Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον επιθυμεί να γίνει Τσόρτσιλ - Η προσπάθειά του να προσεγγίσει τον Ρίσι Σουνάκ

Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον επιθυμεί να γίνει Τσόρτσιλ - Η προσπάθειά του να προσεγγίσει τον Ρίσι Σουνάκ

Ο Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε την επιθυμία του να ξαναγίνει πρωθυπουργός της Βρετανίας, μόλις λίγους μήνες αφού τον εξώθησαν σε παραίτηση τα στελέχη της ίδιας του της κυβέρνησης.

Όπως είναι φυσικό, η επιθυμία του Μπόρις Τζόνσον να επιστρέψει στο Νο10 της Ντάουνιγκ Στριτ, μόλις έξι εβδομάδες αφού την εγκατέλειψε για να δώσει τη θέση του στη Λιζ Τρας, είναι ένα από τα πρώτα θέματα σήμερα στον Τύπο της Βρετανίας.

«Ο Μπόρις Τζόνσον θέλει να γίνει Τσόρτσιλ», γράφει η Daily Mail, ενώ στα πρωτοσέλιδα άλλων εφημερίδων είναι η επιθυμία του πρώην πρωθυπουργού για την «επιστροφή» του και το μήνυμα στους Τόρις ότι μπορεί να σώσει το κόμμα.

Ωστόσο, για να μπορέσει ο Μπόρις Τζόνσον να είναι υποψήφιος πρωθυπουργός και να συμμετάσχει στις διαδικασίες εξπρές για την εκλογή του διαδόχου της Λις Τρας, χρειάζεται τις υπογραφές 100 βουλευτών.

Κάποιοι «κακοπροαίρετοι» λένε ότι το όριο αυτό μπήκε ακριβώς για να μην το φτάσει ο Τζόνσον, αλλά εκείνος είναι αποφασισμένος να προσπαθήσει.

Άλλοι βουλευτές πάλι, για να μην ξαναδούν το έργο να επαναλαμβάνεται, έχουν απειλήσει ότι θα παραιτηθούν και να ωθήσουν τη χώρα σε εκλογές, αν ο Μπόρις Τζόνσον επιστρέψει.

Μάλιστα, ένας τον κατηγόρησε ως εγωιστή, ενώ ένας άλλος του είπε να γυρίσει στην παραλία.

Για να καταφέρει να επιστρέψει στην εξουσία, ο Μπόρις Τζόνσον έχει προσεγγίσει στον πρώην υπουργό των Οικονομικών του Ρίσι Σούνακ, τον πρώτο υπουργό της κυβέρνησής του που παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για τις παλινωδίες και τα σκάνδαλα, ανοίγοντας το δρόμο για την έξοδο του Μπόρις Τζόνσον από τη Ντάνουνιγνκ Στριτ.

Τώρα, του προσφέρει «κλάδο ελαίας», παραδέχεται ότι έκανε λάθη και του ζητά να ενώσουν τις δυνάμεις τους, αλλά με τον ίδιο πρωθυπουργό.

Όμως ο Σούνακ, σύμφωνα με ανθρώπους από το περιβάλλον του, όπως αναφέρει η Sun, δεν το σκέφτεται καν.

Σε μια προσπάθεια να πείσει τους Συντηρητικούς να τον στηρίξουν για να «επιστρέψει», ο Μπόρις Τζόνσον τους είπε ότι είναι ο μόνος που μπορεί να κερδίσει εκλογές από τους Εργατικούς.

Σε κάθε περίπτωση όλα θα ξεκαθαρίσουν από σήμερα, όταν ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να επιστρέψει εσπευσμένα στο Λονδίνο από την Καραϊβική όπου έκανε διακοπές.

Η διαδικασία

Για να συμμετάσχει κάποιος στη διαδικασία για να διεκδικήσει την ηγεσία των Συντηρητικών και κατά συνέπεια την πρωθυπουργία της Βρετανίας χρειάζεται τη στήριξη 100 βουλευτών.

Αυτό σημαίνει ότι το πολύ τρεις υποψήφιοι θα τα καταφέρουν, αφού οι βουλευτές των Τόρις είναι 357.

Οι υποψηφιότητες θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι τις 14.00 της Δευτέρας, τοπική ώρα (16.00 ώρα Ελλάδας).

Εάν μόνο ένας συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, τότε θα ανακηρυχθεί αυτομάτως νικητής την Δευτέρα. Εάν οι επίδοξοι πρωθυπουργοί είναι δύο, τα μέλη του κόμματος θα αναδείξουν τον νικητή σε διαδικτυακή ψηφοφορία.

Στην περίπτωση και τρίτου υποψηφίου, θα προηγηθεί ψηφοφορία των βουλευτών με την οποία θα περάσουν στον επόμενο γύρο (στη διαδικτυακή ψηφοφορία των μελών του κόμματος) μόνο οι δύο πρώτοι. Ο νικητής θα ανακοινωθεί την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS