Πλεύρης: Με γενόσημα θα αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις σε αντιπυρετικά, αντιβιώσεις και παιδικά φάρμακα

Πλεύρης: Με γενόσημα θα αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις σε αντιπυρετικά, αντιβιώσεις και παιδικά φάρμακα

«Η χώρα μας αντιμετωπίζει το πρόβλημα σε πολύ μικρότερο βαθμό από άλλες χώρες», ανέφερε ο υπουργός

Έκτακτη συνέντευξη Τύπου από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, τον Πρόεδρο του ΕΟΦ, Δημήτρη Φιλίππου και τον Πρόεδρο του ΙΦΕΤ Γιάννη Σωτηρίου στο υπουργείο Υγείας με κεντρικό θέμα την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε συγκεκριμένα φάρμακα.

Ο υπουργός ανέφερε ότι το πρόβλημα των ελλείψεων είναι παγκόσμιο και οφείλεται μεταξύ άλλων στην πανδημία, την ενεργειακή κρίση, στη μείωση της παραγωγής και στις ελλείψεις πρώτων υλών και την έξαρση των ιώσεων. Το πρόβλημα εντοπίζεται στα ιδιωτικά φαρμακεία και σε επώνυμες εταιρείες. «Η χώρα μας αντιμετωπίζει το πρόβλημα σε πολύ μικρότερο βαθμό από άλλες χώρες.

Η χώρα μας έχει ισχυρή εγχώρια παραγωγή που μπορεί να τροφοδοτεί με φάρμακα. Το πρόβλημα δεν είναι πρωτίστως τιμών και εξαγωγών, αλλά μειωμένης παραγωγής. Το πρόβλημα εντοπίζεται στα ιδιωτικά φαρμακεία και κυρίως στις επώνυμες συσκευασίες. Τα νοσοκομεία έχουν γενόσημα φάρμακα και παρέχουν όλες τις θεραπείες.

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την επάρκεια των φαρμάκων στην αγορά», είπε χαρακτηριστικά ο Θάνος Πλεύρης. Και συνέχισε: «Ελέγχονται 9 μεγάλες πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες αν διατηρούν αποθέματα και προμηθεύουν ομαλά την αγορά. Σε συνεννόηση με την ΠΕΦ, εντείνεται η παραγωγή των ελληνικών εργοστασίων. Θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση από τον ΕΟΦ, ώστε ο πολίτης να γνωρίζει ποιο φάρμακο να αναζητήσει που θα έχει αντίστοιχη δραστική ουσία με το επώνυμο φάρμακο που δεν βρίσκει».

Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε επίσης και στις άμεσες ενέργειες που απαιτείται να κάνει η ΕΕ για εντατικοποίηση της παραγωγής φαρμάκων να υπάρχουν κεντρικές παραγγελίες και να στηριχθεί η ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία και να απεξαρτηθεί η Ευρώπη από την Ασία. «Αποφασίσαμε το καλοκαίρι για τα πολύ φθηνά φάρμακα που κινδυνεύουν να καταργηθούν και να πάμε σε πολύ ακριβότερα να γίνει αναδιάρθρωση των τιμών. Αποτελεί θράσος αυτών που αύξησαν τα πανάκριβα φάρμακα πχ της Novartis να κατηγορούν την κυβέρνηση για αυξήσεις», είπε. «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους γονείς.

Υπάρχουν αντιπυρετικά σε πλήρη επάρκεια. Η όποια ταλαιπωρία θα είναι προσωρινή», τόνισε ο υπουργός.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ