Η τραγική selfie των Ισραηλινών του φεστιβάλ Nova λίγο πριν από την αιματηρή επίθεση της Χαμάς

Η τραγική selfie των Ισραηλινών του φεστιβάλ Nova λίγο πριν από την αιματηρή επίθεση της Χαμάς

Οι ρουκέτες της Χαμάς έπεφταν σαν «βροχή» στο Ισραήλ όταν μία παρέα Ισραηλινών πόζαρε για μία τελευταία selfie στο φεστιβάλ μουσικής Nova. Λίγα λεπτά μετά εξελίχθηκε η φρικιαστική επίθεση μαχητών της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου.

Δύο από τους άνδρες που φαίνονται στην φωτογραφία, οι βρετανο-ισραηλινοί Aner Shapiro και Yoad Pe’er δεν κατάφεραν να επιζήσουν από την αιματηρή επίθεση.

Ο Hersh Goldberg-Polin, κρατήθηκε όμηρος για 11 μήνες στη Γάζα πριν δολοφονηθεί από την Χαμάς καθώς ο ισραηλινός στρατός πλησίαζε στο κρησφύγετο των μαχητών της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Η φωτογραφία αποκαλύφθηκε στο ντοκιμαντέρ του BBC με τίτλο «Surviving October 7th: We Will Dance Again» (σ.σ. Επιβιώνοντας από την 7η Οκτωβρίου: Θα χορέψουμε ξανά) το οποίο θα προβληθεί στις 26 Σεπτεμβρίου και περιγράφει λεπτομερώς την πλήρη ιστορία του τι συνέβη στους συμμετέχοντες στο φεστιβάλ μουσικής Nova.

Το ντοκιμαντέρ έχει γυριστεί από τον βραβευμένο Ισραηλινό σκηνοθέτη Yariv Mozer, χρησιμοποιεί σχεδόν εξ ολοκλήρου υλικό που τραβήχτηκε από τους νέους στο φεστιβάλ αλλά και βίντεο που τράβηξαν οι μαχητές της Χαμάς από την επίθεση.

Ο σκηνοθέτης είχε αποκλειστική άδεια για να μεταβεί στο χώρο που έγινε το φεστιβάλ μουσικής μόλις 24 ώρες μετά την επίθεση. Η φωτογραφία τραβήχτηκε από μια ομάδα νέων. Σε αυτή συμμετείχε η 21χρονη Halely Ben Tzion και ο Hersh Goldberg-Polin, που προέρχονταν από θρησκευόμενη οικογένεια. Η κοπέλα δεν είχε ενημερώσει τους γονείς της και έφυγε κρυφά για να πάει στο φεστιβάλ.

Ήταν φίλη με τον 22χρονο Aner Shapiro, που υπηρετούσε στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ και ήταν εκτός υπηρεσίας. Ο 22χρονος ήταν κολλητός φίλος του Goldberg-Polin.

Η ταινία δείχνει πώς, στην αρχή, κανείς δεν ανησύχησε ιδιαίτερα όταν άρχισαν οι επιθέσεις με ρουκέτες. Στη σκηνή βρισκόταν ένας DJ ρέιβ μουσικής από την Ουγγαρία.

Καθώς ο ήλιος ανέτειλε τις πρώτες πρωινές ώρες της 7ης Οκτωβρίου, το φεστιβάλ βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη. Στην αρχή, πολλοί από τους παρευρισκόμενους υπέθεσαν ότι επρόκειτο για πυροτεχνήματα. Τελικά η 29χρονη Noa Beer που είχε κανονίσει την εμφάνιση του DJ πήρε το μικρόφωνο και φώναξε ότι υπάρχει κόκκινος συναγερμός. Το φεστιβάλ τελείωσε και ο κόσμος άρχισε να φεύγει.

Ωστόσο επειδή οι Ισραηλινοί είχαν συνηθίσει σε επιθέσεις με ρουκέτες που συνήθως τελείωναν πολύ γρήγορα αρκετοί δεν βιάστηκαν να εγκαταλείψουν το σημείο.

Ήδη οι μαχητές της Χαμάς, όμως, είχαν εισβάλει στα ισραηλινά εδάφη και κατευθύνονταν σε διάφορα σημεία. Η Halely Ben Tzion, ο Goldberg-Polin και ο Aner Shapiro πήγαν να μαζέψουν τα πράγματα τους.

«Είμαστε στον καταυλισμό μας, αγκαλιαζόμαστε και γελάμε με την κατάσταση» θυμήθηκε η Ben Tzion για τη στιγμή που τραβήχτηκε η φωτογραφία.

Και συνέχισε: «Ο Aner, ο Hersh, όλοι οι φίλοι μου που ήταν εκεί. Βγάλαμε μια selfie, μια τελευταία selfie. Και μετά όλοι πήραν τον δρόμο τους».

Η νεαρή γυναίκα, όμως, δεν βιάστηκε να φύγει. «Πήγα πίσω από την κεντρική σκηνή για να πάρω μια μπύρα. Σκέφτηκα ότι μόλις σταματούσαν οι ρουκέτες, τότε θα φεύγαμε, θα φεύγαμε από εκεί. Αλλά ξαφνικά κάποιος τύπος μου λέει “σσσς”. Κοιτάζω στη σκηνή και βλέπω τέσσερις τύπους να κρύβονται. Μου είπαν: “Κορίτσι μου, πήγαινε κάτω από τη σκηνή, υπάρχουν τρομοκράτες εδώ”», θυμάται η Halely Ben Tzion.

Και τότε άκουσε πυροβολισμούς. «Ακούγαμε πυροβολισμούς συνεχώς. Πλησίαζαν όλο και πιο κοντά. Ο κόσμος ουρλιάζει, ικετεύει και μετά, μπαμ, σιωπή. Η κραυγή ενισχύθηκε: ‘Τρομοκράτες! Τρέξτε! Τώρα! Τρέξτε όλοι! », ανέφερε η νεαρή γυναίκα.

Η Noa Beer είχε το αυτοκίνητο της στο τμήμα VIP και ήταν από τους πρώτους που έφυγαν. Οι μαχητές της Χαμάς, όμως, ήταν μπροστά της. «Οδηγούσαμε στην οδό 232 και οι ρουκέτες εκρήγνυνται πάνω από τα κεφάλια μας και τότε δύο αυτοκίνητα που ήταν μπροστά μου ξαφνικά φρέναραν», είπε η 29χρονη.

«Στην αρχή φάνηκε σαν ατύχημα και έτσι άνοιξα την πόρτα μου για να βοηθήσω και εκείνη τη στιγμή άκουσα την πρώτη σφαίρα. Κατά τύχη δεν μας πέτυχαν. Κοίταξα στον καθρέφτη και είδα ότι το αυτοκίνητο πίσω μου είχε σταματήσει. Ο οδηγός και ο διπλανός του είχαν πυροβοληθεί στο κεφάλι. Όλα τα αυτοκίνητα κοντά μας είχαν βγει από το δρόμο. Οι άνθρωποι προσπαθούσαν να βγουν από τα αυτοκίνητα και υπήρχαν τρομοκράτες που τους πυροβολούσαν», εξήγησε η Noa Beer.

Ο Goldberg-Polin και ο Aner Shapiro , μαζί με τον Yoad Pe’er και τον φίλο του Adi Kaufman, ήταν οι τελευταίοι που μπήκαν σε ένα καταφύγιο στην άκρη του δρόμου, όπου κρύβονταν και άλλοι από το φεστιβάλ. Τότε άκουσαν τους τρομοκράτες.

«Ο Aner προσπάθησε να τους ηρεμήσει όλους όσο το δυνατόν περισσότερο», θυμάται η 28χρονη Eitan Halley ένας από τους λίγους επιζώντες από το καταφύγιο.

Πρόσθεσε: «Είδα τον Aner να σηκώνει (μια χειροβομβίδα) και να την πετάει έξω. Και στη συνέχεια πέταξαν άλλη μία. Και κάθε φορά που έριχναν μέσα μια χειροβομβίδα, αυτός απλά την έπιανε και την πετούσε έξω. Σκεφτόμουν, “αυτό το παιδί πετάει χειροβομβίδες”».

Η τύχη του Aner Shapiro εξαντλήθηκε στην όγδοη χειροβομβίδα. «Έγινε μια πραγματικά μεγάλη έκρηξη. Όταν τελικά σηκώθηκα, θυμάμαι ότι ο Aner δεν στεκόταν πια όρθιος. Δεν ήταν μαζί μας», ανέφερε η Eitan Halley.

Όταν Ισραηλινοί στρατιώτες μπήκαν στο καταφύγιο για να δουν αν κάποιος ήταν ζωντανός η 28χρονη θυμάται: «Συνειδητοποίησα ότι καθόμουν σε έναν σωρό από πτώματα».

 

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ