Οργή Κρεμλίνου για τα περί ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία: Οι δυτικές προβοκάτσιες μπορεί να γίνουν σπίθα για ανάφλεξη

Οργή Κρεμλίνου για τα περί ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία: Οι δυτικές προβοκάτσιες μπορεί να γίνουν σπίθα για ανάφλεξη

Η συνεχής πρόβλεψη από τις δυτικές χώρες ημερομηνιών για μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι προβοκατόρικη και μπορεί να επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα,είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσΕεων Interfax.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν δίνει καμία σημασία σε τέτοιες δηλώσεις από τη Δύση, δήλωσε ο Πεσκόφ στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 1 και πρόσθεσε ότι η Μόσχα κάνει επίκληση στη λογική των δυτικών εταίρων.

«Το γεγονός είναι ότι αυτό οδηγεί απευθείας σε μια αύξηση της έντασης. Και όταν κλιμακώνεται στο μέγιστο η ένταση, όπως συμβαίνει τώρα για παράδειγμα στη γραμμή της επικοινωνίας (στην ανατολική Ουκρανία), τότε κάθε σπίθα, κάθε απρόοπτο περιστατικό ή κάθε μικρής κλίμακας προσχεδιασμένη προβοκάτσια μπορεί να οδηγήσει σε ανεπανόρθωτες επιπτώσεις. Επομένως όλο αυτό, πιθανόν να έχει, επιζήμιες επιπτώσεις. Η καθημερινή άσκηση ανακοινώσεων μιας ημερομηνίας που εκτιμάται ότι θα εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία είναι μια πολύ κακή πρακτική», είπε ο Πεσκόφ.

Τι είπε για τις διαπραγματεύσεις Πούτιν με τους δυτικούς ομολόγους του

Ερωτηθείς σε τι κλίμα διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις του Πούτιν με τους δυτικούς ομολόγους του ο Πεσκόφ απάντησε ότι αυτές διεξάγονται σε μια ατμόσφαιρα διπλωματίας και εποικοδομητικού διαλόγου. Στην πραγματικότητα, υπάρει μια τεράστια αντίθεση ανάμεσα στην υστερία που παρατηρείται στα μέσα ενημέρωσης αυτών των χωρών και στη φύση των διαπραγματεύσεων. Ναι, τίθενται ερωτήματα όπως ‘σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, υπάρχουν σχέδια επιθετικότητας’, αλλά με έναν πολύ διπλωματικό τρόπο».

Είπε ακόμη ότι στη διάρκεια των συνομιλιών ο Πούτιν μεταφέρει τις ανησυχίες της Ρωσίας. Παρότι, διαφέρουν οι θέσεις τους, οι ηγέτες επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει χώρος για περαιτέρω συζητήσεις.

«Ο Πούτιν έχει μια ευκαιρία να επικοινωνήσει τις ανησυχίες μας. Και πολλοί ηγέτες διαφωνούν μαζί του, είτε σε όλα ή σε μερικά. Αλλά κάθε φορά όλοι λένε ότι υπάρχει χώρος για διαπραγματεύσεις. Και αυτό είναι πιθανόν το πιο σημαντικό πράγμα», είπε ο Πεσκόφ.

Δραματική η κατάσταση σε Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ

Την ίδια ώρα, ο εκρήξεις από πυρά πυροβολικού στο Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ που βρίσκονται στο επίκεντρο της κρίσης ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία είναι αλλεπάλληλες.

Όπως μεταδίδει το ρωισκό πρακτορείο TASS χρησιμοποιούνται βαριά πυροβόλα εναντίον της πόλης και η επίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Την ίδια στιγμή οι αρχές των φιλορώσων αυτονομιστών έκαναν λόγο για πυρά ολμοβόλων του ουκρανικού στρατού εναντίον αρκετών κοινοτήτων στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ και προετοιμάζονται για πόλεμο, καλώντας σε γενική επιστράτευση, ενώ συνεχίζεται η απομάκρυνση του άμαχου πληθυσμού προς το Ροστόφ της Ρωσίας.

Οι αρχές στις αυτοανακηρυγμένες λαϊκές δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ έκαναν λόγο για τους πιο σφοδρούς βομβαρδισμούς του ουκρανικού πυροβολικού εδώ και μήνες και για μεγάλες ζημιές σε πολιτικές υποδομές.

Σε βίντεο που δημοσιεύει το RT, φαίνοντια άντρες να βγαίνουν από ξενοδοχείο να επιβιβάζονται σε λεωφορεία για να οδηγηθούν σε στρατόπεδα στα πλαίσια της «γενικής κινητοποίησης» που κηρύχθηκε χθες από τους αυτονομιστές.

Αποχωρούν μαζικά οι άμαχοι
Δραματική είναι η κατάσταση στις δύο πόλεις της Ουκρανίας για τους άμαχους πολίτες οι οποίοι φεύγουν μαζικά προσπαθώντας να προστατευτούν.

Την προηγούμενη εβδομάδα πολλές ήταν οι χώρες- ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα- που είχαν καλέσει τους πολίτες τους να αποχώρησουν το συντομότερο δυνατό από την Ουκρανία. Πλέον η εκκένωση προχωρά και εσωτερικά στις πόλεις όπου οι κρότοι από τις εκρήξεις ακούγονται ασταμάτητα τις τελευταίες ημέρες σύμφωνα με το πρακτορείο ΤASS.

Σε βίντεο που έχουν αναρτήσει στο twitter φαίνονται οι άνθρωποι που επιβιβάζονται σε λεωφορεία με ό,τι έχουν προλάβει να σώσουν από τα σπίτια τους. «Λένε στις γυναίκες, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους να αποχωρήσουν από τη πόλη, αλλά και ταυτόχρονα να μην φοβόμαστε. Φοβόμαστε πολύ», λέει μια γυναίκα.

Μια άλλη, που έχει κολήσει στη κίνηση προσπαθώντας να φύγει από τη Ντόνετσκ: «Είμαστε έτσι εδώ και 12 ώρες. Δεν ξέρουμε που να πάμε με το παιδί μας. Πρέπει να του αλλάξουμε ρούχα, έχουμε απελπιστεί τόσες ώρες».

Γυναίκα μέσα σε λεωφορείο που είναι και αυτό κολλημένο ξεσπά στη κάμερα λέγοντας: «μας είπαν να φύγουμε για να αποφύγουμε τους βομβαρδισμούς, Πού είναι η βοήθεια που μας υποσχέθηκαν; Είμαστε απροστάτευτοι».

Συγκινητικό είναι το βίντεο που δείχνει παιδιά ενός ορφανοτροφείου στο Ντόνετσκ να στιβάζονται για να εκκενώσουν και εκείνα τα καταλύματά τους.

Συνεχίζονται οι βολές πυροβολικού

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι έχει δεχθεί δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που εγκαταλείπουν την ανατολική Ουκρανία καθώς συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, ο ασκών χρέη υπουργού Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης Αλεξάντερ Τσουπριγιάν δήλωσε ότι 40.000 πρόσφυγες έχουν φθάσει στην περιοχή Ροστόφ στης νότιας Ρωσίας και φιλοξενούνται σε 92 προσωρινά καταφύγια.

Πληροφορίες για ρωσική επίθεση στις 22 Φεβρουαρίου
Θα γίνει άμεσα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία λένε Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία ενώ τις τελευταίες ώρες, έρχονται στο φως πληροφορίες για επικείμενη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία στις 22 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τον απεσταλμένο της ΕΡΤ, στην περιοχή «οι πληροφορίες και τα δεδομένα δεν είναι ιδιαίτερα καθησυχαστικά καθώς η στρατιωτική διοίκηση της περιοχής ανακοίνωσε νωρίτερα ότι 134 στρατιωτικές μονάδες της ρωσικής ομοσπονδίας – κυρίως τεθωρακισμένα οχήματα- έχουν παραταχθεί στα δύο αυτόνομα κρατίδια του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ κινούμενα προς τα σύνορα προς την Ουκρανία.

Ο ίδιος, σύμφωνα με την ertnews.gr, ανεφερε πως υπάρχουν κάποιες πληροφορίες, ότι η ρωσική επίθεση θα πραγματοποιηθεί στις 22 Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι πριν από λίγες μέρες υπήρχε η βεβαιότητα από ηγέτες της Δύσης, πως η ρωσική επίθεση θα εκδηλωνόταν την περασμένη Τετάρτη κάτι το οποίο δεν έγινε.

Βρετανία: Μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αναμένεται πολύ, πολύ σύντομα
Μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία φαίνεται τώρα να είναι «πολύ πιο πιθανή» και όλες οι ενδείξεις υποδηλώνουν ότι «αναμένεται πολύ, πολύ σύντομα», δήλωσε σήμερα Βρετανός υπουργός, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα.

«Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή, μια επίθεση, μια εισβολή φαντάζει πολύ πιο πιθανή αλλά θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να προσπαθήσουμε να το αποτρέψουμε αυτό», δήλωσε ο Τζέιμς Κλέβερλι στο Sky News.

Την ίδια ώρα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να μην σκέφτεται λογικά άρα η απειλή κυρώσεων ίσως να μην είναι αρκετή για να αποθαρρύνει μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι κυρώσεις ίσως να μην είναι αρκετές για να αποθαρρύνουν κάποιον που ενεργεί παράλογα, δήλωσε ο Τζόνσον στο BBC και «πρέπει να αποδεχθούμε αυτή τη στιγμή ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν πιθανώς να μην σκέπτεται λογικά γι’ αυτό και να μην βλέπει την καταστροφή που έπεται».

Κρίσιμη τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν -Μακρόν
Στο μεταξύ, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, με στόχο να αποφευχθεί ένας μεγάλος πόλεμος στην Ευρώπη την ώρα που οι δυτικές δυνάμεις εκτιμούν ότι μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι πιθανότερη από ποτέ, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική προεδρία.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ «η συνομιλία με τον πρόεδρο Πούτιν ξεκίνησε, όπως προβλεπόταν, στις 11:00 (ώρα Παρισού)», ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία περίπου δύο εβδομάδες μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Κρεμλίνο.

Οι χώρες της Δύσης δεν μπορούν να συνεχίζουν να τείνουν επ’ αόριστον «κλάδο ελαίας» ενώ η Ρωσία κλιμακώνει την ένταση κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Το μεγάλο ερώτημα παραμένει: θέλει το Κρεμλίνο τον διάλογο;», ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

«Δεν μπορούμε να προσφέρουμε επ’ αόριστον κλάδο ελαίας ενώ η Ρωσία πραγματοποιεί δοκιμές πυραύλων και συνεχίζει να συγκεντρώνει στρατεύματα», στα ουκρανικά σύνορα, πρόσθεσε.

Παρατείνονται οι στρατιωτικές ασκήσεις Ρωσίας – Λευκορωσίας
Την ίδια ώρα, οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ρωσίας – Λευκορωσίας, οι οποίες επρόκειτο να ολοκληρωθούν σήμερα, εξαιτίας της έκρυθμης κατάστασης θα συνεχιστούν επ’ αόριστον.

Το υπουργείο Αμυνας της Λευκορωσίας αναφέρει, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι «η παράταση αποφασίστηκε εξαιτίας της αυξημένης στρατιωτικής δραστηριότητας κοντά στα σύνορα της Ρωσίας και της Λευκορωσίας και της κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή του Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας»

Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει ότι η Ρωσία έχει έως και 30.000 στρατιώτες στη Λευκορωσία, τους οποίους και θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως δυνάμεις εισβολής για να επιτεθεί στην Ουκρανία παρότι η Μόσχα διαψεύδει ότι έχει τέτοια πρόθεση.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ