Συνεχίζεται το ρωσικό σφυροκόπημα στην Ουκρανία - Ανακατέλαβαν πόλεις οι Ουκρανοί

Συνεχίζεται το ρωσικό σφυροκόπημα στην Ουκρανία - Ανακατέλαβαν πόλεις οι Ουκρανοί

Οι επιθέσεις στο Χάρκοβο, Λβιβ και γύρω από το Κίεβο


Μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία με τους Ρώσους να σφυροκοπούν τα δυτικά της χώρας.

Ο δήμαρχος της Λβιβ δήλωσε πως ένας ακόμη πύραυλος έπληξε την πόλη στη δυτική Ουκρανία σήμερα, λίγο αφότου δύο πύραυλοι πλήξουν τα περίχωρά της.

Ο δήμαρχος Αντρίγι Σαντόβιγι είπε πως σημειώθηκε μία ακόμη επιδρομή. «Ένας ακόμη πύραυλος έπληξε το Λβιβ», έκανε γνωστό σε μια διαδικτυακή ανάρτηση.

Δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες σχετικά με το ακριβές σημείο της επίθεσης. Είπε πως ο βομβαρδισμός κατέστρεψε υποδομές, όχι όμως πολυκατοικίες. Το δεύτερο στρατιωτικό χτύπημα ήταν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, σε στρατιωτικό στόχο. Δεν υπάρχει προς το παρόν αναφορά για θύματα εκεί.

Η πόλη του Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, βρέθηκε σήμερα το απόγευμα στον στόχαστρo ρωσικών βομβαρδισμών, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 5 άνθρωποι, ανέφερε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Μαξίμ Κοζίτσκι στο Telegram.

Οι επιθέσεις στο Χάρκοβο, Λβιβ και γύρω από το Κίεβο

Όπως γίνεται γνωστό , το Σάββατο οι Ρώσοι στρατιώτες επιδόθηκαν σε μεγάλες επιχειρήσεις γύρω από το Κίεβο, στο Λβιβ και στο Χάρκοβο. Ειδικά στην τελευταία αυτή μαρτυρική πόλη, που πολιορκείται από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο στόχος ήταν ένα πυρηνικό ερευνητικό κέντρο, το οποίο δέχθηκε πυρ εναντίον πυρηνικού ερευνητικού κέντρου στο Χάρκοβο.

«Αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να εκτιμηθεί το εύρος των ζημιών λόγω των εχθροπραξιών που δεν σταματούν στην περιοχή της πυρηνικής εγκατάστασης», ανακοινώθηκε από το ρωσικό κοινοβούλιο, το οποίο επικαλέστηκε την κρατική ρυθμιστική αρχή επιθεώρησης των πυρηνικών.

Λίγο νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι οι Ρώσοι κατέλαβαν και το Σλάβουτικ, την πόλη στην οποία ζει το προσωπικό του Τσερνόμπιλ.

Στην περιοχή του Λβιβ η κατάσταση γίνεται εφιαλτική μετά τις πυραυλικές επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι Ρώσοι εναντίον υποδομών, μίας αποθήκης καυσίμων μέσα στην πόλη και στρατιωτικών στόχων. Όπως αναφέρθηκε οι βομβαρδισμοί ήταν τρομακτικοί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κάτοικοι προμηθεύονται ακόμα και μάσκες φοβούμενοι χημική επίθεση, ενώ οι τοπικές αρχές ετοιμάζονται και για μάχες μέσα στην πόλη.

Οι ρώσοι βομβάρδισαν όμως και αποθήκες πετρελαίου στο Ρίβνε, που είναι μερικά χιλιόμετρο βορειανατολικά του Λβιβ.

Παράλληλα, στόχοι έγιναν και πόλεις κοντά στο Κίεβο, όπως το Τσερνίχιβ, όπου καταστράφηκε η γέφυρα που το ενώνει με την πρωτεύουσα. Πρόκειται για μία πόλη 130.000 κατοίκων, οι οποίοι έμειναν χωρίς τις βασικές παροχές - ρεύμα, θέρμανση, πόσιμο νερό. Η πόλη είναι κοντά και στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

Πάντως υπήρξε και μία πετυχημένη ουκρανική αντεπίθεση. Οι δυνάμεις της Ουκρανίας ανέκτησαν τον έλεγχο της πόλης Τροστίανετς, στην περιοχή Σούμι, βορειοδυτικά του Χάρκοβου, μετά από σκληρές μάχες με τους Ρώσους στρατιώτες.

Αποθήκες πετρελαίου χτυπήθηκαν και στο Ρίβνε. Την ίδια ώρα υπάρχουν αναφορές για κατάρριψη ρωσικού πυραύλου κοντά στο Βολίν. Πρόκειται για πόλη βόρεια της Λβιβ.

Οι ουκρανικές δυνάμεις παράλληλα, αναφέρουν πως ανέκτησαν τον έλεγχο της πόλης Τροστίανετς, στο βορειοανατολική Ουκρανία, όπου οι μάχες με τους Ρώσους στρατιώτες μαίνονται, είπε σήμερα το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

«Η πόλη Τροστίανετς, στην περιοχή του Σούμι, απελευθερώθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα κατοχής», έγραψε το υπουργείο στο Telegram, επικαλούμενο την 93η ταξιαρχία των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ανακατέλαβαν πόλεις οι Ουκρανοί

Tην ίδια στιγμή, το πρωί της Κυριακής πηγές από την Ουκρανία ανέφεραν ότι οι εγχώριες δυνάμεις ανακατέλαβαν δυο πόλεις κοντά στο Κίεβο. Τα ξημερώματα της Κυριακής, η Kyiv International μετέδωσε ότι απελευθερώθηκαν από τις ουκρανικές δυνάμεις δυο ακόμα μικρές πόλεις, η Πολτάβκα και Μαλινίβκα, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ζαπορίζια.

Νωρίτερα, η ίδια εφημερίδα ανέφερε ότι οι Ουκρανοί ανέκτησαν και την πόλη Τρόστιανετς, στα βόρεια του Σούμι. Το CNN, σε ρεπορτάζ του, επιβεβαίωσε ότι οι Ουκρανοί ανακατέλαβαν χωριά στην πόλη Σούμι και το Βιλκίβκα, έναν οικισμό που βρίσκεται στα 32 χιλιόμετρα από τα σύνορα Ουκρανίας – Ρωσίας, στα βορειοανατολικά.

Οι Ουκρανοί καταγγέλλουν βομβαρδισμό σε πυρηνικό ερευνητικό κέντρο στο Χάρκοβο

Ρωσικές δυνάμεις βάλλουν εναντίον μιας πυρηνικής ερευνητικής εγκατάστασης στην πόλη Χάρκοβο, κατήγγειλε το ουκρανικό κοινοβούλιο σε μία ανάρτησή του το Σάββατο.

«Αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να εκτιμηθεί το εύρος των ζημιών, λόγω των εχθροπραξιών που δεν σταματούν στην περιοχή της πυρηνικής εγκατάστασης», αναφέρεται στην ανάρτηση, που επικαλείται την κρατική ρυθμιστική αρχή επιθεώρησης των πυρηνικών.

Αναφορά στην επίθεση είχε κάνει νωρίτερα και ο ουκρανικός «Kyiv Independent», αναφέροντας ότι ο ερευνητικός πυρηνικός αντιδραστήρας στο Χάρκοβο έχει χτυπηθεί από ρωσικούς βομβαρδισμούς και πως οι αρχές της Ουκρανίας δεν έχουν ακόμη καταφέρει να εκτιμήσουν τις ζημιές στο σημείο, λόγω συνεχών βομβαρδισμών.

Μεντβέντεφ: Η Ρωσία δικαιούται να κάνει χρήση πυρηνικών

Σε ένα τόσο τεταμένο σκηνικό και ενώ μαίνονται οι μάχες στην Ουκρανία, το Κρεμλίνο δεν διστάζει να επαναφέρει την τρομακτική πιθανότητα χρήσης πυρηνικών όπλων.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, που είναι αντιπρόεδρος του συμβουλίου ασφαλείας της χώρας, είπε ότι η Μόσχα μπορεί να χτυπήσει εναντίον ενός εχθρού που χρησιμοποιεί μόνο συμβατικά όπλα, ενώ ο υπουργός Άμυνας του Βλαντιμίρ Πούτιν ισχυρίστηκε ότι η πυρηνική «ετοιμότητα» αποτελεί προτεραιότητα.

«Έχουμε ένα ειδικό έγγραφο για την πυρηνική αποτροπή. Αυτό το έγγραφο υποδεικνύει σαφώς τους λόγους για τους οποίους η Ρωσική Ομοσπονδία δικαιούται να χρησιμοποιεί πυρηνικά όπλα. Υπάρχουν μερικά από αυτά, επιτρέψτε μου να σας τα θυμίσω:

Το νούμερο ένα είναι η κατάσταση, όταν η Ρωσία χτυπιέται από πυρηνικό πύραυλο.

Η δεύτερη περίπτωση είναι οποιαδήποτε χρήση άλλων πυρηνικών όπλων εναντίον της Ρωσίας ή των συμμάχων της. Το τρίτο είναι μια επίθεση σε μια κρίσιμη υποδομή που θα έχει παραλύσει τις πυρηνικές αποτρεπτικές δυνάμεις μας.

Και η τέταρτη περίπτωση είναι όταν διαπράττεται επιθετική ενέργεια κατά της Ρωσίας και των συμμάχων της, η οποία έθετε σε κίνδυνο την ύπαρξη της ίδιας της χώρας, ακόμη και χωρίς τη χρήση πυρηνικών όπλων, δηλαδή με τη χρήση συμβατικών όπλων», δήλωσε ο Μεντβέντεφ σύμφωνα με τον Guardian.

Ο Μεντβέντεφ πρόσθεσε ότι η Ρωσία είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία και κυριαρχία της. «Να να μην δώσουμε σε κανέναν, λόγο να αμφιβάλλει έστω και στο παραμικρό ότι είμαστε έτοιμοι να δώσουμε επάξια απάντηση σε οποιαδήποτε παραβίαση της χώρας μας, της ανεξαρτησίας της», πρόσθεσε..

Ουκρανοί πολίτες ανακατέλαβαν πόλη: Απελευθερώθηκε δήμαρχος έπειτα από αντιδράσεις

Οι κάτοικοι του Σλάβιτιτς, μίας ουκρανικής πόλης προχώρησαν στην ανακατάληψή της, αναγκάζοντας τους Ρώσους στρατιώτες να την εγκαταλείψουν και απελευθερώνοντας τον δήμαρχό της.

Ειδικότερα, το πλήθος ζήτησε την απελευθέρωση του δημάρχου Γιούρι Φόμιτσεφ, ο οποίος είχε αιχμαλωτιστεί από τα ρωσικά στρατεύματα. Οι προσπάθειες των ρωσικών στρατευμάτων να εκφοβίσουν την αυξανόμενη διαμαρτυρία απέτυχαν και το απόγευμα του Σαββάτου ο Φόμιτσεφ αφέθηκε ελεύθερος από τους απαγωγείς του.

Συν τοις άλλοις, κλείστηκε και συμφωνία: Οι Ρώσοι θα έφευγαν από την πόλη εάν όσοι είχαν όπλα τα παρέδιδαν στον δήμαρχο με ανταλλαγή για όσους είχαν κυνηγετικά τουφέκια. Ο Φόμιτσεφ είπε σε όσους διαμαρτύρονταν ότι οι Ρώσοι συμφώνησαν να αποσυρθούν «αν δεν υπάρχουν ουκρανοί στρατιώτες στην πόλη».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ