Αγωνία Σολτς ενόψει των εκλογών στο Βραδεμβούργο: Προηγείται η ακροδεξιά AfD, μια ανάσα από το SPD σε νέα δημοσκόπηση

Αγωνία Σολτς ενόψει των εκλογών στο Βραδεμβούργο: Προηγείται η ακροδεξιά AfD, μια ανάσα από το SPD σε νέα δημοσκόπηση

Με την αγωνία του τερματοφύλακα πριν το πέναλτι παρομοιάζουν Γερμανοί πολιτικοί αναλυτές το άγχος του Όλαφ Σολτς ενόψει των κρίσιμων για το πολιτικό του μέλλον τοπικών εκλογών της Κυριακής στο Βραδεμβούργο.

Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν μια λίαν αμφίρροπη αναμέτρηση μεταξύ της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD).

Μετά τη νίκη της στη Θουριγγία και την οριακά δεύτερη θέση στη Σαξονία η AfD προηγείται σε δημοσκόπηση του δεύτερου κρατικού δικτύου ZDF στην πρόθεση ψήφου με 28% (-1% σε σύγκριση με σφυγμομέτρηση προ δύο εβδομάδων του ίδιου δικτύου), μία μόλις ποσοστιαία μονάδα μπροστά από το κόμμα του Σολτς (+1%), ενώ ακολουθούν οι Χριστιανοδημοκράτες με 14%, η Συμμαχία της Σάρα Βάγκενκνεχτ με 13%, ενώ οι Πράσινοι με 4,5% κινδυνεύουν να μείνουν εκτός της τοπικής Βουλής.

Dimiskopisi ZDF Brandenburg.jpg

O Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός του Βραδεμβούργου Ντίτμαρ Βόιντκε – επικεφαλής κυβέρνησης συνασπισμού του SPD με την CDU και τους Πράσινους αυτή τη στιγμή – προηγείται με 59% στο ερώτημα ως καταλληλότερος για το πόστο, έναντι 19% του ακροδεξιού υποψήφιου, αλλά αν το κόμμα του χάσει στις εκλογές θα παραιτηθεί.

Ο Σολτς κινδυνεύει να έχει την τύχη του Μπάιντεν

Αλλά και για τον Σολτς το διακύβευμα είναι τεράστιο. Με άλλη μια ήττα του SPD σε κρατίδιο της ανατολικής Γερμανίας – και μάλιστα στο εδώ και 34 χρόνια προπύργιό του στο Βραδεμβούργο – ο καγκελάριος θα μπορούσε να έχει την τύχη του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και το πανικόβλητο κόμμα του να τον παραμερίσει για να συσπειρωθεί πίσω από έναν νέο υποψήφιο με την ελπίδα να αποφύγει ένα μακελειό στις ομοσπονδιακές εκλογές σε έναν χρόνο.

Μια νέα ήττα των Σοσιαλδημοκρατών θα έρθει να προστεθεί σε εκείνες στις ευρωεκλογές και στις αναμετρήσεις στη Θουριγγία και τη Σαξονία και όπως είπαν αρκετά ηγετικά στελέχη τους στο Politico θα μπορούσε να προκαλέσει την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο και στην εδραίωση της άποψης ότι ο Σολτς δεν θα μπορέσει να νικήσει στην εκλογική αναμέτρηση του Σεπτεμβρίου του 2025.

Διάδοχος ο Πιστόριους;

Το ανησυχητικό για τον Σολτς είναι ότι από τις δημοσκοπήσεις προκύπτει για τους Σοσιαλδημοκράτες μια ελκυστική εναλλακτική λύση, εκείνη του υπουργού Άμυνας.

Ο Μπόρις Πιστόριους είναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός της κυβέρνησης συνασπισμού και μακράν ο δημοφιλέστερος από τις τάξεις του SPD, καθώς θεωρείται πολύ καλός επικοινωνιακά και ικανός στο να παράγει αποτελέσματα.

Δημοσιογράφοι τον ρωτούν με κάθε ευκαιρία αν είναι έτοιμος να κατεβεί υποψήφιος καγκελάριος, αλλά μέχρι στιγμής αρνείται ότι φιλοδοξεί να εκθρονίσει τον Σολτς. Αν και θεωρείται ότι ανήκει στη συντηρητική πτέρυγα του κόμματός του, ο Πιστόριους έχει την υποστήριξη και αριστερών Σοσιαλδημοκρατών, που θεωρούν ότι θα μπορούσε να προσελκύσει κρίσιμες ψήφους για το κόμμα στις γενικές εκλογές. Ήδη πολλά στελέχη, όπως ο δήμαρχος του Μονάχου, Ντίτερ Ράιτερ, θεωρούν ότι το κόμμα «πρέπει να σκεφτεί τον Πιστόριους ως υποψήφιο καγκελάριο».

Το σενάριο εκθρόνισης του Σολτς

Στο SPD δεν είναι λίγοι εκείνοι που συζητούν ένα σενάριο, σύμφωνα με το οποίο στις αναμενόμενες νέες συγκρούσεις στην κυβέρνηση συνασπισμού στον απόηχο των εκλογών στο Βραδεμβούργο οι Σοσιαλδημοκράτες θα πρέπει να εμμείνουν σε βασικές τους θέσεις και να απορρίψουν νέες παραχωρήσεις στους Φιλελεύθερους, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση της κυβερνητικής συμμαχίας τον Νοέμβριο και σε πιθανές πρόωρες εκλογές την άνοιξη.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα ξανάρθει στην επιφάνεια το θέμα του ποιος θα είναι ο υποψήφιος καγκελάριος του SPD, με ό,τι αυτό σημαίνει για τον Σολτς, η πίεση στον οποίο εντείνεται μέρα με τη μέρα.

 

 

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ