Ο πρώτος ιδιωτικός περίπατος στο Διάστημα: «Από δω η Γη μοιάζει με τέλειο κόσμο»
Φωτογραφία: Youtube/Skynews

Ο πρώτος ιδιωτικός περίπατος στο Διάστημα: «Από δω η Γη μοιάζει με τέλειο κόσμο»

Ένα τετραμελές πλήρωμα σε μια κάψουλα της SpaceX πραγματοποίησε τον πρώτο ιδιωτικό περίπατο στο Διάστημα, σήμερα Πέμπτη, καθώς ένας δισεκατομμυριούχος και μια υπάλληλος βρέθηκαν στο διαστημικό κενό.

Ο κυβερνήτης της αποστολής Polaris Dawn της SpaceX, ο αμερικανός δισεκατομμυριούχος Τζάρεντ Άιζακμαν, καθώς και η εργαζόμενη της SpaceX Σάρα Γκίλις περιπλανήθηκαν σήμερα έξω από το διαστημικό σκάφος τους κάνοντας τον πρώτο ιδιωτικό «διαστημικό περίπατο» στην ιστορία.

Οι εντυπωσιακές εικόνες που μεταδόθηκαν σε ζωντανή ροή στον ιστότοπο της Space X δείχνουν τον εντυπωσιασμένο δισεκατομμυριούχο να δοκιμάζει τη στολή του, κοιτώντας προφανώς εκστασιασμένος γύρω του.

«Από δω η Γη σίγουρα μοιάζει με έναν τέλειο κόσμο»

Μάλιστα, αποκαλύφθηκαν τα πρώτα λόγια του δισεκατομμυριούχου όταν βγήκε από το διαστημόπλοιο για να κοιτάξει το σύμπαν κατάματα.

«Πίσω στην πατρίδα μας όλοι έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε, αλλά από εδώ, η Γη σίγουρα μοιάζει με έναν τέλειο κόσμο», είπε ο Άιζακμαν αφού βγήκε από το διαστημόπλοιο, με τον πλανήτη γη στο βάθος.

Ο 41χρονος βγήκε πρώτος περίπου καθώς το σκάφος πετούσε πάνω από την Ανταρκτική και την Αυστραλία. Αφού επέστρεψε λίγα λεπτά αργότερα, η ΣΓκίλις, ήταν προγραμματισμένο να πάρει τη σειρά της στο διάστημα, ενώ όλες οι κινήσεις τους μεταδίδονταν ζωντανά στον ιστότοπο της εταιρείας.

Το εγχείρημα αναμεταδόθηκε απ' ευθείας με βιντεοσύνδεση. Ο Άιζακμαν βγήκε πρώτος από την κάψουλα φορώντας τη λευκή και γκρίζα στολή του. Στάθηκε σε μια μεταλλική δομή που είχε προσαρμοστεί στην κάψουλα γι' αυτό το λόγο.

«Είναι υπέροχα», δήλωσε ενώ βρισκόταν σε ύψος 700 χιλιομέτρων, δηλαδή ψηλότερα από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Λίγο πριν από το μεσημέρι σήμερα, ο Άιζακμανέγινε ο πρώτος μη επαγγελματίας αστροναύτης που βγήκε ποτέ στο κενό του διαστήματος. Ο δισεκατομμυριούχος και η μηχανικός της SpaceX ολοκλήρωσαν και οι δύο τους διαστημικούς περιπάτους και επέστρεψαν στο διαστημόπλοιο.

Tο απρόοπτο με την καταπακτή

Παρόλο που η αποστολή του διαστημικού περιπάτου διεξήχθη με επιτυχία, αποκαλύφθηκε τώρα ότι υπήρξε μια μικρή δυσλειτουργία στην πορεία. Όταν ο Άιζακμαν έβγαινε από την κάψουλα, ο αυτόματος μηχανισμός της καταπακτής δεν λειτούργησε σωστά και το πλήρωμα έπρεπε να την ανοίξει χειροκίνητα.

Αυτό θα μπορούσε να ήταν «πραγματικά επικίνδυνο» και θα μπορούσε να «αλλάξει ολόκληρη την πορεία της αποστολής», σύμφωνα με τον επιστημονική ανταποκριτή, Thomas Moore του SkyNews.

Ωστόσο αυτή η πρώτη δοκιμασία διαστημικού περιπάτου περιλάμβανε περισσότερο τέντωμα παρά περπάτημα, σχολιάζει η Daily Mail, αναφερόμενη στο ιστορικό επίτευγμα που ανοίγει τον δρόμο για της ιδιωτικές διαστημικές αποστολές.

Οι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι ο Άιζακμαν διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της εταιρείας επεξεργασίας πιστωτικών καρτών Shift4, θα παρέμενε δεμένος και θα κρατούσε τουλάχιστον ένα χέρι ή πόδι στο σκάφος για να εξασφαλίσει την ασφάλειά του. Ένας μακρύτερος, μη προσδεδεμένος διαστημικός περίπατος δεν ήταν δυνατός επειδή μόνο οι στολές της NASA είναι προς το παρόν εξοπλισμένες με jetpacks που μπορούν να οδηγήσουν έναν αστροναύτη πίσω σε ασφάλεια.

Επειδή το Crew Dragon, το πλήρωμα της αποστολής, δεν διαθέτει αεροθυρίδα υπό πίεση, όλα τα μέλη του πληρώματος έπρεπε να φορούν τις νέες διαστημικές στολές για να προστατευτούν από τις συνθήκες κενού κατά τη διάρκεια της αποστολής ενώ παρέμεναν στην κάψουλα.

Τον Άιζακμαν συνόδευσαν στην αποστολή οι μηχανικοί της SpaceX Σάρα Γκίλις, Άνα Μένον, καθώς και ο πρώην πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, Σκοτ Πότιτ.

Η αποστολή Polaris Dawn, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την SpaceX και τον Τζάρεντ Άιζακμαν, σηματοδοτεί ένα νέο σταθμό στην εμπορική εξερεύνηση του διαστήματος. Μέχρι τώρα όλοι οι διαστημικοί περίπατοι είχαν γίνει από επαγγελματίες αστροναύτες και όχι από πολίτες.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ