ΗΠΑ: Επιβεβαιώνουν ότι απειλούν με εμπάργκο το Ισραήλ - Πράσινο φως από το Πολεμικό Συμβούλιο για επίθεση στο Ιράν

ΗΠΑ: Επιβεβαιώνουν ότι απειλούν με εμπάργκο το Ισραήλ - Πράσινο φως από το Πολεμικό Συμβούλιο για επίθεση στο Ιράν

Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν την προειδοποίηση που απηύθυναν προς το Ισραήλ σχετικά με την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Μάθιου Μίλερ ερωτήθηκε σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με την επιστολή που εστάλη στην ισραηλινή κυβέρνηση και απαιτεί να ενεργήσει για τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα εντός 30 ημερών, αλλιώς κινδυνεύει να παραβιάσει τους νόμους των ΗΠΑ που διέπουν την ξένη στρατιωτική βοήθεια.

Μάλιστα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε ότι η επιστολή εστάλη από τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν στον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ και τον υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων, Ρον Ντέρμερ, την Κυριακή.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έστειλε παρόμοια προειδοποίηση σε Ισραηλινούς αξιωματούχους τον Απρίλιο και τελικά αποφάσισε ότι οι ενέργειες που έγιναν μετά για τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης πληρούσαν τις απαιτήσεις της.

Τι αναφέρει η επιστολή

Η επιστολή που απέστειλαν οι ΗΠΑ αναφέρει ότι το Ισραήλ πρέπει να επιτρέψει σε τουλάχιστον 350 φορτηγά την ημέρα να εισέρχονται στη Γάζα μέσω και των τεσσάρων μεγάλων διαβάσεων, καθώς και να ανοίξει μια πέμπτη. Πρέπει επίσης να εφαρμόσει ανθρωπιστικές παύσεις σε όλη τη Γάζα για να επιτρέψει τις ανθρωπιστικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμών και της διανομής βοήθειας, τουλάχιστον για τους επόμενους τέσσερις μήνες.
Click Here

«Ελπίζουμε ότι το Ισραήλ θα κάνει τις αλλαγές που έχουμε περιγράψει και συστήσει και το αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών θα είναι μια δραματική αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας», πρόσθεσε ο Αμερικανός αξιωματούχος. Ερωτηθείς ποιες θα ήταν οι συνέπειες αν το Ισραήλ δεν έκανε αυτές τις αλλαγές, είπε: «Δεν πρόκειται να μιλήσω γι' αυτό σήμερα».

«Υπάρχουν διατάξεις στο πλαίσιο της αμερικανικής νομοθεσίας που απαιτούν από εμάς να προβούμε σε ορισμένες πιστοποιήσεις. Για να κάνουμε αυτές τις πιστοποιήσεις, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι το Ισραήλ δεν αρνείται αυθαίρετα την ανθρωπιστική βοήθεια που φτάνει στη Γάζα» είπε. «Όταν ο υπουργός έβγαλε τα συμπεράσματά του στο πλαίσιο αυτής της έκθεσης τον Απρίλιο, το έκανε με βάση τις αλλαγές που είδαμε να έχουν τεθεί σε εφαρμογή και την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Αλλά αυτές πρέπει να διατηρηθούν». Πρόσθεσε ότι το χρονοδιάγραμμα των 30 ημερών που δόθηκε στο Ισραήλ για να εφαρμόσει τις αλλαγές του είναι «κατάλληλο».

Οι βομβαρδισμοί στη Βηρυτό

Μάλιστα ο κ. Μίλερ ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ ζήτησαν από το Ισραήλ να μη συνεχίσει τις αεροπορικές επιδρομές στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτό. «Έχουμε καταστήσει σαφές στο Ισραήλ ότι αντιτιθέμεθα στην εκστρατεία βομβαρδισμών που έχουν εξαπολύσει τις τελευταίες εβδομάδες στη Βηρυτό», είπε ο κ. Μίλερ. «Είδαμε τα πλήγματα να μειώνονται τις τελευταίες ημέρες και θα συνεχίσουμε να τα παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά».

Ερωτηθείς αν οι ΗΠΑ ζητούν από το Ισραήλ να μη βομβαρδίσει καθόλου τη Βηρυτό, πρόσθεσε: «Έχουν το δικαίωμα να κυνηγούν νόμιμους τρομοκρατικούς στόχους. Βλέπουμε ότι η Χεζμπολάχ συνεχίζει να δρα σε ολόκληρο τον Λίβανο. Αλλά είχαμε πραγματικές ανησυχίες σχετικά με τη φύση της εκστρατείας που αναπτύχθηκε σε όλη τη Βηρυτό τις τελευταίες εβδομάδες και διατυπώσαμε αυτές τις ανησυχίες». Τέλος κατέληξε λέγοντας ότι «ο απολογισμός των νεκρών αμάχων» στη Βηρυτό έχει οδηγήσει στις αυξανόμενες ανησυχίες των ΗΠΑ.

Πράσινο φως από το Πολεμικό Συμβούλιο Ισραήλ για επίθεση στο Ιράν

Την ίδια ώρα, όπως μετέδωσε ο Star, το Πολεμικό Συμβούλιο του Ισραήλ έδωσε πράσινο φως στο Νετανιάχου για την επίθεση στο Ιράν και αυτό που απομένει να μάθουμε είναι το πού και το πότε ακριβώς, αν και πιθανότατα το χτύπημα για τα αντίποινα θα γίνει πριν την 5η Νοεμβρίου, την ημερομηνία δηλαδή των αμερικανικών εκλογών.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δηλώνει ότι τα αντίποινα θα καθοριστούν βάσει των εθνικών συμφερόντων της χώρας του, οπότε αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, για χτυπήματα παντού. Η Ουάσιγκτον πάντως δίνει διορία στο Ισραήλ 30 μέρες για να βελτιώσει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα αλλιώς διακινδυνεύει τη συνέχιση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας.

Πολεμικές προετοιμασίες από τον Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου έφτασε, σύμφωνα με πληροφορίες, αργά το απόγευμα της Τρίτης (15/10) με ελικόπτερο σε στρατιωτική βάση κοντά στο Τελ Αβίβ προκειμένου να έχει κατεπείγουσα σύσκεψη για το χτύπημα προς το Ιράν.

Οι συσκέψεις και γενικά η κινητικότητα από την πλευρά του Ισραήλ σχετικά με την απάντηση στο Ιράν έχουν πυκνώσει τις τελευταίες ημέρες.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν μάλιστα αργά την Τρίτη ότι την ερχόμενη Παρασκευή προγραμματίζεται σύσκεψη του Νετανιάχου με υπουργούς και τις μυστικές υπηρεσίες (όχι η πρώτη τις τελευταίες ημέρες) για την ασφάλεια στη χώρα ενώ την ερχόμενη Κυριακή θα υπάρξει έκτακτη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου.

Η απόφαση για το χτύπημα πρέπει να θεωρείται ειλημμένη από την πλευρά του Ισραήλ - αυτό έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία. Ωστόσο απομένει να φανεί ποιος θα είναι ο χρόνος της επίθεσης, το εύρος της και περισσότερο οι στόχοι της.

Από το τελευταίο φαίνεται ότι θα εξαρτηθεί και η αντίδραση του Ιράν στο χτύπημα-απάντηση.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ