Κυριάκος Μητσοτάκης για συμφωνία υπουργών Ενέργειας: Ορόσημο η σημερινή μέρα - Υιοθετήθηκε η πρόταση της Ελλάδας

Κυριάκος Μητσοτάκης για συμφωνία υπουργών Ενέργειας: Ορόσημο η σημερινή μέρα - Υιοθετήθηκε η πρόταση της Ελλάδας

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ύστερα από πολύωρες διαβουλεύσεις το Συμβούλιο κατέληξε σε συμφωνία, με την ψήφιση μηχανισμού διόρθωσης τιμών στις αγορές φυσικού αερίου


Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε μέσω Twitter στην απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η σημερινή ημέρα αποτελεί άλλο ένα ορόσημο στη μακρά προσπάθειά μας να προστατεύσουμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας από τις υπερβολικές τιμές του φυσικού αερίου που προκαλεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς -μια πρόταση της Ελλάδας που υποβλήθηκε πριν από 9 μήνες- εγκρίθηκε τελικά από τους υπουργούς Ενέργειας της Ευρώπης».

Προσέθεσε ακόμη: «Ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι όταν οι αγορές αποτυγχάνουν, οι κυβερνήσεις θα παρέμβουν. Δεν θα επιτρέψουμε στους θεσμούς μας να στραφούν εναντίον μας. Αυτό είναι ένα πρόσθετο εργαλείο που βοηθά στην προστασία των οικονομιών μας από την έκτακτη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου».

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ύστερα από πολύωρες διαβουλεύσεις το Συμβούλιο κατέληξε σε συμφωνία, με την ψήφιση μηχανισμού διόρθωσης τιμών στις αγορές φυσικού αερίου.

Το ανώτατο όριο τιμής ορίστηκε στα 180 ευρώ/MWh και θα ισχύει από 15 Φεβρουαρίου για τον δείκτη τιμών TTF και από 31 Μαρτίου 2023 για όλους τους υπόλοιπους δείκτες, ύστερα από αξιολόγηση του ESMA και του ACER.

Ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται όταν η τιμή του φυσικού αερίου θα υπερβαίνει τα 180 ευρώ για τρεις συνεχείς μέρες. Η διάρκεια ισχύος του μηχανισμού καθορίζεται στον έναν χρόνο.

Σχετικά με την αναστολή του μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς αποφασίστηκε πως σε περιπτώσεις που η εφαρμογή του σε κάποιο hub οδηγεί σε αρνητικές επιπτώσεις τις χρηματοπιστωτικές αγορές ή τις αγορές φυσικού αερίου, η Επιτροπή μπορεί να εξαιρεί ορισμένα παράγωγα από την εφαρμογή του μηχανισμού.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ