Αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ από το «θα΄καιγα τη Μόρια» του Αντώνη Λιάκου -Σιγή ιχθύος από τους «προεδρικούς»

Αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ από το «θα΄καιγα τη Μόρια» του Αντώνη Λιάκου -Σιγή ιχθύος από τους «προεδρικούς»

Νέα αφορμή για αναταράξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η ανάρτηση του Αντώνη Λιάκου, ακαδημαϊκού και στελέχους του κόμματος, με την οποία τάχθηκε υπέρ των Αφγανών που έβαλαν τη φωτιά στη Μόρια, λέγοντας ότι και ο ίδιος, θα έκαιγε τον καταυλισμό, ενώ ζήτησε να προστατευθούν οι Αφγανοί που έχουν συλληφθεί ως υπεύθυνοι.

Η ανάρτηση του Αντώνη Λιάκου για τη Μόρια ήταν η αφορμή για έναν ακόμη πονοκέφαλο στον ΣΥΡΙΖΑ, λίγες ημέρες μάλιστα μετά το Πολιτικό Συμβούλιο. Στο πλευρό του Αντώνη Λιάκου, μετά τη δήλωση που κατακρίθηκε έντονα από τη ΝΔ και τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, στάθηκαν εκπρόσωποι των 53 και των εκσυγχρονιστών. Εν αρχής ο καλός του φίλος Νίκος Μπίστης, αλλά και ο Νίκος Φίλης, η Αννέτα Καββαδία, ο Πάνος Λάμπρου, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να σιωπήσει και να μοιράσει τη... δήλωση αναδίπλωση του Λιάκου χωρίς να κάνει το παραμικρό σχόλιο. Από την άλλη πλευρά, ανοιχτό ήταν το άδειασμα στον Αντώνη Λιάκο από τον Στέλιο Κούλογλου.

Αντώνης Λιάκος: Κι εγώ φωτιά θα έβαζα στη Μόρια

«Αν ήμουν 16-17 χρονώ, είχα περάσει από χίλια μύρια κύματα για να φτάσω σε ευρωπαϊκή γη της επαγγελίας και βρισκόμουν στην κόλαση της Μόριας, κι εγώ φωτιά θα έβαζα. Να μην αφήσουμε ανυπεράσπιστους τους Αφγανούς νεαρούς πρόσφυγες. Να οργανώσουμε τη νομική τους υπεράσπιση. Να μην τους εγκαταλείψουμε στα χέρια του Χρυσοχοϊδη. Είναι και δημοκρατικό και ανθρωπιστικό καθήκον» ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του ο Αντώνης Λιάκος.

Οι αντιδράσεις ήταν οξύτατες. Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης τον αποκάλεσε άφρωνα, ενώ η ΝΔ εγκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν καταδίκασε τη δήλωση Λιάκου και που δεν τον διέγραψε από το κόμμα. «Ο δρόμος της επιστροφής στο 3% είναι ορθάνοιχτος», καταλήγει η ανακοίνωση του κυβερνώντος κόμματος.

Η ανάρτηση του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη για τον Αντώνη Λιάκο

«Το κάψιμο της Μόριας έχει εκθέσει 30.000 ντόπιους και 15.000 πρόσφυγες σε αυξημένο κίνδυνο κορωνοϊού. Έχει δημιουργήσει μεγάλο θέμα δημόσιας τάξης έως και εθνικής ασφάλειας. Έχει αφαιρέσει την δυνατότητα περίθαλψης και διοικητικής μέριμνας των αιτούντων άσυλο. Κόστισε και κοστίζει δεκάδες εκατομμύρια σε ευρώ, απασχολεί σημαντικούς ανθρώπινους και διοικητικούς πόρους του κράτους. Ποιος άφρων λοιπόν ισχυρίζεται πως θα έκαιγε κι αυτός τη Μόρια; Ο φανατισμός τυφλώνει, ο ανορθολογισμός τρομάζει κι η ανευθυνότητα περισσεύει με τέτοιες δηλώσεις: «…κι εγώ φωτιά θα του έβαζα» του καθηγητή Α. Λιάκου» (ΣΥΡΙΖΑ)», κατέληξε ο κ. Χρυσοχοϊδης.

Η ανακοίνωση της ΝΔ για τον Αντώνη Λιάκο

«Μπορεί να έγιναν συνολικά 40 ανακοινώσεις, δηλώσεις και ερωτήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ για τη φωτιά στη Μόρια, αλλά δεν βρήκαν μια λέξη να ψελλίσουν για τη σύλληψη των μεταναστών που την έβαλαν. Αυτή την αφωνία ήρθε να καλύψει το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Λιάκος.

Η απαράδεκτη αυτή δήλωση είναι χαρακτηριστική της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ για το μεταναστευτικό, που εξηγεί την εγκληματική διαχείριση και τη δημιουργία στη Μόρια του χειρότερου καταυλισμού προσφύγων στον κόσμο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC το 2018.

Αν ο κ. Τσίπρας δεν αντιδράσει, σημαίνει ότι υιοθετεί αυτές τις απόψεις, που είναι χαρακτηριστικές του πως αντιλαμβάνονται στο ΣΥΡΙΖΑ την οργανωμένη πολιτεία, τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη. Όσο ο κ. Λιάκος δεν διαγράφεται, οι χυδαίες, εγκληματικές και αντιδημοκρατικές απόψεις του εκφράζουν τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ανοχή σε τέτοιες αντιλήψεις αποτελεί ντροπή για ένα κόμμα του δημοκρατικού τόξου. Και φυσικά καθιστά το άνοιγμα στο προοδευτικό κέντρο, το πιο σύντομο ανέκδοτο. Ο δρόμος της επιστροφής στο 3% είναι ορθάνοιχτος», ανέφερε η ΝΔ σε ανακοίνωσή της για τον Αντώνη Λιάκο.

Συμπαράσταση στον Λιάκο

Στο πλευρό του Αντώνη Λιάκου, υποστηρίζοντας τα λεγόμενά του και τον ίδιο, στάθηκαν, ωστόσο, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτον πρώτο τον Νίκο Μπίστη.

«Οι Αφγανοί που έβαλαν φωτιά στη Μόρια έχουν παραβιάσει το νόμο, επομένως θα πρέπει να δικαστούν για την παραβίαση του ελληνικού νόμου, τον οποίο πρέπει να σέβονται Ελληνες και αλλοδαποί. Από κει και πέρα, στη δίκη τους θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι δικαστές τα όποια ελαφρυντικά.

Εγώ ασφαλώς και δεν θα έβαζα φωτιά. Νομίζω αυτό που είπε ο κ. Λιάκος είναι κάτι ρητορικό, είναι σαν αυτό που λέει ο Σαββόπουλος ''είμαι δεκαεξάρης και σας… τα λύκεια''. Αυτό είναι ένα ρητορικό σχήμα, ούτε ο Σαββόπουλος ήθελε να κάνει αυτό στα λύκεια», έγραψε ο Νίκος Μπίστης.

Στο πλευρό του και ο Φίλης

Στο πλευρό του Αντώνη Λιάκου και μάλιστα δυναμικά στάθηκε, ωστόσο και ο Νίκος Φίλης λέγοντας ότι όσα είπε το μέλος του ΠΣ του ΣΥΡΙΖα ήταν... κραυγή ελευθερίας για κάθε ανθρώπινο πλάσμα που ζει σε παρόμοιες συνθήκες.

«Για την επίθεση στον Αντώνη Λιάκο και την Αριστερά ===

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδης, άφησε για λίγο το έργο της περιύβρισης του νεκρού Βασίλη Μάγγου και ανέλαβε το έργο της εξύβρισης του αγωνιστή εναντίον της δικτατορίας και στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, καθηγητή Αντώνη Λιάκου, για τα γεγονότα της Μόριας. Γεγονότα, τα οποία τόσο ο ίδιος ο υπουργός όσο και η κυβέρνηση έσπευσαν να χρεώσουν σε 16χρονα προσφυγόπουλα, που διέμεναν εκεί σε άθλιες συνθήκες. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, διαστρεβλώνει τη δήλωση του Αντώνη Λιάκου, εμφανίζοντάς τον να επιβραβεύει τον εμπρησμό!Ο αγωνιστής της Αριστεράς και διαπρεπής ιστορικός Αντώνης Λιάκος «πήρε στους ώμους του» την αγωνία, τη θλίψη και κυρίως την ντροπή όλων μας για την πολύχρονη ανθρωπιστική κρίση στη Μόρια. Που ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις μεγάλες προσπάθειες που έγιναν δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει με οριστικό τρόπο, αλλά η ΝΔ με την μισανθρωπική και αποτυχημένη πολιτική της στο μεταναστευτικό, παρόξυνε σε απελπιστικό βαθμό. Η Μόρια ήταν ένα κάτεργο, ένα προσάναμμα οργής και απόγνωσης απελπισμένων και δυστυχισμένων ανθρώπων. Μια ντροπή που βαραίνει την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο. Μαζί με τις ανατριχιαστικές εικόνες από τις απωθήσεις των προσφύγων στο Αιγαίο, που σήμερα είναι πρώτη είδηση σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως το CNN. Λέγοντας ο Αντώνης Λιάκος, ότι σε αυτή την κατάσταση, κάθε 16άρης θα έκαιγε το κάτεργό του, βγάζει μια κραυγή ελευθερίας για κάθε ανθρώπινο πλάσμα που βρίσκεται σε παρόμοιες συνθήκες. Κι αυτή η κραυγή μας αφορά όλους. Ποιος από εμάς ως 16χρονος δεν θα ένιωθε το ίδιο; Ας δώσουμε μια έντιμη απάντηση. Δεν περιμένουμε, βέβαια, από πρόσωπα σαν τον κ. Χρυσοχοΐδη, που ειδικεύονται στην κατασκευή ενόχων και «εσωτερικών εχθρών» να κατανοήσουν το μήνυμα του Λιάκου. Τουλάχιστον, ας σιωπήσουν αντί να επιδίδονται σε συκοφαντίες εναντίον της Αριστεράς και των ανθρώπων της.»

Στο πλευρό του κ. Λιάκου που θα έκαιγε τη Μόρια στάθηκε και ο πρώην βουλευτής Γιώργος Κυρίτσης:

Αναγκάστηκε να ανασκευάσει ο Λιάκος

Μετά την κατακραυγή, ο Αντώνης Λιάκος επιχείρησε να ανασκευάσει τα λεγόμενά του.

«Αναφορικά με την ανακοίνωση της ΝΔ, για την ανάρτηση μου στο facebook: Να καταλαβαίνουμε το νόημα όσων διαβάζουμε. Η τραγική κατάληξη του στρατοπέδου στη Μόρια  δεν μπορεί να συρρικνωθεί αποκλειστικά σε ζήτημα ασφάλειας. Δεν έγραψα «κάψτε την Μόρια», ή «κάνατε καλά που την κάψατε», ούτε την επικροτούσα. Θέλει να δείξει την απελπισία των ανθρώπων, και κυρίως των νέων που βρέθηκαν παγιδευμένοι σε αυτή την κόλαση. Το έγκλημα στη Μόρια είχε συντελεστεί πριν την καταστροφή της. Στην υποκρισία και στην ένοχη σιωπή σας  αναζητείστε τις πολιτικές σας ευθύνες».

Την ίδια ώρα με ανάρτησή του απάντησε στον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη

«Ο ίδιος κατόρθωσε να συρρικνώσει μια υπόθεση που απασχόλησε και συγκίνησε την παγκόσμια κοινή γνώμη, με πρωτοσέλιδα στις μεγαλύτερες εφημερίδες του κόσμου, σε υπόθεση Σέρλοκ Χολμς. Σε υπόθεση ασφάλειας. Αλλά οι συνθήκες ασφάλειας δεν είναι μονοδιάστατες. Προϋποθέτουν σεβασμό των διεθνών συμβάσεων για τη χορήγηση ασύλου, προϋποθέτουν τις συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης, όπως έχουν διατυπωθεί από τον ΟΗΕ, πάντως όχι της υπαρκτής κόλασης στη Μόρια. Προϋποθέτουν δηλαδή μερικές από τις αυτονόητες, αλλά ξεχασμένες αρχές του πολιτισμού. Αυτά εμποδίζουν τους ανθρώπους από απονενοημένες πράξεις διαμαρτυρίας. Δυστυχώς ο μονοδιάστατος αστυνομικός ζηλωτισμός επικαλείται στα λόγια τη λογική ενώ δημιουργεί στην πράξη ανορθολογισμό. Για το χάος που δημιουργήθηκε στη Μόρια, ο ίδιος ο κ. Χρυσοχοιδης εχει περισσότερες ευθύνες από τα μειράκια που συνέλαβε.Στο μεταξύ ο Πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης δήλωσε χθες ότι «οι πρόσφυγες μπορούν και πρέπει να μπολιάσουν μια οικονομία η οποία γερνάει και χρειάζεται ανθρώπινο δυναμικό, αλλά αυτό πρέπει να γίνει με κανόνες και διαδικασίες. Ετσι φυσικά μπορούμε να συζητήσουμε και για το πως οι πρόσφυγες μπορεί να απορροφηθούν στη χώρα μας, για το που πρέπει να πάνε και πώς πρέπει να ενσωματωθούν στις τοπικές κοινωνίες.» Ευπρόσδεκτη δήλωση, αρκεί να απευθυνθεί και στο κομματικό ακροατήριο, που τρέφεται με λόγους μίσους. Αλλά το βασικό ερώτημα είναι με ποιο σχέδιο, με ποιους κανόνες, θα υλοποιηθεί αυτή η πρόθεση; Κι επειδή η εκπαίδευση είναι από τους σημαντικότερους μοχλούς ενσωμάτωσης των νέων πληθυσμών, και εμείς θα βοηθήσουμε. Αυτά περιμένει η κοινωνία και όχι τη δημιουργία ηθικού πανικού στην οποία συχνά-πυκνά ο κ. Χρυσοχοϊδης επιδίδεται.Τέλος ως προς τους νεαρούς κρατούμενους η οργάνωση της νομικής τους υπεράσπισης, επαναλαμβάνω ότι πρωτεύει και επείγει».

Η ΝΔ απάντησε ξανά στον Λιάκο

Αμέσως μετά η ΝΔ εξέδωσε νέα ανακοίνωση για τον Αντώνη Λιάκο στην οποία σημειώνει ότι είναι εκκωφαντική η σιωπή του κ. Τσίπρα.

«Από την απολογητική απάντηση του κ. Λιάκου, κρατάμε δύο πράγματα: Την ανάγκη του να προβεί σε αυτήν και την εκκωφαντική σιωπή του κ. Τσίπρα που τον καλύπτει πλήρως υιοθετώντας όσα έγραψε.

Στο πλευρό του Αντώνη Λιάκου στάθηκαν ακόμη ο Πάνος Λάμπρου, η Ανέτα Καββαδία, ενώ ανοιχτά άδειασε τον Αντώνη Λιάκο ο Στέλιος Κούλογλου.

Αδειασμα από Κούλογλου

Ο κ. Κούλογλου, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, ανέφερε ότι ο ίδιος ασφαλώς και δεν θα έβαζε φωτιά στη Μόρια, ενώ πρόσθεσε ότι οι Αφγανοί που έβαλαν φωτιά θα πρέπει να δικαστούν.

«Οι Αφγανοί που έβαλαν φωτιά στη Μόρια έχουν παραβιάσει το νόμο, επομένως θα πρέπει να δικαστούν για την παραβίαση του ελληνικού νόμου, τον οποίο πρέπει να σέβονται Ελληνες και αλλοδαποί. Από κει και πέρα, στη δίκη τους θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι δικαστές τα όποια ελαφρυντικά.

Εγώ ασφαλώς και δεν θα έβαζα φωτιά. Νομίζω αυτό που είπε ο κ. Λιάκος είναι κάτι ρητορικό, είναι σαν αυτό που λέει ο Σαββόπουλος ''είμαι δεκαεξάρης και σας… τα λύκεια''. Αυτό είναι ένα ρητορικό σχήμα, ούτε ο Σαββόπουλος ήθελε να κάνει αυτό στα λύκεια».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS