Εκλογές 2023 - Δημοσκόπηση Metron Analysis: 21,1% το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ - 8 κόμματα στην Βουλή

Εκλογές 2023 - Δημοσκόπηση Metron Analysis: 21,1% το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ - 8 κόμματα στην Βουλή

Έκπληξη και ανατροπή σκηνικού με 8 κόμματα να μπαίνουν στη Βουλή μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, δείχνει το εκλογικό βαρόμετρο της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA.

Η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Metron Analysis, κρατά της δυνάμεις της και κινείται πάνω από το 40%, λαμβάνοντας συγκεκριμένα 40,3% (40,8%) στις εκλογές του Μαίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει νέα υποχώρηση των ποσοστών του, φτάνοντας στο 19.2% από 20,1% στις εκλογές, κάτι που σημαίνει ότι η διαφορά των δύο κομμάτων εκτοξεύεται στις 21,1 μονάδες.

Το ΠΑΣΟΚ στην τρίτη θέση με 11,1%, ελαφρά χαμηλότερο από το ποσοστό των εκλογών, ενώ το ΚΚΕ βρίσκεται στο 6,7%. Με 5% είναι η Ελληνική Λύση, πάνω και από το ποσοστό που πήρε τον Μάιο, ενώ χάνει την 5η θέση από την Πλεύση Ελευθερίας που βρίσκεται στο 5,5%, διπλασιάζοντας το ποσοστό (2,9%) που πήρε την 21η Μαίου. Το εισιτήριο για το Κοινοβούλιο δείχνουν να παίρνουν τόσο το κόμμα ΝΙΚΗ με ποσοστό 3.,3% όσο και το ΜέΡΑ 25 επίσης με 3,3%. Στο 1,1% μετριέται η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ενώ τα κόμμα που μένουν εκτός Βουλής συγκεντρώνουν ποσοστό 4,5%.

Με βάση, λοιπόν την εκτίμηση ψήφου, η επόμενη Βουλή θα έχει 8 κόμματα, γεγονός που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τη Νέα Δημοκρατία να πετύχει ακόμη πιο άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

ektimish

Οι έδρες

Βλέποντας κανείς τις έδρες που υπολογίζεται ότι θα πάρουν τα κόμματα, η Νέα Δημοκρατία παίρνει 157 έδρες όταν στην προηγούμενη έρευνα της Metron Analysis με ποσοστό από 48,2% έως 43,8% έπαιρνε 162 έδρες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει 51 έδρες, το ΠΑΣΟΚ 29 έδρες, το ΚΚΕ 18 έδρες, η Ελληνική Λύση 13 έδρες, η Πλεύρη Ελευθερίας 14 έδρες και από 9 έδρες ΝΙΚΗ και ΜέΡΑ 25.

edres 1Εκτίμηση ψήφου

Ως προς την εκτίμηση ψήφου αξιοσημείωτα είναι τα στοιχεία για το κάτω και το πάνω όριο που υπολογίζεται ότι θα πιάσουν τα κόμματα.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ θα κινηθεί από 37,5% έως 43,1%, ελαφρά χαμηλότερα σε σύγκριση με την προ δεκαημέρου έρευνα της ίδιας εταιρείας. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί μεταξύ 17% και 21,4%, στα ίδια επίπεδα από την προηγούμενη έρευνα.

Το ΠΑΣΟΚ θα κινηθεί μεταξύ 9,3% και 12,9%, ενώ το ΚΚΕ θα βρίσκεται μεταξύ 5,3% και 8,1%. Η Ελληνική Λύση μπορεί να βρεθεί στο 3,8% αλλά μπορεί να πάει και στο 6,2%, η ΝΙΚΗ από 2,3% και εκτός Βουλής μέχρι 4,3%.

ektimisi psifou Metron Analysis

Σίγουρη κρίνεται η είσοδος στη Βουλή της Πλεύσης Ελευθερίας που κινείται μεταξύ 4,2% και 6,8%, ενώ το ΜέΡΑ 25 μπορεί να κινηθεί από 2,3% μέχρι 4,3%.

Διαφορετική εικόνα στην πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου, πάντως, η εικόνα είναι διαφορετική. Σύμφωνα με την Metron Analysis, η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο 34,8% (από 35,8% στην έρευνα που έγινε μεταξύ 25-30 Μαίου). Ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί εκ νέου φτάνοντας στο 16,6% (από 16,7%), το ΠΑΣΟΚ στο 9,6%, το ΚΚΕ στο 5,8%, η Ελληνική Λύση στο 4,4%, η ΝΙΚΗ στο 2,8%, η Πλεύση Ελευθερίας στο 4,7% και το ΜέΡΑ 25 στο 2,8%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος βρίσκεται στο 9,9%.

Η διαφορά του πρώτου από το δεύτερο κόμμα βρίσκεται εδώ στις 18,2 μονάδες.

Με βάση αυτή την κάρτα έχουμε 6κομματική Βουλή καθώς μένουν εκτός του κόμμα ΝΙΚΗ και το ΜέΡΑ 25, που όμως, ξεπερνούν το 3% με τις αναγωγές.

prothesi psifou Metron

Συσπειρώσεις

Ως προς τις συσπειρώσεις των κομμάτων, σύμφωνα με την Metron Analysis η ΝΔ παραμένει σε υψηλά επίπεδα με 92% και οι μετακινήσεις είναι 2% προς ΠΑΣΟΚ και από 1% σε Πλεύση Ελευθερίας και ΣΥΡΙΖΑ.

Στο 86% έχει ανέβει η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, όμως έχει διαρροές 4% προς την Πλεύση Ελευθερίας, 3% προς το ΠΑΣΟΚ, 2% προς το ΜέΡΑ25 και 1% προς το ΚΚΕ. Ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ανακάμψει διότι χάνει ψηφοφόρους στο κέντρο και στα αριστερά του.

Στο 81% είναι η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ, έχοντας πέσει 5 μονάδες από την προηγούμενη μέτρηση. Εχει μεγάλες απώλειες προς τη ΝΔ με 9%, προς τον ΣΥΡΙΖΑ με 5% και προς το ΜέΡΑ 25 με 3%.

sispeirosi Metron

Προτίμηση πρωθυπουργού

Στο ερώτημα: «Ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσετε ποια ή ποιον πολιτικό αρχηγό θα θέλατε για επόμενο Πρωθυπουργό της χώρας;», προηγείται ο Κυριάκος Μτσοτάκης με 38%. Ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 15%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 5%, όπως και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Κυριάκος Βελόπουλος και ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 3% και ο Γιάνης Βαρουφάκης με 1%.

Τι λένε οι πολίτες για την αυτοδυναμία

Σε ποσοστό 59%, δηλαδή έξι στους 10 Ελληνες πιστεύουν ότι από τις εκλογές θα έχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση. Το 22% λέει κυβέρνηση συνεργασίας και το 15% ότι θα πάμε σε τρίτες εκλογές.

autodinamia Metron

Αλλα ποιοτικά στοιχεία της δημοσκόπησης

Αναφορικά με την πορεία της χώρας μισοί ερωτηθέντες (50%) λένε ότι κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση και το 44% προς τη σωστή. Είναι αυξημένο το ποσοστό όσων είναι περισσότερο απαισιόδοξοι.

Το 41% των πολιτών είναι πολύ ή αρκετά ικανοποιημένοι από το εκλογικό αποτέλεσμα (από 43% στην προηγούμενη έρευνα). Ομως, το 46% είναι πολύ ή αρκετά δυσαρεστημένοι από το αποτέλεσμα (από 43% στην έρευνα της ίδιας εταιρείας).

endiaferon Metron

ikanopoiisi Metron

simmetoxi Metron

Επίσης, το 92% (3 μονάδες πάνω) λέει ότι σκέφτεται να πάει να ψηφίσει στις εκλογές και μόλις το 7% ότι δεν θα πάει. Ενδιαφέρον για τις επερχόμενες κάλπες δηλώνει το 89% (πολύ 58% και αρκετά το 31%).

Στο ερώτημα πόσο βέβαιος/η είστε για την επιλογή που θα κάνετε στην κάλπη, το 62% λέει απόλυτα βέβαιοι, το 24% μάλλον βέβαιοι, 9% όχι και τόσο βέβαιοι και το 7% καθόλου βέβαιοι.

poreia xoras Metron

Η φορολογία

Ενδιαφέρουσα είναι μια νέα ερώτηση που έχει κάνει η Metron Analysis και αφορά τη φορολογία. Συγκεκριμένα, το ερώτημα είναι: «Tις τελευταίες μέρες γίνεται συζήτηση για τη φορολογική πολιτική των κομμάτων από όσα έχετε ακούσει πιο κόμμα νομίζετε ότι έχει τις καλύτερες προτάσεις;»

Η Νέα Δημοκρατία λέει το 35%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 11%, το ΠΑΣΟΚ το 6%, το ΚΚΕ το 4%, η Ελληνική Λύση το 3%, η Πλεύση Ελευθερίας και το ΜέΡΑ 25 το 2% και η ΝΙΚΗ το 1%. Όμως, κανένα κόμμα απαντά το 24%, δηλαδή 1 στους 4 ερωτηθέντες αξιολογεί αρνητικά τa οικονομικά – φορολογικά προγράμματα των κομμάτων.

forologia Metron

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ