Άντι Τζάσι- Ποιος είναι ο απόφοιτος του Χάρβαρντ που παραλαμβάνει τη σκυτάλη της Amazon από τον Τζεφ Μπέζος

Άντι Τζάσι- Ποιος είναι ο απόφοιτος του Χάρβαρντ που παραλαμβάνει τη σκυτάλη της Amazon από τον Τζεφ Μπέζος

Για την Amazon η επικείμενη αποχώρηση του Τζεφ Μπέζος σηματοδοτεί ένα τέλος εποχής.

Μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες στο τιμόνι της ο Τζεφ Μπέζος ετοιμάζεται να παραδώσει σε λίγους μήνες τη σκυτάλη του CEO στον Άντι Τζάσι, έναν από τους πιο έμπιστους συνεργάτες του, που υπήρξε «σκιά» του για πάνω από 15 χρόνια, ακολουθώντας τον σε όλα τα επαγγελματικά ταξίδια και συσκέψεις από τη θέση του τεχνικού συμβούλου.

Ο Μπέζος αποχαιρετά τις καθημερινές δραστηριότητες της Amazon, αλλά όχι την επιχείρησή του, αφού θα παραμείνει πρόεδρος του ΔΣ διατηρώντας έτσι την επιρροή του. Ελπίζει, όπως ενημέρωσε ο ίδιος τους συνεργάτες του, να βρει με το νέο του ρόλο περισσότερο χρόνο για τα άλλα «πάθη» του, την εταιρεία διαστημικών ταξιδιών Blue Origin και το Earth Fund, που προωθεί τη χρήση καθαρότερων μορφών ενέργειας. «Έχω πολύ ενέργεια, δεν σκοπεύω να βγω στη σύνταξη», είπε. Ο 57χρονος Μπέζος αποχωρεί σε μια στιγμή θριάμβου από το τιμόνι της Amazon, ενώ η εταιρεία του κατέγραφε νέο ρεκόρ κερδών στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κι ενώ ο ίδιος είναι με εκτιμώμενη περιουσία 188 δισ. δολαρίων ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη πίσω από τον Έλον Μασκ, σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.


H εταιρεία του, η Amazon, είναι ένα αμερικανικό success story. Ο Μπέζος την ίδρυσε το καλοκαίρι του 1994 ως διαδικτυακό βιβλιοπωλείο, που εξελίχθηκε σε μια επιχειρηματική αυτοκρατορία με 1,3 εκατ. συνεργάτες και εκατοντάδες εκατομμύρια πελάτες ανά την υφήλιο, που παραδίδει επτά εκατ. πακέτα ημερησίως. Όμως εδώ και καιρό τα βιβλία έχουν σταματήσει να αποτελούν το σημαντικότερο τομέα της Αmazon, εκχωρώντας τη θέση του στο Cloud, δηλαδή τον τομέα του οποίου επικεφαλής είναι ο Άντι Τζάσι.

 

Ποιος είναι ο άνθρωπος που θα αναλάβει νέος CEO της Amazon
O 53χρονος απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Τζάσι θεωρείται εδώ και καιρό ο φυσικός διάδοχος του Μπέζος στο τιμόνι της Amazon. Ο ίδιος λέει ότι λατρεύει τις φτερούγες κοτόπουλου, δηλώνει μανιώδης λάτρης των αθλημάτων σε βαθμό που έχει φτιάξει ένα σπορ-μπαρ στο υπόγειο του σπιτιού του κι αγόρασε μερίδιο των μετοχών της τοπικής ομάδας χόκεϊ. Οι συνεργάτες του τον περιγράφουν ως ένα απλό και φιλικό αφεντικό, με χαλαρή συμπεριφορά και υψηλές επαγγελματικές προσδοκίες.

«Ο Άντι είναι πασίγνωστος μέσα στην εταιρεία και βρίσκεται στην Amazon σχεδόν όσο κι εγώ», είπε ο Μπέζος. «Θα είναι ένας εξαίρετος ηγέτης κι απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης μου». Φυσικά δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για τον Τζάσι να παραλάβει τα ηνία από τον άνθρωπο που ίδρυσε την Amazon στο γκαράζ του στο Σιάτλ για να τη μετατρέψει σ’ έναν κολοσσό αξίας σχεδόν ενός τρισ. δολαρίων. Ο καθηγητής του Stanford Graduate School of Business, Ντέιβιντ Λάρκερ, που ειδικεύεται στη διοίκηση μεγάλων επιχειρήσεων είχε μελετήσει τις περιπτώσεις 113 διευθυντών κολοσσών προ τριετίας κι είχε διαπιστώσει ότι ο Μπέζος θα ήταν ο πιο δύσκολος CEO να αντικατασταθεί. Αλλά ο Τζάσι φαντάζει φτιαγμένος για τη θέση του επικεφαλής της Amazon, της δεύτερης μεγαλύτερης επιχείρησης στις ΗΠΑ μετά την αλυσίδα Walmart.

Όχι μόνον θεωρείται το δεξί χέρι του Μπέζος, αλλά είναι και επικεφαλής ενός εκ των σημαντικότερων επιχειρηματικών κλάδων της εταιρείας, της Amazon Web Services (AWS) - με εκπροσώπηση και στη χώρα μας - ένα πόστο που του απέφερε μια εκτιμώμενη περιουσία 377 εκατ. δολαρίων. Πέραν τούτου τυγχάνει ευρείας αποδοχής και σεβασμού. «Είναι αυθεντικός, γνήσιος, συμπαθητικός», δήλωσε ο Ταϊμούρ Ρασίντ, πρώην διευθύνων σύμβουλος ανάπτυξης επιχειρήσεων της AWS. «Αυτό είναι το βασικό πράγμα που μου αρέσει στον Άντι.»

 

«Σαν καρχαρίας που μυρίζεται το αίμα σε 100 μίλια απόσταση»
«Ο Τζάσι είναι ο πιο προσγειωμένος CEO που θα συναντήσετε», δήλωσε πρώην υπάλληλος στο Business Insider. Αρκετοί, ακόμη, συμφωνούν, αν και υπογραμμίζουν πόσο «σκληρός» μπορεί να είναι ο επί θύραις CEO της Amazon. «Δεν ανέχεται να τον κοροϊδεύουν. Όσοι δεν καταβάλλουν τις μέγιστες δυνατές προσπάθειες στα επιχειρηματικά μίτινγκ δεν έχουν δεύτερη ευκαιρία τουλάχιστον για μεγάλο διάστημα«, είπε ένας πρώην διευθυντής της AWS, ο Σκοτ Τσάνσελορ.

Ο Τζάσι συνεισέφερε από το 2013 σε πολύ μεγάλο βαθμό στην κραταιά θέση της Amazon ως επικεφαλής της θυγατρικής της, AWS, την οποία μετέτρεψε από φιλόδοξη start-up σε κερδοφόρα επιχείρηση, η οποία απέφερε πέρυσι το 60% των κερδών της Amazon με μερίδιο αγοράς άνω του 30% στο «υπολογιστικό νέφος» (cloud computing). Ήταν ο άνθρωπος που στο πλαίσιο μιας από τις συνταντήσεις γνωστές στην Amazon ως «O Mπαλτάς» (“The Chop”) τράβηξε την πρίζα από την Parlour , την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων της Amazon, καθώς είχε πολλούς ακροδεξιούς χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που φέρονται να ενεπλάκησαν στα γεγονότα του Καπιτωλίου και δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα για να εμποδίσει τη διάδοση καταχωρίσεων που υποκινούν βιαιότητες. Στα ίδια αυτά μίτινγκ είναι που πέφτει «μαχαίρι» σε ιδέες που παρουσιάζονται, ενώ ενίοτε αποφασίζονται και μειώσεις προσωπικού, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση των τεκταινόμενων στην εταιρία. «Αν πας σε μια τέτοια συνάντηση με τον Άντι καλύτερα να είσα προετοιμασμένος», είπε πρώην ανώτερος υπάλληλος στο Business Insider. «[Ο Τζάσι] εμπιστεύεται πάρα πολύ την ομάδα του, αλλά πρέπει να είσαι πολύ καλά προετοιμασμένος για οποιαδήποτε συνάντηση μαζί του. Είναι ένας καρχαρίας που μυρίζεται μια σταγόνα αίματος από 100 μίλια απόσταση, αν δεν είσαι προετοιμασμένος».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ