Επιστολική ψήφος από Ελλάδα μέχρι Κονγκό και Καμπότζη - Γράφτηκαν 202.556 Έλληνες πολίτες εντός και εκτός συνόρων για τις ευρωεκλογές

Επιστολική ψήφος από Ελλάδα μέχρι Κονγκό και Καμπότζη - Γράφτηκαν 202.556 Έλληνες πολίτες εντός και εκτός συνόρων για τις ευρωεκλογές

Ξεπέρασαν τις 200.000 οι ψηφοφόροι που γράφτηκαν στη σχετική πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο, προκειμένου να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.
Η διαδικασία ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα οπότε έληξε η προθεσμία που είχε θέσει το υπουργείο Εσωτερικών, με την αρμόδια υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως να ανακοινώνει ότι ο τελικός αριθμός όσων γράφτηκαν στην επιστολική ψήφο είναι 202.556 Έλληνες πολίτες που «θα ψηφίσουν μέσω επιστολικής ψήφου στις Ευρωεκλογές την πρώτη φορά που εφαρμόζεται ο θεσμός στη χώρα μας, ξεπερνώντας ακόμη και το φράγμα των 200.000».

Σύμφωνα με την κ. Κεραμέως πρόκειται για «153.322 από το εσωτερικό και 49.234 από το εξωτερικό – 280% πάνω από τους Έλληνες του εξωτερικού που ψήφισαν στις Εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2023». «Οι εγγραφές Ελλήνων από το εξωτερικό έχουν γίνει από 128 διαφορετικές χώρες, στις περισσότερες από τις οποίες δεν είχε λειτουργήσει εκλογικό τμήμα στις περασμένες εκλογές. Για πρώτη φορά στην ιστορία της σύγχρονης Δημοκρατίας μας, δεν θα υπάρχει κανένα πρακτικό εμπόδιο στην άσκηση του δικαιώματος ψήφου! Ευχαριστούμε θερμά τους Πολίτες για την συνδρομή τους σε αυτήν την πρώτη εφαρμογή της επιστολικής ψήφου στη χώρα μας, ενός πολύτιμου εργαλείου που βαθαίνει την Δημοκρατία», σχολίασε η υπουργός Εσωτερικών.

Επιστολική ψήφος από Ελλάδα μέχρι Κονγκό και Καμπότζη

Μεταξύ των χωρών από τις οποίες θα προέλθουν οι επιστολικές ψήφοι είναι: Αμερικανική Σαμόα, Τζιμπουτί, Ανγκόλα, Μοζαμβίκη, Κονγκό, Καμπότζη, Ισημερινός, Γουατεμάλα, Ελ Σαλβαδόρ, Ζάμπια.

Για να καταμετρηθεί η ψήφος είναι απαραίτητο να συμπληρωθεί από τον εκλογέα η υπεύθυνη δήλωση. Σε αυτή συμπληρώνει τα πεδία που προβλέπονται και δηλώνει ότι έχει εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους της επιστολικής ψήφου και δεν μπορεί να ψηφίσει με φυσική παρουσία, καθώς και ότι όσον αφορά το ψηφοδέλτιο και την επιλογή των υποψηφίων έγινε αποκλειστικά από τον ίδιο, δίχως την παρουσία άλλου προσώπου.

Επιστολική ψήφος: Διαδικασία

Ο εκλογέας συμπληρώνει την αίτηση-υπεύθυνη δήλωση έγχαρτα ή ηλεκτρονικά μέσω gov.gr και γράφει τα στοιχεία του στον φάκελο επιστροφής της επιστολικής ψήφου. Επιλέγει τον συνδυασμό που επιθυμεί και τους υποψήφιους ευρωβουλευτές ή ψηφίζει λευκό. Βάζει το ψηφοδέλτιο στον ειδικό φάκελο ψηφοφορίας, τον κλείνει και τον βάζει στον φάκελο επιστροφής.

Σε περίπτωση που έχει συμπληρώσει την αίτηση-υπεύθυνη δήλωση έγχαρτα τη βάζει στον φάκελο επιστροφής μαζί με το φωτοαντίγραφο ελληνικής ταυτότητας, ελληνικού διαβατηρίου ή ελληνικού διπλώματος οδήγησης. Αφού ολοκληρώσει τη διαδικασία, βάζει το ψηφοδέλτιο στον ειδικό φάκελο ψηφοφορίας και τον κλείνει, βάζει τον φάκελο ψηφοφορίας, την αίτηση-υπεύθυνη δήλωση και το αποδεικτικό ταυτότητας μέσα στον φάκελο επιστροφής και τον αποστέλλει, χωρίς χρέωση, μέσω ταχυδρομείου ή συνεργαζόμενης εταιρείας ταχυμεταφορών στη διεύθυνση του παραλήπτη που είναι προσυμπληρωμένη στον φάκελο.

Ειδική επιτροπή

Οι φάκελοι πρέπει να φτάσουν στο σημείο συλλογής επιστολικών ψήφων έως τις 5 το απόγευμα την παραμονή των εκλογών (8 Ιουνίου). Ο εκλογέας έχει την ευθύνη για την έγκαιρη αποστολή του φακέλου. Τους φακέλους τους παραλαμβάνει η Ειδική Επιτροπή Συλλογής Επιστολικής Ψήφου, η οποία συγκροτείται μόλις αρχίσουν οι αποστολές φακέλων.

Σε κάθε επιτροπή συλλογής αντιστοιχούν 10 εκλογικά τμήματα. Η τριμελής επιτροπή αποτελείται από τον πρόεδρο (πρωτοδίκης, εισαγγελέας πρωτοδικών, εισηγητές ΣτΕ, εισηγητές Ελεγκτικού Συνεδρίου) και δύο μέληδικαστικούς υπαλλήλους.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ