Κόντρα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για το Τατόι και την αξιοποίησή του -Eργα 75 εκατ. για τη μεταμόρφωσή του αλά Dumfries House

Κόντρα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για το Τατόι και την αξιοποίησή του -Eργα 75 εκατ. για τη μεταμόρφωσή του αλά Dumfries House

Τροφή για νέα κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτέλεσε η χθεσινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Σκωτία όπου συναντήθηκε με τον πρίγκιπα Κάρολο στο Dumfries House.

Ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να δει από κοντά την μεταμόρφωση του κτήματος στο Ανατολικό Αιρσάιρ το οποίο το 2017 αγοράστηκε από τον πρίγκιπα Κάρολο και το φιλανθρωπικό του ίδρυμα The Prince's Foundation και πλέον έχει «αναγεννηθεί» και χρησιμοποιείται για μια σειρά από εκπαιδευτικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς και είναι ανοιχτό για το κοινό όλο το χρόνο.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενσωμάτωση της τεχνογνωσίας που χρησιμοποιήθηκε στο Dumfries House προκειμένου στο άμεσο μέλλον να εφαρμοστεί και στα πρώην βασιλικά κτήματα Τατοΐου. Εξάλλου η ανάδειξη του Τατοΐου βρίσκεται αρκετά ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου γνωστοποίησε ότι η κυβέρνηση δρομολογεί έργα 75 εκατ. ευρώ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

Σήμερα οι χώροι του Dumfries House έχουν αναγεννηθεί πλήρως, ιστορικά βοηθητικά κτίσματα έχουν επανέλθει σε χρήση, ενώ στις εγκαταστάσεις του δίνεται μια σειρά ευκαιριών κατάρτισης σε νέους ανθρώπους, πάνω σε παραδοσιακές δεξιότητες και χειροτεχνίες.

Τι συζήτησαν Πρίγκιπας Κάρολος και Κυριάκος Μητσοτάκης

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, που έγινε ύστερα από πρόσκληση του Πρίγκιπα της Ουαλίας, ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στο ιστορικό κτήριο και στο κτήμα, τα οποία διαχειρίζεται από το 2007 το Ίδρυμα του Πρίγκιπα, προχωρώντας σε σημαντικά έργα αποκατάστασης ώστε να διαφυλαχθεί η σημαντική πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.

Στο επίκεντρο της συνάντησης με τον Πρίγκιπα Κάρολο βρέθηκε η ολιστική στρατηγική που έχει εφαρμόσει το Ίδρυμα του Πρίγκιπα για την αποκατάσταση της έπαυλης Dumfries και του κτήματος που την περιβάλλει, την ανάπτυξη εκπαιδευτικών, περιβαλλοντικών και πολιτιστικών δράσεων και την ανάδειξη του κτήματος σε «πράσινο» τοπόσημο που είναι ανοιχτό στους πολίτες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και προσφέρει θέσεις εργασίας στην τοπική κοινωνία.

Δίνοντας έμφαση στη σύνδεση με τη φύση, το Ίδρυμα του Πρίγκιπα υποδέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες μαθητές στο Dumfries, προσφέροντας προγράμματα που εστιάζουν στον σεβασμό για το φυσικό περιβάλλον, στα οποία περιλαμβάνονται μαθήματα για πρακτικές αειφορίας, την παραγωγή τροφής και για την κηπουρική.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως στόχος του είναι η ανάλογη ανάδειξη του κτήματος και των εγκαταστάσεων του Τατοΐου.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος έλαβαν σήμερα μέρος σε τηλεδιάσκεψη με το Ελληνικό Συμβούλιο του οργανισμού Sustainable Markets Initiative (SMI) του Πρίγκιπα, ο οποίος αποβλέπει στην αναγνώριση των θεμελιωδών δικαιωμάτων της φύσης και στην οικοδόμηση ενός βιώσιμου, αειφόρου μέλλοντος.

«Κύριε Πρωθυπουργέ, η Ελλάδα έχει μια πραγματική ευκαιρία να επιδείξει πρωτοποριακή ηγεσία, παγκοσμίως, στην πράσινη οικονομία. Και επίσης, χάρηκα πολύ που η Αθήνα ήταν η πρώτη πόλη που υπέγραψε τις αρχές της Terra Carta μετά την επίσκεψή μας στην Ελλάδα τον περασμένο Μάρτιο, όταν και νομίζω ότι συνάντησα τους περισσότερους από εσάς με αυτή την ευκαιρία. Πόλεις με το ξεχωριστό τους βάρος και επίπεδο ζωής έχουν να διαδραματίσουν έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των πράσινων στόχων. Άλλωστε, χρειαζόμαστε επείγουσα δράση λόγω των κρίσεων που αντιμετωπίζουμε», τόνισε μεταξύ άλλων στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Πρίγκιπας Κάρολος.

Ήταν πραγματικά ένα ταξίδι που άξιζε, ώστε να καταλάβω καλύτερα τι ακριβώς κάνετε εδώ, στο Dumfries House. Όπως γνωρίζετε, έχουμε δεσμεύσει σημαντικούς πόρους για την αποκατάσταση του Τατοΐου. Αλλά το Τατόι δεν πρέπει να αποτελεί απλώς έναν προορισμό του Σαββατοκύριακου για τους Αθηναίους που θέλουν να αποδράσουν από την πόλη.

Μητσοτάκης: Σημαντικούς πόρους για την αποκατάσταση του Τατοΐου

«Ήταν πραγματικά ένα ταξίδι που άξιζε, ώστε να καταλάβω καλύτερα τι ακριβώς κάνετε εδώ, στο Dumfries House. Όπως γνωρίζετε, έχουμε δεσμεύσει σημαντικούς πόρους για την αποκατάσταση του Τατοΐου. Αλλά το Τατόι δεν πρέπει να αποτελεί απλώς έναν προορισμό του Σαββατοκύριακου για τους Αθηναίους που θέλουν να αποδράσουν από την πόλη.

Μπορεί να γίνει ένα πραγματικό κέντρο πολιτισμού, επαγγελματικής κατάρτισης, αγροτικής επιχειρηματικότητας. Αυτό που έχετε καταφέρει εδώ είναι πραγματικά αξιοσημείωτο. Και ο τρόπος με τον οποίο αλληλεπιδράτε με την τοπική κοινότητα προσφέρει πραγματικά πολλές ελπίδες στους νέους και ένα πολύ πιο ευοίωνο μέλλον. Σας ευχαριστούμε λοιπόν και πάλι που μοιραστήκατε αυτές τις εμπειρίες μαζί μας. Και είμαι σίγουρος ότι αυτές θα αξιοποιηθούν πολύ καλά.

Είναι τιμή μου που μπόρεσα να συμμετάσχω σε αυτή τη συνάντηση. Είναι πολύ σημαντικό που μπορούμε να ξεκινήσουμε το Ελληνικό Συμβούλιο του Sustainable Markets Initiative (SMI). Οι εταιρείες που συμμετέχουν είναι όλες κορυφαίες στους τομείς τους. Και, φυσικά, η Αθήνα έχει ανοίξει το δρόμο για την πραγματοποίηση της μετατροπής της από μια πόλη με κληρονομιά περιβαλλοντικών προβλημάτων, σε πρότυπο για ένα βιώσιμο μέλλον. Και ασφαλώς, όπως γνωρίζετε και όπως έχουμε συζητήσει, η κυβέρνηση έχει επενδύσει πλήρως στην πράσινη ατζέντα και σκοπεύουμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε σημαντικά κεφάλαια που διατίθενται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για αυτόν τον σκοπό, σε αυτό που ονομάζουμε «Ελλάδα 2.0».

Διαθέτουμε το 37% των συνολικών πόρων που μας αναλογούν στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού. Το σχέδιο καθ’ εαυτό ανέρχεται σε 32 δισ. ευρώ. Μιλάμε λοιπόν για ένα συνολικό ποσό που ξεπερνά τα 12 δισ. ευρώ με στόχο τον πράσινο μετασχηματισμό. Και φυσικά έχουμε επενδύσει πολλά σε όλες τις πτυχές αυτής της ατζέντας. Αλλά δεν μπορούμε να το πετύχουμε χωρίς τη συμμετοχή των κορυφαίων ελληνικών εταιρειών μας. Και είναι μεγάλη μου χαρά που μπορούμε να εργαζόμαστε συστηματικά μαζί στο πλαίσιο της υλοποίησης αυτής της ατζέντας», είπε με την σειρά του ο πρωθυπουργός.

Κόντρα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την επίσκεψη στο Dumfries House

Ωστόσο, την ώρα που η ο πρωθυπουργός βρισκόταν στην Σκωτία, πίσω στην Αθήνα η αξιωματική αντιπολίτευση επιτέθηκε για μια ακόμη φορά στην κυβέρνηση. Μάλιστα στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε αναφορά
για «μέγιστη προσβολή» προς τους πολίτες, υπογραμμίζοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «θα πρέπει να ενεργεί ως εκλεγμένος πρωθυπουργός και όχι ως αυλάρχης των Γλύξμπουργκ». 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Να καταλάβει ο κ. Μητσοτάκης ότι δεν είναι αυλάρχης των Γλύξμπουργκ. Ο κ. Μητσοτάκης καλό θα ήταν να αντιληφθεί ότι πρέπει να ενεργεί, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, ως εκλεγμένος πρωθυπουργός και όχι ως αυλάρχης των Γλύξμπουργκ.

Συνιστά δε μέγιστη προσβολή προς τους πολίτες την ώρα που τα ελληνικά νοικοκυριά δοκιμάζονται από την ακρίβεια, λόγω της ανεπάρκειάς του και της ασυλίας που παρέχει στην αισχροκέρδεια, να ταξιδεύει στη Σκωτία για να αποκτήσει τεχνογνωσία στην αξιοποίηση... βασιλικών κτημάτων.

Το Τατόι αποτελεί κτήμα του ελληνικού λαού, που πλήρωσε γι' αυτόν τον λόγο αδρά αποζημίωση στην τέως βασιλική οικογένεια, η οποία -ως γνωστόν- είχε προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ελλάδας.

Το νέο "unfair" της οικογένειας Μητσοτάκη δεν θα μείνει αναπάντητο από τις Ελληνίδες και τους Έλληνες όποτε τολμήσει να στήσει κάλπες».

 

Η απάντηση της ΝΔ

Η απάντηση της Πειραιώς στην Κουμουνδούρου ήταν άμεση κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για «ψέμα και υποκρισία».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΝΔ:

«Ότι το ψέμα και η υποκρισία είναι ταυτόσημα με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστό. Όταν ο κ. Τσίπρας υποδεχόταν τον Πρίγκιπα Κάρολο στην Αθήνα το 2018, μιλούσε για “επίσκεψη ορόσημο”. Σήμερα που ο Πρωθυπουργός αποδεχόμενος πρόσκληση του Πρίγκιπα Καρόλου τον συναντά στη Σκωτία, ο ΣΥΡΙΖΑ ψελλίζει διάφορα ακατανόητα συνομωσιολογικά. Ύστερα αναρωτιούνται γιατί ουδείς τους παίρνει στα σοβαρά».

Στο τέλος της ημέρας, ο Πρίγκιπας της Ουαλίας, Κάρολος, φορώντας μια μπλε γραβάτα με μικρές ελληνικές σημαίες, αποχαιρέτισε τον Έλληνα Πρωθυπουργό μέσω twitter μετά το πέρας της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη, αναφέροντας πως «με μεγάλη του χαρά ο Πρίγκιπας της Ουαλίας συναντήθηκε εκ νέου με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, της πατρίδας του πατέρα του, σήμερα στην έπαυλη Dumfries».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS