Πάνω από 1,5° C η αύξηση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια των ελληνικών θαλασσών τα τελευταία 30 χρόνια

Πάνω από 1,5° C η αύξηση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια των ελληνικών θαλασσών τα τελευταία 30 χρόνια

Άνοδος της επιφανειακής θερμοκρασίας των ελληνικών θαλασσών σημειώθηκε τα τελευταία 30 χρόνια, σύμφωνα με μελέτη του Meteo.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Atmosphere από τους επιστήμονες του Meteo και είχε ως θέμα τις τάσεις βασικών κλιματικών παραμέτρων στην Ελλάδα την περίοδο 1991-2020. Η μελέτη αφορούσε στις τάσεις μεταβολής της θερμοκρασίας, της βροχόπτωσης, και της θερμοκρασίας των ελληνικών θαλασσών την τελευταία τριακονταετία.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που αναλύθηκαν από την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus, φαίνεται η αυξητική τάση μεταβολής της μέσης επιφανειακής θερμοκρασίας της θάλασσας τα τελευταία 30 χρόνια από το 1991 έως το 2020, ενώ παρόμοια είναι η τάση για τις θερμοκρασίες στις ελληνικές θάλασσες.

meteo thermokrasia

Κατά μέσο όρο και για το σύνολο των θαλασσών μας, η αύξηση της θερμοκρασίας είναι περίπου 1.5 °C κατά τα τελευταία 30 έτη, ωστόσο παρουσιάζεται με γεωγραφικές διαφοροποιήσεις.

Δηλαδή σε περιοχές όπως του Θρακικού Πελάγους, του Κεντρικού Ιονίου αλλά και σε θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης και της Ρόδου, η τάση αύξησης φτάνει και ξεπερνά τους 2 °C μέσα στα τελευταία 30 έτη, ενώ αντίθετα σε περιοχές του Κεντρικού και Νότιου Αιγαίου, η τάση αύξησης είναι αρκετά μικρότερη.

 

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ