Επανεκκίνηση των σχέσεων Ελλάδας - Γερμανίας στην επίσκεψη Σολτς - Ξεκάθαρα μηνύματα στον Ερντογάν από τον καγκεκάριο

Επανεκκίνηση των σχέσεων Ελλάδας - Γερμανίας στην επίσκεψη Σολτς - Ξεκάθαρα μηνύματα στον Ερντογάν από τον καγκεκάριο

Ως μια καλή αφετηρία για την επανεκκίνηση των ελληνογερμανικών σχέσεων εκτιμάται η επίσκεψη του Γερμανού Καγκελάριου Όλαφ Σολτς στη χώρα μας.

Οι σχέσεις Αθήνας – Βερολίνου παρήλθαν τη δύσκολη φάση τους κατά τη μνημονιακή περίοδο, ενώ η πρώτη επίσκεψη του Όλαφ Σολτς στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε μετά την ολοκλήρωση της ενισχυμένης εποπτείας. Έπειτα από μια δωδεκαετία που στιγματίστηκε από την οικονομική κρίση, οι δύο ηγέτες άφησαν πίσω το ψυχρό κλίμα, και έθεσαν τις βάσεις για την αλλαγή σελίδας στις διμερείς σχέσης, κάνοντας επισκόπηση του εξαιρετικού επιπέδου των σχέσεων Ελλάδας – Γερμανίας σε μία σειρά από τομείς και τόνισαν την βούλησή τους για την περαιτέρω ενίσχυσή τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Γερμανό Καγκελάριο για τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και για τις μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει η κυβέρνηση, οι οποίες της έχουν επιτρέψει να συνδυάσει την ανάπτυξη με την πολιτική μείωσης των φόρων, χωρίς να υπονομεύσει τη δημοσιονομική σταθερότητα. Μίλησε ακόμη για την ανοδική πορεία του ελληνικού τουρισμού και για την στρατηγική της χώρας μας να συντηρηθεί η σεζόν σε όλη τη διάρκεια του έτους. 

Συζήτησαν ακόμη για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ανάγκη συντονισμού ενεργειών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την στήριξή της.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις τιμές της ενέργειας και την ενεργειακή ασφάλεια και για την ανάγκη ευρωπαϊκών λύσεων για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με αφορμή και τις αποφάσεις του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον καγκελάριο για τις υποδομές που αναπτύσσει η Ελλάδα, οι οποίες τη μετατρέπουν σε κρίσιμο κόμβο για την ενεργειακή ασφάλεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και σε υπόδειγμα περιφερειακής συνεργασίας.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Σολτς για την επιθετική ρητορική και την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και επανέλαβε ότι η Ελλάδα τάσσεται παγίως υπέρ της διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και της συνεννόησης, στη βάση, όμως, του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε ακόμη τον Καγκελάριο της Γερμανίας για τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά τον άκυρο και ανυπόστατο χαρακτήρα του τουρκολιβυκού μνημονίου που υπονομεύει τη σταθερότητα και στην ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν, επίσης, για τις τρέχουσες εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και την ανάγκη προώθησης της ευρωπαϊκής πορείας των χωρών της περιοχής και μέσω της Διαδικασίας του Βερολίνου, στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της οποίας θα συμμετάσχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 3 Νοεμβρίου.

Συζητήθηκε ακόμη η ευρωπαϊκή πρόκληση του Μεταναστευτικού ζητήματος, το οποίο απαιτεί κοινή ευρωπαϊκή πολιτική και στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής.

Κεφάλαιο ενεργειακή κρίση

Ψηλά στην ατζέντα των δύο ηγετών βρέθηκε και το θέμα των τιμών ενέργειας και της αντιμετώπισής του από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι πρέπει οι διαφωνίες των κρατών-μελών για την ενεργειακή κρίση να επιλυθούν στην επικείμενη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ευρώπης, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει το ζήτημα αυτό να γυρίσει και πάλι σε επίπεδο αρχηγών κρατών.

Από τη μεριά του, ο Όλαφ Σολτς σημείωσε ότι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας ήταν εύστοχες, επισημαίνοντας την ανάγκη να πέσουν οι τιμές ενέργειες και να υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη απέναντι στο ζήτημα αυτό. Εκτίμησε ότι οι υπουργοί Ενέργειας του μπλοκ έχουν «πολλή δουλειά να κάνουν», ειδικά για να αποφύγουν τις ακραίες αυξήσεις τιμών στο φυσικό αέριο.

Ο καγκελάριος εξήρε τα προγράμματα που έχει δρομολογήσει η Ελλάδα για τις εισαγωγές αερίου, ενώ τόνισε την ανάγκη να δοθεί έμφαση και στις ΑΠΕ.

Για τα εξοπλιστικά

Για την ελληνογερμανική συμφωνία για τους εξοπλισμούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια «μορφή κυκλικής ανταλλαγής» μεταξύ των δύο χωρών, η οποία έχει ως στόχο τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων και τη στήριξη της Ουκρανίας. Για τα τεθωρακισμένα Marder, ανέφερε ότι η πρόθεση είναι να τοποθετηθούν στον Έβρο.

Ο κ. Σολτς σημείωσε ότι δεν θα ρωτήσει η Γερμανία τι θα κάνει η Ελλάδα με τα τεθωρακισμένα που της έδωσε, σημειώνοντας ότι η χώρα μας είναι ένας αξιόπιστος και αξιοσέβαστος εταίρος στο ΝΑΤΟ.

Η Γερμανία τους τελευταίους μήνες έχει μεταβάλει ουσιαστικά την στάση της και από τις ίσες αποστάσεις που τηρούσε επί των ημερών της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία διατηρούσε πολύ καλές σχέσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν, πλέον τοποθετείται με ξεκάθαρο τρόπο καταδικάζοντας την τακτική της Τουρκίας.

Η μεταβολή αυτή ξεκίνησε μετά την πρώτη συνάντηση που είχαν οι κ. Μητσοτάκης και Σολτς τον περασμένο Μάιο στις Βρυξέλες, σε μια περίοδο έξαρσης της τουρκικής επιθετικότητας και τον Έλληνα πρωθυπουργό να δείχνει στον Γερμανό Καγκελάριο τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» που αμφισβητούσε επί της ουσίας την ελληνική κυριαρχία.

Κατά την κοινή συνέντευξή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Σολτς υποστήριξε πως η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι γεμάτη δυνατότητες και αυτές οι ευκαιρίες πρέπει να αξιοποιηθούν προς το συμφέρον όλων των γειτονικών χωρών.

Αφού ο γερμανός καγκελάριος επεσήμανε πως οι σχέσεις καλής γειτονίας δεν είναι σημαντικές μόνο για τις δύο χώρες (σ.σ. Ελλάδα και Τουρκία) αλλά για όλη την Ευρώπη και τη Βορειοατλαναντική Συμμαχία, τόνισε πως όλα τα θέματα πρέπει να επιλυθούν στη βάση του διαλόγου και του Διεθνούς Δικαίου.
Mάλιστα, εν συνεχεία, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, πρόσθεσε ότι «δεν νοείται κράτη-μελη της συμμαχίας να αμφισβητούν την εθνική κυριαρχία άλλης χώρας του ΝΑΤΟ».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ 18|04|24 17:22

Cupra Leon e-TSI 150 PS ... Με σπορ DNA [test]

 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ