Κυπριακό: Ξεκινά η Ατυπη πενταμερής στη Γενεύη -Οι θέσεις των δύο πλευρών

Κυπριακό: Ξεκινά η Ατυπη πενταμερής στη Γενεύη -Οι θέσεις των δύο πλευρών

Χωρίς πολλές ελπίδες για μια θετική εξέλιξη ξεκινά σήμερα στη Γενεύη η Ατυπη πενταμερής για το Κυπριακό.

Στην Ελβετική πόλη θα βρίσκεται σήμερα και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ενώ ήδη βρίσκεται εκεί ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, συνοδεία 65 πολιτικών και δημοσιογράφων.

Ο κ. Δένδιας θα συμμετέχει στην άτυπη πενταμερή που έχει συγκαλέσει ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και η οποία θα διαρκέσει ως τις 29 Απριλίου. Ο Ελληνας ΥΠΕΞ θα έχει συνάντηση με τον κ. Γκουτέρες την Μεγάλη Τετάρτη, ενώ την ίδια ημέρα θα παρακαθήσει στο δείπνο εργασίας της συνόδου.

Την Μεγάλη Τρίτη αναμένεται να έχει συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο του γεν. γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, Γκερ Πέτερσεν, ενώ στο περιθώριο της Άτυπης Πενταμερούς έχουν προγραμματισθεί συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη (27 Απριλίου) και με τον Βρετανό ομόλογό του, Ντόμινικ Ράαμπ (28 Απριλίου).

Να τονιστεί πως αυτή θα είναι η πρώτη φορά μετά το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά, το καλοκαίρι του 2017, που οι εμπλεκόμενες πλευρές θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι διαπραγμάτευσης.

Κυπριακό: Ποιοι θα συμμετέχουν στην άτυπη πενταμερή

Στη συνάντηση θα συμμετέχουν οι Νίκος Αναστασιάδης, Ερσίν Τατάρ, Νίκος Δένδιας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Ντομινίκ Ράαμπ, ενώ τελικά τα Ηνωμένα Εθνη δεν προσκάλεσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι εκπρόσωποι των Βρυξελλών, πάντως, θα βρεθούν στην ελβετική πόλη με πεπειραμένους ανώτερους διπλωμάτες προκειμένου να έχουν διμερείς επαφές με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Οι θέσεις της ελληνικής και κυπριακής πλευράς

Ελληνοκυπριακή και ελληνική πλευρά επιμένουν ότι η όποια διαπραγμάτευση πρέπει να συνεχιστεί από το σημείο που σταμάτησε το 2017 στο Κραν Μοντανά, αλλά και στο πλαίσιο που οι Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί συμφώνησαν στο Βερολίνο τον Νοέμβριο του 2019. Η Κύπρος απορρίπτει την πρόταση της Τουρκίας για «λύση δύο κρατών», πρόταση με την οποία σκοπεύει να κατέβει στην πενταμερή η γειτονική χώρα. Οπως τονίζεται πάντως στην Κύπρο, επιδίωξη, της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι να ολοκληρωθεί τάχιστα η διαδικασία έτσι ώστε να προχωρήσει άμεσα και να μην αξιοποιηθεί περαιτέρω για κωλυσιεργία από πλευράς Άγκυρας, με στόχο μια επίσημη διάσκεψη τύπου Κραν Μοντανά μέσα στο καλοκαίρι.

Οι θέσεις της Τουρκίας για το Κυπριακό

Τουρκοκυπριακή και τουρκική πλευρά σημειώνουν ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει πολύ από το 2017. Τατάρ και Τσαβούσογλου πάνε στη Γενεύη έχοντας επαναλάβει το τελευταίο διάστημα ότι απορρίπτουν τη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και προωθώντας τη λύση των δύο κρατών με κυριαρχική ισότητα. Στέκονται στην λύση «δύο κρατών» που δεν γίνεται δεκτή από την ελληνική πλευρά

Συνάντηση Ερντογάν - Τατάρ -«Παπαγάλος» της Αγκυρας στη Γενεύη ο Τατάρ, λέει ο Ακιντζί

Εν τω μεταξύ, πριν το ταξίδι στη Γενεύη ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ επισκέφτηκε στην Αγκυρα τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τατάρ είχε συνάντηση μιας ώρας με τον Τούρκο πρόεδρο σύμφωνα με το sigmalive και αντάλλαξαν απόψεις εν όψει της πενταμερής στη Γενεύη.

Την ίδια ώρα, ο πρώην τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε ότι στη Γενεύη ο Τατάρ «θα είναι παπαγάλος της Άγκυρας», όπως γράφει η Kıbrıs Postası.

Ο Ακιντζί επανέλαβε ότι ο Τατάρ τοποθετήθηκε στον «θώκο» στον οποίο κάθεται εκ μέρους της Τουρκίας με απειλές, χρήματα, υποσχέσεις και εκβιασμούς και πρόσθεσε: «Στην Γενεύη θα επιδείξει συμπεριφορά κατά τρόπο που θα είναι ο παπαγάλος της Άγκυρας».

Σημειώνοντας ότι «χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία» στο Κραν Μοντάνα, ο Ακιντζί είπε ότι «ήταν μια στιγμή που πλησιάσαμε πολύ στη λύση» και υποστήριξε ότι «δεν κατέστη δυνατό να επιδειχθεί βούληση» γι’ αυτό, κατηγορώντας την Αγκυρα πως «πέταξε στον κάλαθο των σκουπιδιών» τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό και ότι «ο Τατάρ προβαίνει σε δηλώσεις προς την ίδια κατεύθυνση». Δήλωσε σίγουρος ότι δεν θα βγάλει αποτέλεσμα η πενταμερής, ενώ τα λόγια του προκάλεσαν την αντίδραση του Τατάρ.

Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ, ο Τατάρ απευθύνθηκε στον Ακιντζί λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εσύ ποιου ο παπαγάλος ήσουν άραγε όταν πήγες και έδωσες χάρτη στους Ελληνοκύπριους;»

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ 18|04|24 17:22

Cupra Leon e-TSI 150 PS ... Με σπορ DNA [test]

 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ