Αγροτικές κινητοποιήσεις: Μπλόκα στις εθνικές οδούς και κάθοδος των τρακτέρ στην Αθήνα

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Μπλόκα στις εθνικές οδούς και κάθοδος των τρακτέρ στην Αθήνα

 Προς την Αθήνα βλέπουν οι αγρότες, που μετά τη σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των μπλόκων αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Δίνοντας τρεις ημέρες διορία στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να συναντηθεί μαζί τους, αποφάσισαν για τις επόμενες ημέρες: αποκλεισμό εθνικών οδών, τελωνείων και κινητοποιήσεις μέσα στις πόλεις.

Αγρότες: Θα κατέβουν με τρακτέρ στην Αθήνα

Όπως είπε ο εκπρόσωπος των αγροτικών συλλόγων Καρδίτσας, Κ. Τζέλας, αν η συνάντηση δεν ευδοκιμήσει, την επόμενη εβδομάδα θα κατέβουν με τρακτέρ στην Αθήνα. Μετά τη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι 50 μπλόκων και 70 αγροτικών και κτηνοτροφικών ομοσπονδιών, οι αγρότες κατέλαβαν τον κόμβο της Νίκαιας και έκλεισαν συμβολικά για μία περίπου ώρα τα δύο ρεύματα της εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης.

«Έχουμε σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, αλλά μπορούμε με τους αγώνες μας να ανατρέψουμε τέτοιες πολιτικές και να επιβάλουμε λύσεις προς όφελός μας», τόνισε ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας και εκπρόσωπος του μπλόκου Πλατύκαμπος.

Τα αιτήματα των αγροτών

Στην πανελλαδική σύσκεψη, οι αγρότες των μπλόκων σταχυολόγησαν τα έξι κοινά αιτήματά τους:

►Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο.
►Επτά λεπτά η κιλοβατώρα το ρεύμα.
►Επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές.
►Να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ και να τεθεί υπό διαπραγμάτευση ξανά.
►Αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα.
►Όχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις.

Τι απαντά η κυβέρνηση

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα αιτήματα αυτά έχουν ήδη ικανοποιηθεί, καθώς η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα επιστραφεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης του 2024 και έχει ανακοινώσει μείωση του ΦΠΑ από 13% σε 6% για ζωοτροφές και λιπάσματα, ενώ η ΔΕΗ ήδη έχει προσφέρει έκπτωση 10% την περίοδο από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Ήδη η ελληνική πλευρά πέτυχε παύση του καθεστώτος αγρανάπαυσης το 2024 και διαπραγματεύεται έξι ακόμη σημεία της ΚΑΠ, ενώ, επιπλέον, ήδη έχει καταργηθεί η παρακράτηση 20% του ΕΛΓΑ. Τις τελευταίες εβδομάδες και με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης πραγματοποιούνται έλεγχοι στα σημεία εισόδου της χώρας και σε βιομηχανίες για την προστασία προϊόντων ΠΟΠ.

Οι αγρότες επέστρεψαν το βράδυ στις περιοχές τους και η σημερινή ημέρα θα αναλωθεί σε ενημέρωση των μπλόκων. Πάντως, παρά τις χθεσινές διαβεβαιώσεις των αγροτών ότι «πάμε όλοι μαζί» και τις ανακοινώσεις για ταυτόχρονους αποκλεισμούς δρόμων σε ολόκληρη τη χώρα, το σημερινό «πρόγραμμα» των μπλόκων δεν δείχνει απόλυτη συμφωνία: Οι αγρότες των Σερρών στη 1 μετά το μεσημέρι θα κλείσουν τον κόμβο Στρυμονικού. Μισή ώρα αργότερα οι παραγωγοί της Χαλκιδικής θα κλείσουν τους δρόμους στα μπλόκα Μαλγάρων, Κουφαλίων και Χαλκηδόνας. Στις 5 το απόγευμα οι Καρδιτσιώτες θα πραγματοποιήσουν αποκλεισμό του Ε65 και οι Λαρισαίοι του Πλατύκαμπου.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ