Ενεργειακή κρίση: Σε χαμηλό τριών μηνών το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο – Τι ρίχνει τις τιμές

Ενεργειακή κρίση: Σε χαμηλό τριών μηνών το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο – Τι ρίχνει τις τιμές

Σε πτώση βρίσκονται οι τιμές του φυσικού αερίου καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται μέτρα για τον περιορισμό της αστάθειας στην αγορά ενέργειας και την άμβλυνση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του ολλανδικού αερίου υποχώρησαν έως και 7% στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από τρεις μήνες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να προτείνει έναν προσωρινό μηχανισμό για να αποτρέψει τις ακραίες αυξήσεις των τιμών στις συναλλαγές παραγώγων μέσω ενός δυναμικού πλαφόν για τις συναλλαγές στον χρηματιστηριακό κόμβο TTF του Άμστερνταμ, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που είδε το Bloomberg News.

Η αγορά ήταν ευαίσθητη στις παρεμβάσεις της ΕΕ για τον περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης που τροφοδότησε τον πληθωρισμό και οδήγησε τις οικονομίες στο χείλος της ύφεσης, σημειώνει το Bloomberg. Ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ πρόκειται να προτείνει μία δέσμη μέτρων την Τρίτη προκειμένου να μετριάσει τον αντίκτυπο από τις διακοπές των ρωσικών ροών. Το σχέδιο θα συζητηθεί από τους ηγέτες της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής στις 20-21 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

Η ΕΕ έχει ήδη ζητήσει από τα κράτη μέλη να μειώσουν οικειοθελώς τη ζήτηση φυσικού αερίου κατά 15%, και η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον είπε ότι εξετάζεται ένα σχέδιο για να καταστεί υποχρεωτική η περικοπή. Προειδοποίησε το Σαββατοκύριακο ότι τα μέτρα για τον περιορισμό των τιμών του φυσικού αερίου δεν πρέπει να εμποδίζουν τις προσπάθειες περιορισμού της ζήτησης, μια άποψη που συμμερίζονται και αναλυτές από τηνMorgan Stanley έως και την Citigroup Inc.

Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι γεμάτες κατά περίπου 92%, πάνω από τον εποχιακό μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών, με ώθηση από τον καλό καιρό και τα υψηλά επίπεδα υγροποιημένου φυσικού αερίου. Ωστόσο, μία πιθανή αποτυχία στη μείωση της κατανάλωσης και ο ψυχρότερος από το κανονικό καιρός θα μπορούσε να εξαντλήσει γρήγορα τις δεξαμενές και να καταστήσει πολύ πιο δύσκολη την αναπλήρωσή τους το επόμενο έτος, ιδιαίτερα χωρίς τους συνήθεις ροές από τη Ρωσία.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες αναφέρουν ότι η εικόνα της προσφοράς είναι καλή ενόψει του χειμώνα, ενώ ο ήπιος και θυελλώδης καιρός σημαίνει ότι η ζήτηση δεν έχει αρχίσει πραγματικά να αυξάνεται προς το παρόν», ανέφερε σε σημείωμά της η Energi Denmark. Το ολλανδικό φυσικό αέριο του επόμενου μήνα, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, ήταν 5,7% χαμηλότερο στα 133,89 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το χαμηλότερο ενδοημερήσιο επίπεδο από τις 29 Ιουνίου. Το αντίστοιχο συμβόλαιο στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε κατά 4,3%. Ωστόσο, ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να εγκυμονεί τον κίνδυνο διακοπής της παροχής φυσικού αερίου που διέρχεται από τη χώρα. Το κέντρο του Κιέβου επλήγη από εκρήξεις νωρίς τη Δευτέρα.

Οι traders παρακολουθούν επίσης τις ροές υγροποιημένου φυσικού αερίου, από τις οποίες η Ευρώπη εξαρτάται όλο και περισσότερο. Η Κίνα έδωσε εντολή στους κρατικούς εισαγωγείς φυσικού αερίου της να σταματήσουν να μεταπωλούν LNG στην Ευρώπη προκειμένου να εξασφαλίσει τον δικό της εφοδιασμό για το χειμώνα.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ