Άδωνις Γεωργιάδης: «Σταθερές οι τιμές στο "καλάθι του νοικοκυριού", όταν σε άλλα προϊόντα ανεβαίνουν»

Άδωνις Γεωργιάδης: «Σταθερές οι τιμές στο "καλάθι του νοικοκυριού", όταν σε άλλα προϊόντα ανεβαίνουν»

Δύο καταστήματα των αλυσίδων σούπερ μάρκετ Market In και Γαλαξίας επισκέφθηκαν σήμερα, Πέμπτη 13/1, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, και ο αν. υπουργός, Νίκος Παπαθανάσης, καθώς την εβδομάδα που πέρασε κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μείωση στις τιμές των προϊόντων του «καλαθιού του νοικοκυριού».

Κατά την επίσκεψή τους στην αλυσίδα Market In, οι κύριοι Γεωργιάδης και Παπαθανάσης έκαναν δηλώσεις σε δημοσιογράφους.

Συγκεκριμένα, ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:

«Ήρθαμε σήμερα με τον αναπληρωτή υπουργό, τον κύριο Παπαθανάση στο Market In. Πρέπει να ευχαριστήσω την αλυσίδα Market In, που ξεκινά έναν νέο γύρο μειώσεων τιμών στο "καλάθι του νοικοκυριού" και δίνει την ευκαιρία στον καταναλωτή να βρει προϊόντα, και επώνυμα, σε τιμές χαμηλότερες απ’ ό,τι είχαμε την 1η εβδομάδα, δηλαδή πριν από 11 εβδομάδες.

Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι βρήκαμε γάλα με 1,09, που είναι η τιμή πριν από τον πόλεμο. Βρήκαμε επώνυμη φέτα κάτω από τα 7 ευρώ. Βρήκαμε αλεύρι στα 0,70 λεπτά. Η τιμή για το αλεύρι στα 0,70 είναι πριν από τον πόλεμο. Το αλεύρι όταν ξεκίνησε το "καλάθι" ήταν πάνω από το 1 ευρώ και εδώ είμαστε στα 0,70 λεπτά, δηλαδή 30% κάτω από εκεί που ξεκινήσαμε.

Αυτές είναι πραγματικά πολύ σημαντικές προσφορές. Είδαμε σε διάφορα προϊόντα, όπως τα ζυμαρικά και τα όσπρια, διαφορά μεταξύ των προσφορών στο "καλάθι" και των εκπτώσεων του "καλαθιού", που η διαφορά είναι πολύ μεγάλη. και πιστεύουμε ότι αυτές οι τιμές θα οδηγήσουν και τα επώνυμα προϊόντα, που θα μειώσουν τις τιμές τους, διότι αλλιώς δεν θα μπορούν να πουλάνε σε κανέναν άνθρωπο και ασφαλώς θα συμβάλουμε στη συγκράτηση του πληθωρισμού σε μία εξαιρετικά δύσκολη στιγμή. Ήρθαμε, λοιπόν, εδώ με τον αναπληρωτή υπουργό γιατί πράγματι αυτό που είδαμε σήμερα χρήζει συγχαρητηρίων».

Ο Νίκος Παπαθανάσης είπε:

«Με τον υπουργό, τον κύριο Άδωνι Γεωργιάδη, συνεχίζουμε κάθε Πέμπτη τις επισκέψεις στα σούπερ μάρκετ, ακριβώς για να ελέγξουμε πώς προχωρεί το "καλάθι του νοικοκυριού" και βλέπουμε και σήμερα, 11η εβδομάδα, ότι παραμένει ανθεκτικό. Οι τιμές στο 93% των προϊόντων είτε έχουν μείνει σταθερές είτε έχουν πτωτική πορεία. Για μια τετραμελή οικογένεια, δηλαδή, το "καλάθι" μπορεί να εξοικονομήσει 80 ευρώ τον μήνα. Αν συνδυαστεί και με την κάρτα αγορών, η οποία συνολικά εξοικονομεί 52 ευρώ τον μήνα, το όφελος φτάνει στα 132 ευρώ μηνιαίως.

Οι πρωτοβουλίες αυτές έρχονται να συμπληρώσουν μια σειρά μέτρων που έχει υιοθετήσει αυτή η κυβέρνηση για να μπορέσει να στηρίξει τα νοικοκυριά σε αυτή τη δύσκολη εποχή της κρίσης ακρίβειας. Συνεχίζουμε. Συγχαρητήρια στις αλυσίδες και στο Market In για την εξαιρετική προσπάθεια που κάνουν ώστε να μειώσουν περαιτέρω τις τιμές».

Εκπρόσωπος της αλυσίδας Market In:

«Είναι τιμή που μας κάνατε να επισκεφτείτε και το δικό μας κατάστημα. Τα Market In στηρίζουν το "καλάθι του νοικοκυριού". Είναι η 11η εβδομάδα με σταθερές τιμές. Προσπαθούμε τα προϊόντα μας να καλύπτουν όλες τις κατηγορίες, όπως μας έχετε δώσει οδηγίες. Συνεχίζουμε δυναμικά, εμπλουτίζοντας ακόμα περισσότερο το "καλάθι", με όφελος για τον καταναλωτή πολύ μεγάλο, σε τιμές περσινών επιπέδων».

Η επίσκεψη στον Γαλαξία

Κατά την επίσκεψή τους στην αλυσίδα Γαλαξίας δήλωσαν:

Άδωνις Γεωργιάδης:

«Είδαμε και πάλι ότι το "καλάθι" έχει, πρώτον, κρατήσει σταθερές τις τιμές στα περισσότερα προϊόντα. Αυτό είναι μια επιτυχία, γιατί έχουν περάσει πια 11 εβδομάδες, άρα είναι μεγάλο χρονικό διάστημα το να μην έχεις καθόλου αυξήσεις. Και δεύτερον, έχει σε ορισμένα προϊόντα πραγματικά πολύ καλές τιμές. Βρήκαμε γάλα ιδιωτικής ετικέτας σούπερ μάρκετ 1,09 και εδώ στον Γαλαξία επώνυμο γάλα 1,12. Είναι τιμές προ του πολέμου.

Βρήκαμε κοτόπουλο 2,90, που είναι πάρα πολύ καλή τιμή. Πριν από το "καλάθι" δεν υπήρχε πουθενά κάτω από 3,5 ευρώ, άρα εδώ έχεις μια σημαντική μείωση. Είδαμε τα χαρτικά, τα οποία έχουν αυξηθεί πάρα πολύ, του Γαλαξία είναι στην ίδια τιμή 11 εβδομάδες. Ενώ παντού ανεβαίνουν, στο "καλάθι" παραμένουν σταθερά. Αυτές είναι ουσιαστικές βοήθειες σε ένα μέσο νοικοκυριό, το οποίο σε εποχή μεγάλου πληθωρισμού πιέζεται και χωρίς το "καλάθι" θα έμενε απροστάτευτο σε συνεχόμενες αυξήσεις. Να ευχαριστήσω τον Γαλαξία, όπως και όλες τις αλυσίδες που έχουν βάλει πλάτη για να επιτευχθεί όλο αυτό».

Νίκος Παπαθανάσης:

«Το "καλάθι" διατηρείται ανθεκτικό για 11η εβδομάδα και τα προϊόντα είναι στην πλειονότητά τους σε χαμηλότερη τιμή απ' ό,τι ξεκίνησαν την πρώτη εβδομάδα.

Η Ελλάδα τον Δεκέμβριο είχε πληθωρισμό 7,6%, χαμηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρώπης, έχει σημασία αυτό. Αν μια τετραμελής οικογένεια αγοράζει από το "καλάθι" μπορεί να εξοικονομεί τον μήνα περίπου 80 ευρώ, συνδυαστικά με την κάρτα αγορών, που ξεκινάει από 1ης Φεβρουαρίου, η οποία εξοικονομεί σε μια τετραμελή οικογένεια 52 ευρώ, το όφελος φτάνει μηνιαίως τα 132 ευρώ. Υιοθετούμε, λοιπόν, ένα ακόμη μέτρο για τη στήριξη των νοικοκυριών σε αυτή την πληθωριστική κρίση.

Δεν θα σταματήσουμε να στηρίζουμε τα νοικοκυριά. Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι με πρωτοβουλία του υπουργού κυρίου Γεωργιάδη και του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ξεκινά και ο νέος ιστότοπος για καταγγελίες, μέσω του οποίου, επώνυμα ή ανώνυμα, θα μπορούν οι συμπολίτες μας να καταγγέλλουν παραβατικές πρακτικές. Στόχος είναι και αυτό να λειτουργήσει υπέρ της προστασίας του καταναλωτή. Άμεσα επιλαμβανόμαστε των ζητημάτων.

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη με κρατικό εργαλείο, τον e-Καταναλωτή, που σε πραγματικό χρόνο, καθημερινά, καταχωρίζει τις τιμές 1.400 και πλέον προϊόντων αυτόματα από τις βάσεις δεδομένων των σούπερ μάρκετ.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το πλαφόν στο ποσοστό κέρδους και τους ελέγχους που πραγματοποιούμε στο σύνολο των προϊόντων εντός κι εκτός "καλαθιού", προστατεύουν τον καταναλωτή. Θα συνεχίσουμε αυτήν την προσπάθεια μέχρις ότου περάσει η κρίση».

Εκπρόσωπος της αλυσίδας Γαλαξίας: 

«Εμείς με τη σειρά μας ως Γαλαξίας στηρίζουμε το "καλάθι". Είναι η 11η εβδομάδα και προσπαθούμε να έχουμε σταθερές τιμές, ώστε να δώσουμε στους καταναλωτές επώνυμα προϊόντα σε χαμηλές τιμές».

Σε ερώτηση τι θα κάνουν για τις ανατιμήσεις, παρενέβη ο υπουργός Ανάπτυξης, λέγοντας ότι «για να μην υπάρχουν ανατιμήσεις πρέπει να μην υπάρχει πληθωρισμός. Άρα σε ένα περιβάλλον, σε έναν κύκλο πληθωρισμού, οι ανατιμήσεις υπάρχουν. Το ζήτημα είναι ότι με το "καλάθι" έχουμε βρει έναν τρόπο να προσφέρουμε στους ευάλωτους συμπολίτες μας ένα καταφύγιο έναντι αυτών των ανατιμήσεων».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS