ΕΦΚΑ: Επιταχύνεται η εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων - Τέλος Ιανουαρίου οι πρώτες οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης

ΕΦΚΑ: Επιταχύνεται η εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων - Τέλος Ιανουαρίου οι πρώτες οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης

Τουλάχιστον 400 αιτήσεις συνταξιοδότησης έχουν αναλάβει να διεκπεραιώσουν οι ιδιώτες νομικοί, και λογιστές και οικονομολόγοι που απασχολεί ο ΕΦΚΑ για να δώσει λύση στο ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων.

Οι πρώτες αποφάσεις συνταξιοδότησης αναμένονται έως το τέλος Ιανουαρίου, ενώ το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει ρύθμιση ώστε να δοθεί η δυνατότητα και σε άλλους ενδιαφερομένους επαγγελματίες να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της εκκαθάρισης των εκκρεμών συντάξεων έως το τέλος του 2022.

Την 1η Φεβρουαρίου αρχίζει ο τρίτος γύρος πιστοποίησης στον οποίο θα συμπεριληφθούν 1.200 επαγγελματίες ιδιώτες που θα εξεταστούν στις 10 Φεβρουαρίου μαζί με άλλους περίπου 2.000 δικηγόρους και λογιστές οι οποίοι είχαν αποτύχει στις δύο πρώτες αντίστοιχες εξετάσεις που διεξήχθησαν τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο ή δεν έλαβαν τελικά μέρος.

Επίσης αναμένεται να θεσμοθετηθεί το δικαίωμα των πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών να αναλαμβάνουν φακέλους που θα αφορούν και πιο δύσκολες υποθέσεις, όπως είναι οι περιπτώσεις της διαδοχικής ασφάλισης αλλά και αιτήσεων για τη λήψη επικουρικής σύνταξης.

Υπενθυμίζεται πως, σε πρώτη φάση, οι πιστοποιημένοι μπορούν να αναλάβουν νέες συνταξιοδοτικές υποθέσεις του τ. ΙΚΑ, του τ. ΟΓΑ και του τ. ΟΑΕΕ, που αντιστοιχούν στο 75% του συνολικού αριθμού αιτήσεων κάθε μήνα.

Η συμβολή των πιστοποιημένων επαγγελματιών είναι τόσο καθοριστική. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι παρόλο που τον Νοέμβριο εκδόθηκαν 25.208 συνταξιοδοτικές αποφάσεις (αύξηση 52% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2020), συνολικά οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις έχουν μειωθεί κατά 50.000 τους τελευταίους 12 μήνες και πλέον ανέρχονται σε 83.090.

Το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΦΚΑ προς τους πολίτες αποτελεί άλλωστε και ένα από τα αγκάθια των συζητήσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών, με το υπουργείο Εργασίας να εκτιμά, πάντως, ότι ήδη η κατάσταση δείχνει σημάδια ομαλοποίησης και πλέον κάθε μήνα θα εκδίδονται περισσότερες από 25.000 συντάξεις, από τους υπαλλήλους και τους πιστοποιημένους ιδιώτες.

Προχωρά η ψηφιοποίηση
Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η προσπάθεια εκσυγχρονισμού του ΕΦΚΑ, με την ενεργοποίηση της νέας δυνατότητας για ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων για τη λήψη επικουρικής σύνταξης λόγω γήρατος, με την οποία καταργείται η υποχρέωση των ασφαλισμένων να επισκέπτονται δύο με τρεις φορές τα υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ για την υποβολή των αναγκαίων δικαιολογητικών.

Τέλος, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να ψηφιοποιηθεί πλήρως το σύνολο των αιτήσεων για επικουρικές συντάξεις, ξεκινώντας με την ηλεκτρονική υποβολή αίτησης για μεταβίβαση επικουρικής σύνταξης λόγω θανάτου για συνταξιούχους του δημοσίου τομέα καθώς και την ηλεκτρονική υποβολή αιτήματος λόγω αναπηρίας

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
Gla 2024 03 19 09.17.18

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ 19|03|24 14:49

Nέα Mercedes-Benz GLA ... Upper Class [test]

 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS