Σταδιακή αποκλιμάκωση της Omicron σε Ευρώπη και ΗΠΑ, σταθεροποίηση στην Ελλάδα με παράταση μέτρων

Σταδιακή αποκλιμάκωση της Omicron σε Ευρώπη και ΗΠΑ, σταθεροποίηση στην Ελλάδα με παράταση μέτρων

Η προσμονή όλου του κόσμου για αποκλιμάκωση του νέου πανδημικού κύματος, με πρωταγωνιστή την Omicron, φαίνεται να έχει βρει γόνιμο έδαφος ώστε να μετατραπεί σε πιθανότητα, τη στιγμή που εντοπίζονται ενθαρρυντικά σημάδια στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Σε χώρες της Γηραιάς Ηπείρου έχει ήδη αρχίσει να διακρίνεται η πολυπόθητη κάμψη στις μολύνσεις, μετά το «τσουνάμι» που προκάλεσε η νέα ιδιαίτερα μεταδοτική παραλλαγή.

Επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ειδικών για σταδιακή αποκλιμάκωση από τα μέσα Ιανουαρίου, η Βρετανία και περιοχές στις ΗΠΑ επιδεικνύουν βελτιωμένη εικόνα και μειωμένο ρυθμό μεταδοτικότητας.

Στη Γηραιά Αλβιόνα τα κρούσματα έχουν πέσει αισθητά τα τελευταία 24ωρα, σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, καθώς πλέον κινούνται κάτω από 100.000. Οι μολύνσεις μειώθηκαν κατά 44% σε μια βδομάδα, ενώ το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 81.713 περιστατικά.

Την ίδια στιγμή, στις ΗΠΑ ορισμένες μεγάλες πόλεις στις βορειοανατολικές πολιτείες, μεταξύ αυτών η Νέα Υόρκη, οι οποίες επλήγησαν πρώτες από το κύμα της Omicron, άρχισαν να βλέπουν τον ρυθμό των μολύνσεων να μειώνεται, αν και η τάση παραμένει υψηλή σε εθνικό επίπεδο.

Η τάση είναι επίσης προς την επιβράδυνση στην Ουάσινγκτον, την αμερικανική πρωτεύουσα, την οποία σάρωσε η Omicron.

Ίδιο το πλαίσιο στο Σικάγο ή σε ορισμένες πολιτείες, όπως το Νιου Τζέρσι ή το Μέριλαντ.

Σταδιακή μείωση έχει αρχίσει να παρατηρείται και στην Ιταλία, ωστόσο οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα ώστε τα υγειονομικά επιτελεία να μην προβούν σε βεβιασμένες αποφάσεις απόσυρσης μέτρων.

Η ελπίδα μεγαλώνει εάν σκεφτεί κανείς ότι στη μάχη κατά της υγειονομικής κρίσης έχουν μπει και τα φάρμακα τα οποία αναμένεται να φέρουν την εκτόνωση της πίεσης στα νοσοκομεία, ειδικά εάν υπάρχει έγκαιρη λήψη που θα ρίχνει το ιικό φορτίο.

Την ώρα που εκατομμύρια κόσμου βρίσκονται δέσμιοι του κορωνοϊού και των περιορισμών που αυτός επιτάσσει, εύλογα το «μπαλάκι» πέφτει και στο ελληνικό έδαφος.

Στη χώρα μας έχουν αρχίσει να φαίνονται τα πρώτα σημάδια επιπέδωσης της καμπύλης, με τα κρούσματα του τελευταίου 24ωρου να είναι 17.447, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να έχουν ελαφρώς μειωθει και τον αριθμό διασωληνωμένων, που είναι 686, να μην παρουσιάζει αύξηση.

Η παράταση των μέτρων, ωστόσο, μέχρι τις 24 Ιανουαρίου κρίθηκε επιβεβλημένη από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ώστε να συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου της σταδιακής αποκλιμάκωσης του ισχυρού κύματος μολύνσεων.

Υπενθυμίζεται ότι και με ΦΕΚ παρατείνονται κατά μια βδομάδα τα μέτρα σε εστίαση, με περιορισμό λειτρουργίας των κέντρων ως τις 00:00, απαγόρευση μουσικής και ορθίων και έξι άτομα ανά τραπέζι. Στα ειδικά μέτρα περιλαμβάνεται και η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, ενώ σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους.

Ανησυχία υπάρχει, ωστόσο, για τις μολύνσεις από τη μετάλλαξη Δέλτα που είναι πιο επιθετική και οδηγεί τους φορείς του ιού στα νοσοκομεία. Πάντως, οι εισαγωγές κατά κύριο λόγο προκαλούνται από τη Δέλτα - η οποία ακόμη διασπείρεται - αν και η Omicron είναι η επικρατούσα μετάλλαξη.

Οι εκτιμήσεις ειδικών και οι δηλώσεις της Μίνας Γκάγκα για τα φάρμακα

«Η σταθεροποίηση που παρουσιάζεται τις τελευταίες ημέρες στον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού είναι της τάξης του 30%», δήλωσε στο Mega ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης. «Είναι σχεδόν 10 – 15 μέρες μετά τα τελευταία μέτρα που ελήφθησαν. Ένα σημαντικό ποσοστό μείωσης είναι λόγω των μέτρων που ελήφθησαν στα τέλη του Δεκέμβρη», είχε ακόμη σημειώσει ο κ. Ζαούτης.

Mιλώντας στην ΕΡΤ από τη μεριά του, ο Δημήτρης Παρασκευής αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, δήλωσε πως είχαμε περίπου 600 διασωληνωμένους πριν αρχίσουμε να βλέπουμε μία αύξηση, μέχρι εκείνη τη στιγμή αφορούσε περιστατικά «Δέλτα» η οποία δεν αποκλιμακώνεται εύκολα και είναι αναμενόμενο λόγω των χαρακτηριστικών της».

Επίσης ανέφερε ότι όσοι είναι εμβολιασμένοι με την αναμνηστική δόση, η αποτελεσματικότητα είναι πολύ μεγάλη έναντι της «Δέλτα» και επίσης όσοι έχουν μολυνθεί από την μετάλλαξη Όμικρον έχουν μεγάλη προστασία έναντι της «Δέλτα».

Τέλος, για το θέμα της πιθανής χαλάρωσης των μέτρων, χαρακτήρισε την κατάσταση εύθραυστη, ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μεγάλος, όπως και η πίεση στο σύστημα υγείας και δήλωσε ότι πρέπει να συνεχίσουμε με τη στάση μας να χαρακτηρίζεται από υπευθυνότητα για να μην έχουμε νέα έξαρση.

Η χώρα μας έχει παραλάβει 5.700 θεραπείες της μολνουπιραβίρης για την covid-19 και μετά την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), που αναμένεται μέσα στον επόμενο μήνα, θα παραληφθούν άλλες 25.000 θεραπείες, δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Η θεραπεία έχει λάβει ήδη άδεια επείγουσας χρήσης από τον Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Στη χώρα μας, ωσότου ολοκληρωθεί η διαδικασία της ευρωπαϊκής έγκρισης, η θεραπεία μπορεί να χορηγείται με έγγραφη συναίνεση των ασθενών.

Πάντως από κυβερνητικούς παράγοντες, τις τελευταίες ώρες, αποστέλλονται μηνύματα για ορατή αποκλιμάκωση της υγειονομικής κρίσης μέσα στο επόμενο διάστημα.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ