Ρωσία: «Πόλεμος» Πριγκόζιν - Πούτιν - Στασίασε κατά του στρατού ο ιδρυτής της Wagner - «Αντιτρομοκρατικές δραστηριότητες» σε εξέλιξη στη Μόσχα

Ρωσία: «Πόλεμος» Πριγκόζιν - Πούτιν - Στασίασε κατά του στρατού ο ιδρυτής της Wagner - «Αντιτρομοκρατικές δραστηριότητες» σε εξέλιξη στη Μόσχα

Ραγδαίες εξελίξεις στη Ρωσία μετά τη νυχτερινή, αιφνιδιαστική απόφαση του αρχηγού της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, να στασιάσει κατά της ανώτατης ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης και να καλέσει του Ρώσους στρατιώτες που βρίσκονται στο μέτωπο της Ουκρανίας να ταχθούν στο πλευρό του.

Οι κατηγορίες

Είχε προηγηθεί χθες η ανακοίνωση του Πριγκόζιν ότι ο ρωσικός στρατός υποχωρεί και «πνίγεται στο αίμα του» σε Ζαπορίζια, Χερσώνα και Μπαχμούτ, ενώ οι Ουκρανοί αντεπιτίθενται επιτυχημένα στα νότια και νοτιοδυτικά.

Επίσης, δήλωσε ότι «ο πόλεμος ήταν απαραίτητος για μερικά καθάρματα που ήθελαν να προαχθούν και τους ολιγάρχες που τον είχαν ανάγκη και σκόπευαν να μοιραστούν τα λάφυρα, ενώ το Κίεβο ήταν έτοιμο να αποδεχθεί την όποια συμφωνία».

Λίγο αργότερα ο αρχιμισθοφόρος και πρώην σύμμαχος του Πούτιν κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι βομβάρδισε στρατόπεδα της οργάνωσης με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πολλοί μαχητές και ορκίσθηκε εκδίκηση.

«Αυτοί που σκότωσαν τα παλικάρια μας, που κατέστρεψαν τις ζωές πολλών δεκάδων χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών, θα τιμωρηθούν», είπε.

Ολονύχτια μάχη

Στη συνέχεια ξεκίνησε μία ολονύχτια μάχη μεταξύ των δύο πλευρών και προέλαση του Πριγκόζιν προς το ρωσικό έδαφος, που έθεσε σε συναγερμό τις ρωσικές αρχές. Ο επικεφαλής της Wagner λέει πως έχει υπό τις διαταγές του 25.000 μαχητές και προειδοποίησε ότι «θα καταστρέψουμε όποιον μπει στον δρόμο μας».

Μάλιστα, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες πως μαχητές του κατέρριψαν ρωσικό στρατιωτικό ελικόπτερο, χωρίς να διευκρινίσει πού ακριβώς.

Τι λέει η Μόσχα

Η Μόσχα κατηγόρησε τον ιδρυτή της εταιρείας μισθοφόρων για διέγερση ένοπλης εξέγερσης, απόπειρα πραξικοπήματος και υποκίνησης εμφυλίου πολέμου και τέθηκε σε ύψιστη επιφυλακή.

«Αντιτρομοκρατικές δραστηριότητες διεξάγονται στην ρωσική πρωτεύουσα», δήλωσε σήμερα το πρωί ο δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν, «με στόχο να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας».

«Τα μέτρα ασφαλείας ενισχύθηκαν στη Μόσχα, οι σημαντικότερες εγκαταστάσεις τελούν υπό ενισχυμένη φύλαξη, τα όργανα του κράτους και οι υποδομές των μεταφορών», μετέδωσε νωρίτερα το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Πλάνα που κυκλοφορούν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και ψηφιακά μέσα ενημέρωσης, η αυθεντικότητα των οποίων δεν έχει επαληθευτεί ως τώρα, εικονίζουν στρατιωτικά οχήματα να κυκλοφορούν στη ρωσική πρωτεύουσα, στις τομείς όπου βρίσκονται το υπουργείο Άμυνας και η κάτω Βουλή, η κρατική Δούμα, μερικές δεκάδες μέτρα από το Κρεμλίνο.

Έρευνα για διέγερση ένοπλης εξέγερσης

Από την πλευρά της, η FSB (οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες) άρχισε έρευνα για διέγερση ένοπλης εξέγερσης και κάλεσε τους μισθοφόρους της Wagner να συλλάβουν τον αρχηγό τους και να παρακούσουν τις «εγκληματικές και προδοτικές διαταγές του» που έχουν σκοπό να υποκινηθεί «εμφύλιος πόλεμος».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ