Ο «οδικός χάρτης» του πακέτου μέτρων στήριξης στο 2ο lockdown

Ο «οδικός χάρτης» του πακέτου μέτρων στήριξης στο 2ο lockdown

Στη νέα πραγματικότητα, που συνθέτει το δεύτερο κατά σειρά lockdown, καλούνται να προσαρμοστούν από σήμερα χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι, με την προσδοκία τουλάχιστον να είναι σύντομο και να λήξει στις 30 Νοεμβρίου, όπως έχει προγραμματιστεί.

Το lockdown επιφέρει ανατροπές στη λειτουργία των επιχειρήσεων αφού οι περισσότερες εξ αυτών υποχρεώνονται σε προσωρινό λουκέτο, άλλες θα υπολειτουργούν και κάποιες που εξαιρούνται των μέτρων θα λειτουργούν κανονικά.

Το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση προβλέπει μέτρα ανακούφισης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτές, τα οποία κινούνται περίπου στα ίδια πλαίσια με εκείνα που εφαρμόστηκαν την άνοιξη, αλλά υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Ωστόσο, οι επιχειρηματικοί φορείς τονίζουν ότι το κυβερνητικό πακέτο των μέτρων δεν επαρκεί και προειδοποιούν ότι θα οδηγήσει στο οριστικό κλείσιμο χιλιάδες επιχειρήσεις.

Η «Ν» με έναν οδηγό δίνει απαντήσεις σε βασικά και κρίσιμα ερωτήματα για τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα. Ποια είναι τα δικαιώματα των επιχειρήσεων που κλείνουν υποχρεωτικά με κρατική εντολή και ποια είναι τα αντίστοιχα μέτρα που θα ισχύσουν για τις επιχειρήσεις που πλήττονται; Τι αλλάζει για τους εργαζόμενους που θα μπουν σε καθεστώς αναστολής συγκριτικά με το προηγούμενο lockdown και ποια είναι τα καινούργια δεδομένα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα χάσουν εισόδημα από ενοίκια; Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για τις επιταγές και ποια τα σενάρια για την αποπληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων που θα μείνουν σε εκκρεμότητα λόγω της νέας καραντίνας;

  1. Ποια μέτρα στήριξης θα ισχύσουν για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που κλείνουν υποχρεωτικά με κρατική εντολή;

To ποιες επιχειρήσεις κλείνουν με κρατική εντολή πρέπει να προκύπτει βάσει του ΚΑΔ από τη σχετική υπουργική απόφαση. Όσοι κλείνουν με κρατική εντολή αποκτούν πρόσβαση σε μια σειρά από μέτρα στήριξης. Όλο το προσωπικό μπαίνει υποχρεωτικά σε καθεστώς αναστολής, οπότε ο εργοδότης απαλλάσσεται και από το κόστος της μισθοδοσίας αλλά και από τις ασφαλιστικές εισφορές για ολόκληρο το διάστημα της καραντίνας. Το «κούρεμα» του ενοικίου της επαγγελματικής έδρας καθίσταται υποχρεωτικό και θα φτάσει στο 40% και για τον μήνα Νοέμβριο. Η απευθείας οικονομική ενίσχυση θα έρθει μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής. Χωρίς να απαιτείται απόδειξη για μείωση τζίρου, η επιχείρηση ή ο ελεύθερος επαγγελματίας θα εισπράττει κατ’ ελάχιστο 2.000 ευρώ, εκ των οποίων τα μισά δεν θα τα επιστρέφει. Τέλος, ο ΦΠΑ του Νοεμβρίου και οι δόσεις των ρυθμίσεων μπορούν να ανασταλούν και να πληρωθούν μαζί με τα υπόλοιπα χρέη που συσσωρεύτηκαν μέσα στην πανδημία, από τον Απρίλιο του 2021 και μετά.

  1. Ποια μέτρα στήριξης θα ισχύσουν για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που χαρακτηρίζονται ως πληττόμενες;

Το ποια επιχείρηση είναι πληττόμενη και ποια όχι κρίνεται από το αν ο ΚΑΔ αναγράφεται στον σχετικό κατάλογο που έχει εκδοθεί από τον περασμένο Απρίλιο. Οι πληττόμενοι επαγγελματίες για να πάρουν χρήματα από την επιστρεπτέα προκαταβολή οφείλουν να εμφανίσουν μείωση εσόδων τουλάχιστον 20% στο δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Και πάλι όμως αν χαρακτηριστούν δικαιούχοι, τα μισά χρήματα δεν θα επιστρέφονται. Δικαίωμα αναστολής φορολογικών υποχρεώσεων δεν υπάρχει όπως γίνεται με τις επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή. Υπάρχει το δικαίωμα «κουρέματος» του ενοικίου κατά 40%, όπως επίσης και να μπει το προσωπικό σε καθεστώς αναστολής προκειμένου να μηδενιστεί για έναν μήνα το μισθολογικό κόστος. Στις πληττόμενες επιχειρήσεις μπορεί να μπει ένα μέρος του προσωπικού σε καθεστώς αναστολής και όχι το σύνολο.

  1. Ποιες θα είναι οι προϋποθέσεις ένταξης στον 4ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής;

Όπως προαναφέρθηκε, οι επιχειρήσεις που πλήττονται θα πρέπει να εμφανίζουν μείωση εσόδων 20% τουλάχιστον, ενώ οι επιχειρήσεις που κλείνουν δεν πρέπει να πληρούν κάποιο κριτήριο τζίρου. Οι αιτήσεις θα γίνουν μέσα στον Νοέμβριο. Το 50% του ποσού που θα προκύπτει βάσει του μαθηματικού τύπου δεν θα επιστρέφεται. Τα ποσά που έχουν δοθεί στις προηγούμενες επιστρεπτέες προκαταβολές θα συμψηφίζονται, ενώ θα υπάρχει υποχρέωση μη απολύσεων ενδεχομένως και μετά το τέλος του χρόνου. Οι λεπτομέρειες θα αποτυπωθούν στην υπουργική απόφαση που θα κυκλοφορήσει μέσα στον μήνα.

  1. Ποια θα είναι η διαφορά του 4ου από τον 5ο γύρο της επιστρεπτέας προκαταβολής;

Η κατανομή των χρημάτων θα γίνει με βάση τη μεταβολή του κύκλου εργασιών κατά τον μήνα Νοέμβριο και συγκριτικά με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Προς το παρόν, ο προϋπολογισμός της 5ης επιστρεπτέας προκαταβολής θα είναι 700 εκατ. ευρώ, αν και όλα είναι ανοικτά και θα εξαρτηθούν ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία και το lockdown.

  1. Θα υπάρξει αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους επαγγελματίες;

Όχι, τουλάχιστον με βάση τα όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής. Οι επαγγελματίες θα λάβουν οικονομική ενίσχυση μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής η οποία θα χαρίζεται σε ποσοστό 50%. Τα 600άρια και τα 800άρια που δόθηκαν στο πρώτο lockdown δεν υπάρχουν στο δεύτερο.

  1. Πώς θα πληρωθούν οι φορολογικές υποχρεώσεις του Νοεμβρίου που θα ανασταλούν;

Θα ενταχθούν στη νέα ρύθμιση η οποία ήδη έχει νομοθετηθεί. Από τον Μάιο του 2021 σε 12 άτοκες δόσεις ή σε 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, είναι πιθανό να γίνουν περαιτέρω αναστολές και η ρύθμιση να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο.

  1. Τι αλλάζει και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα υποστούν απώλεια εισοδήματος λόγω του υποχρεωτικού «κουρέματος» των ενοικίων;

Το μέτρο του συμψηφισμού του ενός τρίτου της ζημιάς που έχουν υποστεί οι ιδιοκτήτες ακινήτων λόγω του υποχρεωτικού «κουρέματος» ενοικίων με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις προκάλεσε πολλά παράπονα, καθώς δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες που έχουν υποστεί «κούρεμα» ήδη από τον Μάρτιο ακόμη και δεν έχουν λάβει τα απαιτούμενα ποσά. Έτσι, αποφασίστηκε να τροποποιηθεί το μέτρο αποζημίωσης. Για τα «κουρέματα» ενοικίων που θα γίνουν μέσα στον Νοέμβριο, το 50% της ζημιάς δεν θα συμψηφίζεται με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις, αλλά θα κατατίθεται απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου. Για ενοίκιο 1.000 ευρώ, το οποίο θα περικοπεί στα 600 ευρώ, ο ιδιοκτήτης θα βρει 300 ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό.

  1. Τι ισχύει για τους μισθωτούς που θα μπουν σε καθεστώς αναστολής;

Ο εργοδότης δεν θα καταβάλλει μισθό και ο εργαζόμενος θα εισπράττει ημερήσια αποζημίωση 26,6 ευρώ για κάθε ημέρα αναστολής Το τι θα εισπράξετε από το κράτος εξαρτάται από τις ημέρες που θα μείνετε σε αναστολή. Η «βάση» επί της οποίας υπολογίζεται η αποζημίωση αυξάνεται στα 800 ευρώ αντί για τα 534 ευρώ και αυτό θα ισχύσει μόνο για τον Νοέμβριο. Το «800άρι» θα το εισπράξουν ολόκληρο όσοι μείνουν για όλο τον μήνα σε καραντίνα, όπως για παράδειγμα οι εργαζόμενοι που βρίσκονταν σε καθεστώς αναστολής και πριν από την ένταξη της χώρας στην καραντίνα. Οι εργαζόμενοι σε αναστολή δικαιούνται να μην πληρώσουν τις δόσεις φορολογικών υποχρεώσεων του Νοεμβρίου και φυσικά να «κουρέψουν» το ενοίκιό τους κατά 40%. Αντίστοιχα μπορούν να «κουρέψουν» και το ενοίκιο του παιδιού εφόσον πληρώνει φυσικά ενοίκιο για τη φοιτητική του στέγη.

  1. Τι ισχύει για τις υποχρεώσεις των πληγέντων προς τις τράπεζες;

Το νέο lockdown συμπίπτει χρονικά με την ενεργοποίηση του προγράμματος «Γέφυρα». Οι δανειολήπτες έχουν το δικαίωμα να «παγώσουν» την αποπληρωμή του στεγαστικού τους δανείου και να ζητήσουν η επιδότηση που θα φτάνει σε ποσοστό 90% να ισχύσει μετά την ολοκλήρωση της περιόδου αναστολής. Για τις υπόλοιπες δανειακές υποχρεώσεις, οι οφειλέτες θα έρχονται σε απευθείας συνεννόηση με τις τράπεζες προκειμένου να συμφωνούν την αναστολή καταβολής των δόσεων βάσει και των οδηγιών που έχουν δοθεί από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

  1. Τι θα γίνει με τις επιταγές;

Θα ανακοινωθεί πλαίσιο διευκόλυνσης των εκδοτών οι οποίοι δεν θα μπορούν να καλύψουν τα απαιτούμενα ποσά μέσα στον μήνα. Ταυτόχρονα, όμως, θα λαμβάνεται μέριμνα και για όσους περιμένουν να εισπράξουν τα χρήματά τους. Λόγω πολυπλοκότητας, οι ανακοινώσεις θα γίνουν αργότερα μέσα στον μήνα, όπως υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ