Προανήγγειλε comeback ο Τζόνσον; Συνέκρινε τον εαυτό του με Ρωμαίο πολιτικό, που επέστρεψε ως δικτάτορας

Προανήγγειλε comeback ο Τζόνσον; Συνέκρινε τον εαυτό του με Ρωμαίο πολιτικό, που επέστρεψε ως δικτάτορας

«Φωτιά» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άναψε ο Μπόρις Τζόνσον με τη σημερινή αναφορά του σε έναν αρχαίο Ρωμαίο πολιτικό, με κάποιους να εικάζουν ότι ίσως άφησε ανοικτό το παράθυρο της επιστροφής του στην πρώτη γραμμή του πολιτικού βίου στη Βρετανία.

Στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του το πρωί ως πρωθυπουργός της Βρετανίας, όπου παρομοίασε τον εαυτό του με «προωθητικό πύραυλο, που εκπλήρωσε τη λειτουργία του», ο Τζόνσον διακήρυξε: «Όπως ο Κιγκινάτος, επιστρέφω στο άροτρό μου».

Το λήμμα “Cincinnatus” έγινε κορυφαίο trend στο Twitter γύρω στις 07:34 ώρα Βρετανίας, δηλαδή μεσούσης της ομιλίας του Τζόνσον με χιλιάδες χρήστες να προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τι ήθελε να πει ο απερχόμενος πρωθυπουργός.

Ο Τζόνσον αναφέρθηκε στον αρχαίο Ρωμαίο πολιτικό Lucius Quinctius Cincinnatus, που έζησε πριν από περισσότερα από 2.500 χρόνια και έμεινε γνωστός για την αρετή του, ένα άτομο που σύμφωνα με την ιστορικό Μαίρη Μπερντ «δεν προσπαθεί να γαντζωθεί στην εξουσία όταν έχει ολοκληρώσει το έργο του».

Σύμφωνα με την παράδοση όταν η Ρωμαϊκή δημοκρατία αντιμετώπισε τον 5ο π.Χ. αι. την απειλή μιας εισβολής, ο Κιγκινάτος εγκατέλειψε τη ζωή του ως αγρότης για να γίνει δικτάτορας και να αποκρούσει με επιτυχία την επίθεση, προτού παραδώσει την εξουσία και επιστρέψει στο αγρόκτημά του λίγες εβδομάδες αργότερα.

H Βρετανίδα ιστορικός επεσήμανε ότι ο Κιγκινάτος ήταν στην ουσία κατά των πληβείων, δηλαδή ένας «εχθρός του λαού».

Αλλά πολλοί, όπως ο δημοσιογράφος Άντριου Νιλ, υποστήριξαν ότι η αναφορά του Τζόνσον σημαίνει ότι αναμένει να επιστρέψει στην πολιτική: «Αυτή δεν είναι η ομιλία ενός αποχωρούντος πρωθυπουργού που αναγκαστικά πιστεύει ότι θα φύγει για πάντα. Και είναι τέτοιος μελετητής κλασικών έργων, ώστε γνωρίζει, συγκρίνοντας τον εαυτό του με τον Κιγκινάτο που έφευγε για το αγρόκτημά του, ότι όταν ήρθε η κλήση, ο Κιγκινάτος επέστρεψε στη Ρώμη».

Σύμφωνα με την Encyclopedia Britannica «οι περισσότεροι λόγοι δεν θεωρούν ότι αληθεύει η περαιτέρω παράδοση ότι ο Κιγκινάτος έγινε για δεύτερη φορά δικτάτορας». Ωστόσο, όπως επεσήμανε η Μαίρη Μπερντ στο Times Radio: «Μια ιστορία λέει ότι [ο Κιγκινάτος] επέστρεψε στην εξουσία και ξαναέγινε δικτάτορας για να καταστείλει – με επιτυχία – μια λαϊκή εξέγερση. Κι εκεί είναι που διερωτώμαι κατά πόσον ο Τζόνσον είχε σκεφτεί καλά όλες τις επιπλοκές της ιστορίας του Κινγκινάτου», ο οποίος «δεν ήθελε να δώσει στο λαό τα δικαιωμάτα του, ήταν ο απόλυτος ελιτιστής, ένας Ρωμαίος πατρίκιος, με τους δικούς μας όρους ένας φανατικός δεξιός».

Ο Τζόνσον, πάντως, φαίνεται ότι γνώριζε καλά τι έλεγε, αφού και στο παρελθόν, όταν ήταν δήμαρχος του Λονδίνου παρομοίωσε τον εαυτό του με τον Κιγκινάτο, μιλώντας για τις πιθανές πρωθυπουργικές του φιλοδοξίες.

Όπως σημειώνει ο Guardian, το 2008 ο Τζόνσον είχε δηλώσει: «Σε περίπτωση που κληθώ, όπως ο Κιγκινάτος από το άροτρό μου, προφανώς θα είναι μεγάλη τιμή να υπηρετήσω. Αλλά ίσως χρειαστεί να περιμένετε πολύ».

Και το 2009, σύμφωνα με την εφημερίδα The Telegraph, επανήλθε λέγοντας: «Αν, όπως ο Κιγκινάτος, κληθώ από το άρτορό μου, προφανώς θα ήταν λάθος εκ μέρους μου να μη βοηθήσω»…

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ