Σαν σήμερα: Η αρχή της πανδημίας του κοροναϊού

Σαν σήμερα: Η αρχή της πανδημίας του κοροναϊού

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από την ημέρα που οι Κινέζοι επιστήμονες ανέφεραν για πρώτη φορά στον ΠΟΥ την ύπαρξη μιας άγνωστης πνευμονικής νόσου που εξελισσόταν σε επιδημία στην επαρχία Γιουχάν.


Στις 31 Δεκεμβρίου του 2019, η νόσος δεν είχε ακόμα όνομα. Προήλθε από την υπαίθρια αγορά της Γιουχάν, όπου πωλούνταν ζωντανά άγρια ζώα που προορίζονταν για τα κινεζικά τραπέζια. Είχε ήδη προσβάλλει 59 ανθρώπους. Μέσα σε 14 ημέρες οι Κινέζοι επιστήμονες μπόρεσαν να αποκωδικοποιήσουν την δομή του ιού, τον γενετικό του κώδικα. Μια εβδομάδα αργότερα έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα τεστ.

Ο κορωνοϊός ή Covid-19 εξαπλώθηκε γρήγορα σε ολόκληρο τον κόσμο. Τον Φεβρουάριο παρατηρούνται τα πρώτα κρούσματα στην Γαλλία και ακολουθεί η Ιταλία, η Νότια Κορέα και το Ιράν. Στα τέλη του μήνα καταγράφηκαν οι πρώτοι νεκροί στην ιταλία και στις 24 Φεβρουαρίου ο ΠΟΥ ανακοινώσει ότι ο πλανήτης πρέπει να προετοιμασθεί για μία πανδημία του κορωνοϊού. Στις 6 Μαρτίου, τα κρούσματα είχαν ήδη φτάσει τις 100.000.

Από τότε ξεκίνησε μια αλυσιδωτή αντίδραση με τις χώρες να εφαρμόζουν αυστηρές καραντίνες, απαγορεύσεις κυκλοφορίας, με 4 δισεκατομμύρια ανθρώπους να βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, 11 και κάτι μήνες περίπου από την εμφάνιση του ιού, μετά από εντατικές έρευνες των επιστημόνων που δούλευαν ακατάπαυστα, έγιναν οι πρώτοι εμβολιασμοί, σημειώνοντας ρεκόρ στην κατασκευή και διάθεση εμβολίων.

Οι επιστήμονες αναφέρουν πως γνωρίζουμε ήδη αρκετά καλά τον ιό, αλλά κάποια πράγματα ακόμα παραμένουν ασαφή. Ο ιός μεταλλάσσεται και το πιο πιθανό είναι να γίνει μεταδοτικότερος και λιγότερο θανατηφόρος, αν και υπάρχει πάντα η περίπτωση να γίνει πιο επικίνδυνος. Το εμβόλιο θα βοηθήσει αλλά η χρονιά που έρχεται θα χρειαστεί κι αυτή θυσίες, παρόμοιες με εκείνες του 2020. Ας ελπίσουμε ότι το 2021, θα είναι η χρονιά που θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα και να μην χρειαστεί να μπούμε στο 2022. Κι όταν πια ο μεγάλος κίνδυνος περάσει, να αναλογιστούμε τι κάναμε σωστά και τι λάθος, ώστε να είμαστε έτοιμοι σε πιθανή παρόμοια περίπτωση στο μέλλον.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ