαντλούνται οι δυνατότητες που έχουμε για να μπορούμε να ενισχύουμε τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις».

Σχολεία: Πιθανότερο σενάριο για άνοιγμα στις 22 Μαρτίου

Παρότι το ευκταίο είναι να ανοίξουν στις 16 Μαρτίου και τα σχολεία, αυτό θεωρείται από τους λοιμωξιολόγους εξαιρετικά δύσκολο. Αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης θεωρούν ότι τα βήματα για το άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας πρέπει να είναι σταθερά και όσο το δυνατόν πιο βέβαια ώστε να αποφευχθούν τα πισωγυρίσματα. Με αυτό το δεδομένο πιθανότερο σενάριο για τα σχολεία είναι να ανοίξουν στις 22 Μαρτίου.

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
 Copyright © 2014 - 2021 YSTEROGRAFO NEWS