Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για την Κάμαλα Χάρις - Μπορεί η επιλογή της  να γίνει το αναγκαίο καύσιμο για τους Δημοκρατικούς;

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για την Κάμαλα Χάρις - Μπορεί η επιλογή της να γίνει το αναγκαίο καύσιμο για τους Δημοκρατικούς;

Η επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση για την προεδρία των ΗΠΑ κλειδώνει σε μια μονομαχία μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και της Κάμαλα Χάρις.

Η διάδοχος του Τζο Μπάιντεν καλείται άμεσα να πείσει τους Αμερικανούς ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Οι τελευταίες εννέα ημέρες περιείχαν μερικές από τις πιο άγριες ανατροπές στην ιστορία των αμερικανικών προεδρικών εκλογών. Στις 13 Ιουλίου, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέζησε από απόπειρα δολοφονίας δύο ημέρες πριν από την έναρξη του Εθνικού Συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών. Στη συνέχεια, προχθες, Κυριακή, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την κούρσα για το 2024, μια πρωτοφανής κίνηση για εν ενεργεία πρόεδρο που ήταν ο επικρατέστερος υποψήφιος του κόμματός του.

Η αποχώρηση του Μπάιντεν έφερε στο προσκήνιο το όνομα που μέλλει να τραβήξει τους δημοκρατικούς στην ανηφόρα της προεδρικής αναμέτρησης στο ιδιαίτερα πολωμένο κλίμα των ΗΠΑ.

Το πρόσωπο αυτό είναι η Κάμαλα Χάρις, η εισαγγελέας που σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιογραφικές πληροφορίες κλειδώνει ως η υποψήφια πρόεδρος που θα μονομαχήσει με τον Ντόναλντ Τραμπ, δεχόμενη την στήριξη της πλειοψηφίας -τουλάχιστον 1.967- των αντιπροσώπων του Δημοκρατικού κόμματος, στο συνέδριό του τον Αύγουστο.

Η σκιά του προέδρου

Όπως μεταδίδει το axios.com, η Χάρις υπολείπεται οριακά του πρώην προέδρου Τραμπ στις πιο πρόσφατες εθνικές δημοσκοπήσεις - προσεγγίζοντας παρόμοια ποσοστά με τον πρόεδρο Μπάιντεν. Εδώ έχει σημασία να τονιστεί ότι συνήθως σε δημοσκοπικό επίπεδο, η αποδοχή ή όχι ενός προέδρου ακολουθεί και τον/την αντιπρόεδρό του.

Πρόκειται για μια παράλληλη πορεία, που επιβεβαιώνεται και στην περίπτωση του διδύμου Μπάιντεν-Χάρις, όπου προσεγγίζουν παρόμοια ποσοστά.

Η διαφορά όμως βρίσκεται στην προοπτική, με την Κάμαλα Χάρις να μοιάζει η καλύτερη επιλογή που θα κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους του κόμματος για να μπουν στην μάχη των προεδρικών εκλογών, αλλάζοντας τα δεδομένα. Αυτή η προοπτική θα διαφανεί, όταν κλειδώσει και επίσημα η υποψηφιότητα της Χάρις τον Αύγουστο στο συνέδριο του κόμματος, μια υποψηφιότητα που θα σηματοδοτεί και την πολιτική «απαγκίστρωση» της αντιπροέδρου, από τον Μπάιντεν.

Ορόσημο το καταστροφικό ντιμπέιτ

Σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις, επισημαίνει ότι καμία δεν έχει πραγματοποιηθεί μετά την ιστορική απόσυρση του Μπάιντεν, την Κυριακή. Με βάση το σύνολο των δημοσκοπήσεων που έχουν διενεργηθεί, τον τελευταίο μήνα περίπου προκύπτουν τα εξής:

Ο Ντόναλντ Τραμπ προηγείται της Κάμαλα Χάρις κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα στον μέσο όρο 11 δημοσκοπήσεων σε εθνικό επίπεδο που διεξήχθησαν μετά το καταστροφικό ντιμπέιτ του Μπάιντεν στις 27 Ιουνίου, σύμφωνα με την Washington Post. Στις ίδιες δημοσκοπήσεις, ο Μπάιντεν υπολείπεται του Τραμπ κατά 1,9 ποσοστιαίες μονάδες.

Πριν από το προεδρικό ντιμπέιτ του Ιουνίου, πολλές δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι ο Μπάιντεν υπερείχε της Χάρις έναντι του Τραμπ - κάτι που οι υποστηρικτές του Μπάιντεν έθεσαν επανειλημμένα ως επιχείρημα για να παραμείνειη Αμερικανός πρόεδρος στην κούρσα. Ωστόσο, το ντιμπέιτ άλλαξε τα δεδομένα. Οι δημοσκοπήσεις μετά το ντιμπέιτ τείνουν να δείχνουν ότι η Χάρις τα πήγαινε λίγο καλύτερα από τον Μπάιντεν.

Σε εννέα εθνικές δημοσκοπήσεις πριν από το ντιμπέιτ, η Χάρις είχε περίπου 3 μονάδες χαμηλότερη επίδοση από τον Μπάιντεν κατά μέσο όρο απέναντι στον Τραμπ, αλλά σε 25 δημοσκοπήσεις μετά το ντιμπέιτ, είχε μόνο περίπου 1 μονάδα χαμηλότερη επίδοση από τον Μπάιντεν κατά μέσο όρο.

Ο Τραμπ παραμένει μπροστά στις δημοσκοπήσεις

Μια δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα -δηλαδή πριν την απόσυρση του Μπάιντεν και μετά το ντιμπέιτ- έδειξε ότι η Χάρις έφτασε τον Tραμπ ενώ ο Μπάιντεν έμεινε πίσω κατά 2 μονάδες μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Και σε δημοσκόπηση του CBS/YouGov που διεξήχθη επίσης την περασμένη εβδομάδα η Χάρις βρέθηκε μπροστά από τον Μπάιντεν σε μια υποθετική αναμέτρηση με τον Τραμπ. Ωστόσο και οι δύο δημοκρατικοί ήταν πίσω από τον Τραμπ με την Χάρις να υπολείπεται 3 μονάδες και τον Μπάιντεν 5, έναντι του Τραμπ.

Οι δημοσκοπήσεις σε πολιτειακό επίπεδο είναι περιορισμένες σε αυτό το σημείο, με όχι περισσότερες από τέσσερις δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν τον τελευταίο μήνα σε οποιαδήποτε πολιτεία, επισημαίνει το αμερικανικό NBC news σε δημοσίευμά του. Mε βάση τις δημοσκοπήσεις σε επίπεδο τριών πολιτειών η Χάρις υστερεί σε σχέση με τη διαφορά το Μπάιντεν έναντι του Τραμπ.

Στο άθροισμά αυτού του περιορισμένου συνόλου δημοσκοπήσεων, η Χάρις υπολείπεται του Τραμπ κατά περίπου 3 μονάδες στο Ουισκόνσιν (ο Μπάιντεν υπολείπεται κατά περίπου 2 μονάδες), κατά σχεδόν 5 στην Πενσυλβάνια (ο Μπάιντεν υπολείπεται κατά περίπου 4) και κατά 5 στο Μίσιγκαν (ο Μπάιντεν υπολείπεται κατά περίπου 2).

Μπορεί η επιλογή της Κάμαλα Χάρις να γίνει το αναγκαίο καύσιμο για του Δημοκρατικούς;

Η Χάρις θα είναι σίγουρα σε θέση να οργανώσει μια πιο δυναμική εκστρατεία από τον Μπάιντεν, και τα χαρακτηριστικά της υποψηφιότητάς της μπορεί να κινητοποιήσουν τη βάση περισσότερο από ό,τι σε μια προσπάθεια επανεκλογής του Αμερικανού προέδρου.

Η Χάρις τώρα θα έχει την ευκαιρία να συστηθεί εκ νέου στους ψηφοφόρους και να καθορίσει το όραμά της για τη χώρα. Αλλά θα γίνει επίσης ο πρωταρχικός στόχος των επιθέσεων των Ρεπουμπλικανών σε θέματα όπως η μετανάστευση. Ένα βασικό ερώτημα είναι αν μπορεί να κερδίσει ομάδες που απομακρύνονται από τον Μπάιντεν -όπως οι νέοι ψηφοφόροι και οι μαύροι ψηφοφόροι- χωρίς να χάσει δημογραφικά πλεονεκτήματα όπως οι μεγαλύτεροι λευκοί ψηφοφόροι, στους οποίους ο Μπάιντεν παρέμεινε σχετικά δημοφιλής, σημειώνει ο Economist.

Αλλά για τους Δημοκρατικούς που ένιωθαν ότι κατρακυλούσαν προς την ήττα πίσω από έναν υποψήφιο από τον οποίο οι ψηφοφόροι ήταν όλο και λιγότερο ενθουσιασμένοι, μια εναλλακτική λύση για τον Μπάιντεν θα μπορούσε να ταράξει τα νερά, να ενθουσιάσει το κόμμα και να δώσει στους Δημοκρατικούς την ευκαιρία να ξαναχτίσουν ισχυρό ρεύμα κατά του Τραμπ που θα μπορούσε να κερδίσει την κούρσα σημειώνει το NBC.

 

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ