ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου: Δεν υπάρχει στην ατζέντα της κυβέρνησης να πάμε σε lockdown στη Θεσσαλονίκη

Με αναφορά στο ταξίδι του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Όπως γνωρίζετε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται από χθες στις ΗΠΑ προκειμένου να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Έχει ένα πολύ πυκνό πρόγραμμα συναντήσεων στη Νέα Υόρκη με ξένους ηγέτες, αξιωματούχους του ΟΗΕ, στελέχη της επιχειρηματικής και της επενδυτικής κοινότητας καθώς και στελέχη της δυναμικής ελληνικής ομογένειας.

Στο επίκεντρο των επαφών του πρωθυπουργού θα βρίσκονται οι συμμαχίες της χώρας, περιφερειακές, ευρωπαϊκές, διεθνείς, σημαντικά ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, θέματα επενδυτικού ενδιαφέροντος καθώς και οι σχέσεις με το Αμερικανικό Κογκρέσσο.

Χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός παρακάθισε σε δείπνο που παρέθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ για επιλεγμένους ηγέτες ευρωπαϊκών και αφρικανικών χωρών».

Όπως είπε ο κ. Οικονόμου «Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιλαμβάνει ακόμα συναντήσεις με γ.γ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, μμε τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Μένφι στις οποίες θα κυριαρχήσουν οι περιφερειακές και οι διεθνείς εξελίξεις με επίκεντρο τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή αλλά και την τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, συνεχίζοντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, πρόσθεσε για το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας καθώς και με εκπροσώπους σημαντικών Αμερικανο-εβραϊκών οργανώσεων.

Μέρος της επίσκεψής του ο πρωθυπουργός θα αφιερώσει σε συναντήσεις με σημαντικούς επενδυτές, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Microsoft Μπραντ Σμιθ καθώς τρέχει ήδη η μεγάλη επένδυση της εταιρείας στην Αττική αλλά και το project της χορηγίας της ψηφιακής ξενάγησης στην Αρχαία Ολυμπία. Αύριο ο πρωθυπουργός θα μιλήσει από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ».

Οικονόμου: Η δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας μας δικαιώνει τη μεταρρυθμιστική μας στρατηγική
Στη συνέχεια ο Γιάννης Οικονόμου θέλησε να πει δυο λόγια για την πορεία της οικονομίας.

Τόνισε: «Η δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας μας δικαιώνει τη μεταρρυθμιστική μας στρατηγική. Αυτό επιβεβαιώνουν στοιχεία, εκθέσεις αξιολόγησης και κυρίως τα αποτελέσματα που βλέπουν στο εισόδημα αλλά και στη διαφορά των υποχρεώσεων που πληρώνουν σήμερα σε σχέση με το παρελθόν οι Έλληνες πολίτες.

Διαπιστώνεται τώρα από την ΕΛΣΤΑΤ ότι το πρώτο επτάμηνο του 2021 η συνολική αξία των εξαγωγών έφθασε τα 22,11 δισεκ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 24,7% σε σχέση με το 2020.

Διαπιστώνεται επίσης ότι μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2021 οι καθαρές εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων ανήλθαν σε 2,31 δισεκ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 34% σε σχέση μ ε το 2020.

Θα αναρωτιέται κανείς αν αυτές οι επιδόσεις αφορούν λίγους ή αν αφορούν κάποιους», τόνισε ο κ. Οικονόμου και επεσήμανε: «Η απάντηση είναι ότι μας αφορούν όλους».

Οικονόμου: 46.000 επιχειρήσεις και 71.700 εργαζόμενους περισσότερους απ' ό,τι είχαμε το 2019 με την πολιτική των μεταρρυθμίσεων
Αναλυτικά ανέφερε: «αφορούν τους εργαζόμενους στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, που αύξησαν τον τζίρο και τις θέσεις εργασίας τους. Αφορούν γεωργικούς συνεταιρισμούς σε όλη τη χώρα που είδαν τις εμπορικές τους συμφωνίες να πολλαπλασιάζονται. Αφορούν τους επιχειρηματίες της εστίασης, τους εμπόρους, τους λιανεμπόρους, τους μικρομεσαίους επαγγελματίες σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς που είδαν τη δουλειά τους να αυξάνεται. Αφορούν τα νοικοκυριά, όλα τα νοικοκυριά που είδαν σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος κατά 5,1%, το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Όπως όλους μας αφορά το γεγονός ότι η πολιτική μας, η πολιτική των μεταρρυθμίσεων είχε σαν αποτέλεσμα να έχουμε 46.000 επιχειρήσεις περισσότερες απ' όσες είχαμε το 2019 και 71.700 εργαζόμενους περισσότερους απ' ό,τι είχαμε το 2019. Εβδομήντα μία χιλιάδες εφτακόσιους ανθρώπους που μέσα στην πανδημία ενώ ήταν άνεργοι, δεν είχαν μισθό, ενδεχομένως να μην είχαν και εισόδημα αν δεν έπαιρναν κάποιο επίδομα, σήμερα εργάζονται και κερδίζουν το μισθό τους μέσα από τη δουλειά τους».

Σημαντικά σημεία της ενημέρωσης:

 • Ο Μητσοτάκης στη Νέα Υόρκη θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Microsoft.
 • Η πολιτική των μεταρρυθμίσεων είχε σαν αποτέλεσμα να έχουμε περισσότερες επιχειρήσεις και εργαζόμενους από το 2019.
 • Θα συνεχίσουμε να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να πείσουμε όσο δυνατόν περισσότερους να εμβολιαστούν. Μέχρι σήμερα 6,4 εκατομμύρια Έλληνες άνω των 12 ετών έχουν επιλέξει να κάνουν το εμβόλιο. Μόνο ένα ποσοστό 15% του ενήλικου πληθυσμού δεν διαθέτει αντισώματα έναντι του ιού. Οι αριθμοί βελτιώνονται μέρα με τη μέρα.
 • Υπάρχει περίπτωση lockdown στη Βόρεια Ελλάδα;: Στη Θεσσαλονίκη βρισκόταν χθες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Δεν είμαστε μπροστά σε lockdown, δεν υπάρχει στην ατζέντα της κυβέρνησης να πάμε σε lockdown σαν αυτά που είχαμε στο παρελθόν.
 • Σχολεία: Η πεποίθηση και ο στόχος να μείνουν τα σχολεία ανοιχτά βασίζεται σε ένα μελετημένο σχέδιο. Για να είναι τα σχολεία ανοιχτά καταστρώσαμε αυτά τα πρωτόκολλα. Προσπάθειες η εκπαίδευση να μείνει ανοιχτή.
 • Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Η κυβέρνηση στηρίζει αυτή την επιχειρηματικότητα.
 • Κίνητρα ώστε μέσα από συγχωνεύσεις να διευρύνουν την πελατεία, να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, να σταθούν απέναντι στον ανταγωνισμό που πολλές φορές δεν είναι τοπικός. Στηρίζουμε την επιβίωση των επιχειρήσεων αυτών. Βγάλαμε από την πλάτη τους βάρη που είχε φορτώσει η προηγούμενη κυβέρνηση.
 • Πίσω από την ιστορία των μονοκλωνικών κρύβονταν η προσπάθεια διαφόρων να δημιουργήσουν θέματα και αμφιβολίες σε ότι αφορά τον εμβολιασμό.
 • Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ένα καθεστώς που ίσχυε επί των ημερών του. Τότε οι ντελιβεράδες ήταν για τον ΣΥΡΙΖΑ αόρατοι, σήμερα έγιναν ορατοί. Ο νόμος καθιερώνει τις προϋποθέσεις για να είναι καθαρές οι μορφές εργασίας των εργαζόμενων με τις πλατφόρμες αυτές. Ο νόμος αυτός ισχύει σχεδόν σε όλη την Ευρώπη. Ο νόμος υποχρεώνει τις εταιρείες να δίνουν εξοπλισμό στους εργαζόμενους. Άλλο πράγμα μία απαράδεκτη εργοδοτική πρακτική, και άλλο πράγμα η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ.
 • Η προκλητικότητα της Τουρκίας είναι έτσι κι αλλιώς στην ατζέντα του πρωθυπουργού στις συνομιλίες του στη Νέα Υόρκη.
 • Για την κυβέρνηση δεν υπάρχει άλλο μοτίβο από την διά ζώσης επαναλειτουργία των πανεπιστημίων.
 • Μας ενόχλησαν οι κινήσεις του Αρχιεπισκόπου Αμερικής. Η κυβέρνηση εκφράζει τη δυσαρέσκειά της. Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού είναι υπό διαμόρφωση. Προκύπτουν συνεχώς πράγματα, θα ενημερωθείτε.
 • Για το ζήτημα των απουσιών η υπουργός Παιδείας έχει τοποθετηθεί. Οι μαθητές δεν πρέπει να πληρώνουν το μάρμαρο.

Δείτε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών:

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Το Σαχέλ και ο Αλ. Τσίπρας

 Copyright © 2014 - 2021 YSTEROGRAFO NEWS