Καραγιάννης: Στα τέλη 2023 η Θεσσαλονίκη θα έχει ένα πλήρως λειτουργικό μετρό

Καραγιάννης: Στα τέλη 2023 η Θεσσαλονίκη θα έχει ένα πλήρως λειτουργικό μετρό

«Στα τέλη του 2023 η Θεσσαλονίκη θα έχει ένα πλήρως λειτουργικό μετρό», τόνισε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιώργος Καραγιάννης, σε ημερίδα της οικονομικής e-εφημερίδας Voria.gr, στην ενότητα με θέμα : «Το στοίχημα των υποδομών στη Βόρεια Ελλάδα».

Ο υφυπουργός σημείωσε ότι μέσα στις επόμενες μέρες βγαίνει και ο διαγωνισμός για το φορέα λειτουργίας του μετρό, που θα είναι μια σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου τομέα (ΣΔΙΤ )και τόνισε ότι και οι δοκιμές και όλα τα υπόλοιπα στο έργο πηγαίνουν σύμφωνα με τον προγραμματισμό.

Ο κ. Καραγιάννης, ανέφερε υπάρχουν δύο αντιλήψεις για το μετρό, αυτή της προηγούμενης κυβέρνησης «που εγκαινίαζε μουσαμάδες και έλεγε ότι το μετρό θα είναι έτοιμο το 2020» και της σημερινής κυβέρνησης «που λέει την πραγματικότητα». Σημείωσε, ότι εάν το μετρό ήταν κοντά στην ολοκλήρωση του κατά τη λήξη της θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως διατείνεται ο ΣΥΡΙΖΑ, η σημερινή κυβέρνηση δε θα είχε κανένα πρόβλημα να το εγκαινιάσει. «Τα πράγματα όμως ήταν τελείως διαφορετικά» είπε ο υφυπουργός και απαρίθμησε ελλείψεις στο έργο που παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση.

«Η εντολή που πήραμε το 2019 από τον πρωθυπουργό, ήταν να ρίξουμε πολύ μεγάλο βάρος στα έργα υποδομών. Και αυτό κάνουμε και για τα μεγάλα και για τα μικρά έργα» είπε ο κ. Καραγιάννης, υπενθυμίζοντας ότι μόλις προ ημερών παραδόθηκε το «ορφανό» χιλιόμετρο Ν. Μουδανιών - Ποτίδαιας, ενώ στις αρχές φθινοπώρου θα παραδοθεί και το τμήμα Θέρμη - Γαλάτιστα και πρόσθεσε: «Ότι λέμε το κάνουμε πράξη. Αν υπάρχει πολιτική βούληση και σωστός σχεδιασμός, όσο περίπλοκο κι εάν είναι ένα έργο μπορεί να υλοποιηθεί».

Οι οδικοί άξονες, Δράμα- Αμφίπολη και Θεσσαλονίκη - Έδεσσα θα κατασκευαστούν με ΣΔΙΤ


Μιλώντας για τα υπόλοιπα έργα υποδομών και συγκοινωνιών, ο κ. Καραγιάννης ανέφερε ότι οι οδικοί άξονες, Δράμα- Αμφίπολη και Θεσσαλονίκη - Έδεσσα πέρασαν την προηγούμενη εβδομάδα από τη διυπουργική επιτροπή, θα κατασκευαστούν με ΣΔΙΤ και μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται η δημοπράτηση τους και η έναρξη των εργασιών σε περίπου δεκαοκτώ μήνες. Εκτίμησε, ότι στις αρχές φθινοπώρου θα υπογραφεί η σύμβαση για το fly over της Θεσσαλονίκης με ορίζοντα ολοκλήρωσης σε τέσσερα χρόνια με ΣΔΙΤ και τόνισε επίσης ότι όλα τρέχουν σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα και για τον έκτο προβλήτα του λιμανιού και για τη γέφυρα του Αλιάκμονα, και για τα σιδηροδρομικά τμήματα Θεσσαλονίκη - Τοξότες και Αλεξανδρούπολη - Ορμένιο. Επίσης, επεσήμανε ότι για τις σχολικές μονάδες, δεκαέξι από τις δεκαπτά, οι περισσότερες εκ των οποίων βρίσκονται στη δυτική Θεσσαλονίκη, αναμένονται δεσμευτικές προσφορές για τον ανάδοχο και η συμβασιοποίηση τους τέσσερεις μήνες αργότερα.

«Η κυβέρνηση και το υπουργείο Υποδομών έχει ένα συνολικό σχεδιασμό, το κάθε έργο εντάσσεται εκεί που μπορεί να ενταχθεί όχι εκεί που θέλουμε εμείς» είπε ο υφυπουργός, απαντώντας σε κριτική ότι από τα χρήματα του Ταμείο Ανάκαμψης διατίθενται προς τη Θεσσαλονίκη είναι δυσανάλογα μικροί, και πρόσθεσε : « Η πραγματικότητα είναι ότι θα έχουμε ένα fly over σε τέσσερα χρόνια. Αν θα το χρηματοδοτήσουμε από το ΕΣΠΑ, από το Ταμείο Ανάπαψης, ή με ΣΔΙΤ είναι εντελώς πλασματική συζήτηση».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 

 

logo m

 

 


©2022 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2023 YSTEROGRAFO NEWS