Φθηνή στέγη για νέους: Στεγαστικά δάνεια με επιτόκιο 1% και μηνιαία δόση 275 ευρώ - Πότε ξεκινά η χορήγηση και ποιοι οι δικαιούχοι

Φθηνή στέγη για νέους: Στεγαστικά δάνεια με επιτόκιο 1% και μηνιαία δόση 275 ευρώ - Πότε ξεκινά η χορήγηση και ποιοι οι δικαιούχοι

Το πρόγραμμα άμεσης υλοποίησης, με τίτλο «Σπίτι μου», που αφορά 10.000 πολίτες έως 39 ετών και θα παρουσιαστεί σήμερα στις 10:30 από τους αρμόδιους υπουργούς


Στεγαστικά δάνεια με επιτόκιο 1% και μηνιαία δόση 275 ευρώ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα άμεσης υλοποίησης με τίτλο «Σπίτι μου» που αφορά 10.000 πολίτες έως 39 ετών και θα παρουσιαστεί αναλυτικά σήμερα στις 10:30 από τους αρμόδιους υπουργούς και συγκεκριμένα τον Κωστή Χατζηδάκη, τη Νίκη Κεραμέως, τον Άκη Σκέρτσος, τον Κώστα Σκρέκα και τον Γιάννη Οικονόμου.

Το κόστος του προγράμματος ανέρχεται στα 500 εκατομμύρια ευρώ, και θα χρηματοδοτηθεί κατά 375 εκατ. ευρώ από το κράτος και κατά 125 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες.

Τα δάνεια, δηλαδή, θα είναι κατά τα ¾ άτοκα, καθώς τα χρήματα θα προέρχονται από τον ΟΑΕΔ, ενώ κατά ¼ θα προέρχονται από τις τράπεζες, με αποτέλεσμα το τελικό επιτόκιο να είναι περίπου 1%.

Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2023, με βάση τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια που θεσπίστηκαν για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι υπάρχει πρόβλεψη το πρόγραμμα να επαναληφθεί, μόλις εξαντληθούν τα πρώτα 10.000 δάνεια.

Το στεγαστικό πρόγραμμα ύψους 1,8 δισ. που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ θα απευθύνεται σε πάνω από 100.000 ωφελούμενους νέους και φοιτητές, προκειμένου να αποκτήσουν ή να μισθώσουν φθηνότερο σπίτι.

Όσον αφορά στους φοιτητές, εκτός από την αύξηση του σπουδαστικού επιδόματος στέγης από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ και με προϋποθέσεις στα 2.000 ευρώ σε 50.000 νέους, ξεκινά αμέσως η ανέγερση 8.150 θέσεων σε πέντε σύγχρονες Φοιτητικές Εστίες στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης και Δυτικής Αττικής. Οι χώροι έχουν ήδη καθοριστεί και τα έργα θα υλοποιηθούν με ΣΔΙΤ.

Στόχος της συγχρηματοδότησης κράτους και τραπεζών είναι να εξασφαλιστεί πάρα πολύ χαμηλό, σχεδόν μηδενικό επιτόκιο για την αγορά πρώτης κατοικίας από 10.000 πολίτες μέχρι 39 ετών, σε περιοχές που υπάρχουν σήμερα παλαιά κτίρια.

Για τη χορήγηση των δανείων θα θεσπιστούν εισοδηματικά κριτήρια αντίστοιχα με εκείνα του επιδόματος θέρμανσης. Δηλαδή το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, θα πρέπει να ανέρχεται έως 14.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Παρομοίως, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται σε 23.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο. Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται εκείνο το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος και από την εισφορά αλληλεγγύης.

Σχετικά με τα δάνεια που θα προορίζονται για ανακαίνιση του σπιτιού, θα θεσπιστούν κίνητρα για να ανακαινιστούν παλιά σπίτια μέσω του προγράμματος «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω» για 20.000 νέους. Κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έως και 20.000 ευρώ για ενεργειακές παρεμβάσεις στο ακίνητό του, μαζί με μία πρόσθετη ενίσχυση 3.000 ευρώ και ένα χαμηλότοκο δάνειο 7.000 ευρώ.

Ακόμα, ως κίνητρο σε τουλάχιστον 10.000 ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων, θα δοθεί κρατική επιδότηση μέχρι 10.000 ευρώ για να τα ανακαινίσουν. Με την υποχρέωση, όμως, να τα ενοικιάσουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις. Με αυτόν τον τρόπο η πολιτεία θα καλύπτει έως και το 40% του κόστους ανακαίνισης κλειστών διαμερισμάτων.

Επίσης θα θεσμοθετηθεί ένα καινούργιο εργαλείο ,η «κοινωνική αντιπαροχή». Δηλαδή η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) θα μπορεί αξιοποιώντας τα περιουσιακά της στοιχεία να εκμισθώνει αδόμητα ακίνητα για περισσότερο από 20 έτη. Στην περίπτωση τέτοιας μίσθωσης, ο μισθωτής μετά από δημοπρασία, αναλαμβάνει την οικοδόμηση. Για παράδειγμα αν αναγερθεί συγκρότημα 50 διαμερισμάτων και καταστημάτων τα 35 θα διατεθούν σε δικαιούχους και τα 15 θα δοθούν προς εμπορική εκμετάλλευση.

Τέλος, από τον Δεκέμβριο ξεκινά ένα πιλοτικό πρόγραμμα, το «Εστία 2». Το Δημόσιο θα μισθώνει, σε πρώτη φάση, 1.000 ιδιωτικά ακίνητα για να τα διαθέτει, στη συνέχεια, με διαδικασίες-εξπρές και πολύ χαμηλό μίσθωμα σε ευάλωτα νοικοκυριά.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 
 

 

logo m

 

 


©2022 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2022 YSTEROGRAFO NEWS