Ενέργεια: Ελλάδα και άλλες 11 χώρες της ΕΕ πιέζουν για χαμηλότερο πλαφόν στο φυσικό αέριο - Έκτακτο συμβούλιο την Τρίτη

Ενέργεια: Ελλάδα και άλλες 11 χώρες της ΕΕ πιέζουν για χαμηλότερο πλαφόν στο φυσικό αέριο - Έκτακτο συμβούλιο την Τρίτη

Εξελίξεις αναμένονται στο μέτωπο της ενεργειακής κρίσης τα επόμενα 24ωρα με τους με τους υπουργούς Ενέργειας της ΕΕ να συνεδριάζουν εκτάκτως την Τρίτη προκειμένου να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για τον περιορισμό των τιμών του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, υπάρχουν 12 κράτη-μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, που πιέζουν ιδιαίτερα την Κομισιόν για χαμηλότερο ανώτατο όριο τιμών στο φυσικό αέριο.

Οι υπουργοί συναντήθηκαν το Σάββατο για να συζητήσουν τον διορθωτικό μηχανισμό της αγοράς που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο οποίος, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, θα περιορίσει τις υπερβολικές αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο της Επιτροπής, το πλαφόν θα ενεργοποιηθεί όταν οι τιμές στον ευρωπαϊκό δείκτη αναφοράς χονδρεμπορίας φυσικού αερίου -το ολλανδικό TTF- φτάσουν τα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) για δύο εβδομάδες και εάν αυτές οι τιμές είναι πάνω από 58€/MWh υψηλότερες από τις τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην παγκόσμια αγορά.

Στα 160 ευρώ ανά μεγαβατώρα θέλουν το πλαφόν στο φυσικό αέριο η Ελλάδα και οι άλλοι 11

Ωστόσο, ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ επικρατεί έντονος διχασμός αναφορικά με το σχέδιο, το οποίο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είπε ότι θα μπορούσε να «θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα» στην ευρωζώνη.

Ο τελευταίος συμβιβασμός από το Συμβούλιο με ημερομηνία 9 Δεκεμβρίου, τον οποίο είδε το Politico, πρότεινε τη μείωση του πλαφόν στα 220 ευρώ ανά MWh για πέντε ημέρες και 35 ευρώ ανά MWh περιθώριο για τις παγκόσμιες τιμές LNG.

Αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για την Ελλάδα, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Κροατία, τη Λετονία, την Ιταλία, τη Λιθουανία, τη Μάλτα, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία. Αυτές οι χώρες -αρκετές για να σχηματίσουν μια μειοψηφία και να τορπιλίσουν μια συμφωνία- ζήτησαν να μειωθεί σημαντικά το ανώτατο όριο, στα 160 ευρώ ανά MWh με 20 ευρώ ανά MWh, σύμφωνα με το έγγραφο.

Επίσης, θέλουν το μέτρο να ισχύει για όλα τα παράγωγα, και όχι μόνο για τις συναλλαγές του μήνα. Αλλά αυτό είναι κάτι για το οποίοι αρκετές χώρες είναι πιο δύσπιστες όσον αφορά στο πλαφόν, καθώς Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία, Δανία, Εσθονία και Λουξεμβούργο ξεκαθάρισαν ότι είναι «κόκκινη γραμμή», σύμφωνα με έναν διπλωμάτη.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ελπίζω σε συμφωνία για το πλαφόν τις επόμενες ημέρες

Η πρόταση για τον διορθωτικό μηχανισμό βρίσκεται στο τραπέζι κι «αυτό που χρειάζεται τώρα είναι μία πολιτική συμφωνία σχετικά με το τι είδους πλαφόν, πού είναι η ισορροπία στο τι είδους πλαφόν θέλουμε» ανέφερε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξει κατάληξη τις επόμενες ημέρες.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι «για τον διορθωτικό μηχανισμό το ζήτημα είναι να βρεθεί η σωστή ισορροπία η οποία θα κόψει τις αυξήσεις τιμών, τη χειραγώγηση και τη σπέκουλα και από την άλλη πλευρά να μην κόψουμε την προμήθεια που φτάνει στην ευρωπαϊκή αγορά. Πολιτική συμφωνία σχετικά με το πεδίο εφαρμογής, για το όριο».

«Ελπίζω ότι θα φτάσουμε σε κατάληξη μέσα στις επόμενες ημέρες» συμπλήρωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS