Δένδιας: Απαντά στον Τσαβούσογλου - «Η Τουρκία δεν δικαιούται να μιλά για το μεταναστευτικό»

Δένδιας: Απαντά στον Τσαβούσογλου - «Η Τουρκία δεν δικαιούται να μιλά για το μεταναστευτικό»

«Το τελευταίο πράγμα που έχουμε ανάγκη είναι διδάγματα από την Τουρκία για τα ανθρώπινα δικαιώματα», σημείωσε.


Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας συνεχίζει της επαφές του στη Ρώμη. Συγκεκριμένα, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της σημερινής επίσκεψής του στην ιταλική πρωτεύουσα, αλλά και στη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα.

Πιο αναλυτικά, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Eίχα την ευκαιρία να βρεθώ σήμερα στη Ρώμη και, καταρχήν, να συναντηθώ με την κυρία Γουίλιαμς, την ειδική σύμβουλο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη. Κάναμε μια εκτενή συζήτηση και μια πλήρη ανάλυση της κατάστασης στη Λιβύη σήμερα. Στη συνέχεια, επισκέφθηκα τον διευθυντή του World Food Program και είχα την ευκαιρία να του εγχειρίσω επιταγή για να χρησιμοποιηθεί για επισκευές, στο λιμάνι της Βεγγάζης. Ένα χώρο για τον οποίο η Ελλάδα έχει ζωτικό ενδιαφέρον. Θυμίζω ότι βρίσκεται λιγότερο από 20 λεπτά πτήσης από την Κρήτη».

Και συμπλήρωσε: «Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με 35 πρέσβεις αφρικανικών, ασιατικών και νοτιοαμερικανικών χωρών, οι οποίοι είναι διαπιστευμένοι στην Ελλάδα, για να μπορέσω να τους εξηγήσω και τις πάγιες ελληνικές θέσεις στα εθνικά θέματα, αλλά και για να ζητήσω την ψήφο των χωρών τους (όσων μέχρι σήμερα δεν έχουν δεσμευθεί) για την εκστρατεία μας για εκλογή στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για την περίοδο 2025-2026».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου, σχετικά με το μεταναστευτικό, μετά τη συνάντησή του με τον Φινλανδό ομόλογό του, ο κύριος Δένδιας υπογράμμισε: «Δεν έχω διαβάσει τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού και θα τηλεφωνήσω στον φίλο και ομόλογό μου (σ.σ. τον Φινλανδό ΥΠΕΞ), για να μου πει τι του είπε ο Τούρκος υπουργός.

Όμως, θέλω να είμαι σαφής: το τελευταίο πράγμα που έχει ανάγκη η Ελλάδα, είναι διδάγματα και διδαχές από την Τουρκία για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για χειρισμό του μεταναστευτικού. Η Τουρκία -επαναλαμβάνω η Τουρκία- είναι αυτή η οποία εργαλειοποίησε το μεταναστευτικό και χρησιμοποίησε τους μετανάστες σαν όπλο εκβιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας. "Δεν δικαιούται, λοιπόν, διά να ομιλεί", για να θυμίσουμε μια παλιά φράση».

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο των επαφών του στην Ιταλία, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον εκτελεστικό διευθυντή του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος ΟΗΕ, Ντέιβιντ Μπίσλεϊ (David Beasley).

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών, είχε εποικοδομητική συνομιλία στη Ρώμη με τον εκτελεστικό διευθυντή του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος ΟΗΕ (WFP) σχετικά με τη βοήθεια στην ανάπτυξη της Λιβύης, στο πλαίσιο της ενεργού παρουσίας της Ελλάδας στη χώρα.

Ακόμα, ο κ. Δένδιας έκανε γνωστό πως ανακοίνωσε στον κ. Μπίσλεϊ, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, δωρεά για χρηματοδότηση προγράμματος του WFP, με σκοπό την ανοικοδόμηση του λιμένα της Βεγγάζης στη Λιβύη, ο οποίος αποτελεί κρίσιμο σημείο εισόδου για τρόφιμα και ανθρωπιστική βοήθεια.

Ελληνοποίηση Αλεξάντερ Πέιν
Έλληνας πολίτης είναι πλέον ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός Αλεξάντερ Πέιν (Constantine Alexander Payne), ο οποίος ορκίστηκε στο γενικό προξενείο της χώρας μας, στη Βοστώνη των ΗΠΑ.

Σε ανάρτησή στα social media, το γενικό προξενείο της Ελλάδας στη Βοστώνη συγχαίρει τον Αλεξάντερ Πέιν. «Αυτό κατέστη δυνατό χάρη στο έργο της Ευγενίας Μπενιάτογλου, γενικού προξένου της Ελλάδας στο Λος Άντζελες», σημειώνεται.

Τέλος, σε ανάρτησή του στο Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισημαίνει πως απέδειξε και πάλι ότι δεν ξεχνά τις οικογενειακές του ρίζες.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS