«Η Ελλάδα επέστρεψε» το κεντρικό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη - Τα συμπεράσματα της ομιλίας στο Κογκρέσο

«Η Ελλάδα επέστρεψε» το κεντρικό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη - Τα συμπεράσματα της ομιλίας στο Κογκρέσο

Πολλαπλά μηνύματα προς Τουρκία, Ρωσία αλλά και ΗΠΑ έστειλε ο πρωθυπουργός

Με μια εντυπωσιακή ομιλία, μεστή σε νοήματα, μηνύματα και συμβολισμούς, το απόγευμα της 17ης Μαΐου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έμεινε στην ιστορία ως ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος απευθύνθηκε ενώπιον του Αμερικανικού Κογκρέσου.

Ο πρωθυπουργός κλήθηκε να μιλήσει στους γερουσιαστές και βουλευτές των ΗΠΑ από την πρόεδρο του Σώματος, Νάνσι Πελόζι, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 200 ετών από την Εθνική Παλλιγγενεσία, ωστόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός αξιοποίησε τη χρονική συγκυρία εκπέμποντας πολλαπλά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση από την έδρα της Αμερικανικής Δημοκρατίας. 

5601769 1
Σε μια πανηγυρική ατμόσφαιρα, όπου o κ. Μητσοτάκης χειροκροτήθηκε από τους 535 βουλευτές και γερουσιαστές 33 φορές, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τα ενεργειακά, αλλά κυρίως έστειλε το μήνυμα ότι η Ελλάδα αποτελεί πόλο σταθερότητας, ασφάλειας και ανάπτυξης, με ένδοξο παρελθόν αλλά με βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. 

Εξάλλου, σχεδόν ένα 24ωρο προτού ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλήσει από το βήμα του Καπιτωλίου προηγήθηκε ένα θερμό τετ α τετ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, όπου επιβεβαιώθηκε ότι οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο σημείο.

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε έντονες ιστορικές αναφορές που καταδείκνυαν τη διαχρονική και στενή σχέση των δύο χωρών, με ειδική μνεία στη Δημοκρατία και τις αξίες του σύγχρονου Δυτικού Πολιτισμού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Δημοκρατία που γεννήθηκε στην Ελλάδα ενέπνευσε την αμερικανική.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα από την ιστορική του ομιλία του εξέπεμψε το μήνυμα της εθνικής αυτοπεποίθησης, καταστώντας σαφές ότι η Ελλάδαεπέστρεψε δυναμικά στο παγκόσμιο και περιφερειακό γίγνεσθαι, ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Επεσήμανε τον ρόλο της χώρας ως αξιόπιστου εταίρου των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή και επανέλαβε ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης στη διαταραγμένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ υπογράμμισε το φιλικό ελληνικό περιβάλλον για αμερικανικές επενδύσεις. 

«Η Ελλάδα είναι ο ηθικός θεματοφύλακας της ελευθερίας και της δημοκρατίας» σημείωναν κυβερνητικές πηγές, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα και οι ΗΠΑ, πέρα από ιστορική φιλία, σήμερα έχουν αμοιβαία συμφέροντα και κοινές καταστατικές αρχές. Η Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια δυναμώνει με την πρόοδο που εξασφαλίζει η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της και του ανθρώπινου δυναμικού της, χάρη στο σχέδιο της κυβέρνησης». 

5601846«Ο λαός είδε τα αποτελέσματα των μεγάλων πολιτικών μας επιλογών και της εργώδους προσπάθειάς μας. Είμαστε πια στο επίπεδο που μας αξίζει και αυτό είναι αφετηρία για να πάμε ακόμα καλύτερα» κατέληγαν.

Ο πρωθυπουργός επέλεξε μέσα από το Καπιτώλιονα θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο. Χωρίς να κατονομάσει ούτε μια φορά την γείτονα μίλησε για την εισβολή στην Κύπρο και τη διχοτόμηση του νησιού, τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά και στην αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας, την οποία ξεκαθάρισε ότι η χώρα μας δεν θα επιτρέψει, ενώ άφησε αιχμές για τις ΗΠΑ και την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία (συζήτηση για το αίτημα της Τουρκίας που αφορά τν αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16).

«Παραδώσαμε ανθρωπιστική βοήθεια, δώσαμε όπλα στους Ουκρανούς για να υπερασπιστούν τη χώρα τους και υποδεχθήκαμε πρόσφυγες. Δεν πρέπει να τα καταφέρει ο Πούτιν, φαντασιώνεται έναν κόσμο στρατών. Όχι μόνο για το καλό της Ουκρανίας, αλλά και για να σταλεί ένα μήνυμα προς όλους τους άλλους ηγέτες ότι καμία άλλη αναθεωρητική συμπεριφορά δεν θα γίνει ανεκτή από την οικογένεια των δημοκρατικών κρατών», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, «δείχνοντας» προς την κατεύθυνση του Τούρκου Προέδρου. 

Και συμπλήρωσε: «Δεν μπορεί να υπερισχύσει ο αναθεωρητισμός. Να μην ξεχνάτε, σας παρακαλώ, μία ανοιχτή πληγή που προκαλεί πόνο, την παράνομη διχοτόμηση της Κύπρου -αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί βάσει του διεθνούς δικαίου, όπως είπα και χθες στον πρόεδρο Μπάιντεν. Κανείς ποτέ δεν θα αποδεχθεί τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο».

«Η Ελλάδα πάντα τείνει χείρα φιλίας στους γείτονές της, όμως μόνο ένα πλαίσιο υπάρχει για την επίλυση των διαφορών μας με τους γείτονες, αυτό του διεθνούς δικαίου. Δεν θα ανεχθούμε παραβιάσεις της κυριαρχίας μας και τις υπερπτήσεις πάνω από τα κατοικημένα νησιά, οι οποίες πρέπει να πάψουν άμεσα. Σας ζητώ να λάβετε υπόψη σας τον κίνδυνο αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, όταν λαμβάνετε αποφάσεις για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στην περιοχή» κατέληξε στην αναφορά του.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο της ομιλίας του πρωθυπουργού ήταν οι αναφορές στον λαϊκισμό, αφήνοντας να εννοηθεί η περίοδος διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ: «Οι δημοκρατίες μας απειλούνται από φωνές λαϊκιστών. Στην Ελλάδα πληρώσαμε το βαρύ τίμημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ