fbpx

Ευρωβουλευτές ζητούν την παραίτηση Μπορέλ για το ταξίδι-φιάσκο στη Ρωσία -Αλλά τον στηρίζει η Φον ντερ Λάιεν

Πλάτες στον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ βάζει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπως δήλωσε εκπρόσωπός της, μολονότι πάνω από 70 ευρωβουλευτές ζητούν την παραίτησή του μετά το «ταπεινωτικό», όπως το χαρακτηρίζουν, ταξίδι του στη Μόσχα.

Ο Μπορέλ δέχεται έντονη κριτική επειδή στο πρόσφατο ταξίδι του στη Μόσχα άκουγε σιωπηλός και σχεδόν χαμογελώντας τον Ρώσο ΥΠ ΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ να αποκαλεί την ΕΕ «αναξιόπιστο εταίρο» στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.


Ο Μπορέλ, που συναντήθηκε με τον Λαβρόφ για να συζητήσει τις σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας μετά τη δηλητηρίαση και τη φυλάκιση του επικριτή του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι, αιφνιδιάστηκε όταν η Μόσχα ανακοίνωσε την απέλαση τριών διπλωματών κρατών μελών της ΕΕ την ώρα που είχε εκεί συνομιλίες, εξέλιξη, που όπως ο ίδιος είπε, έμαθε μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του με τον Ρώσο ΥΠ ΕΞ. Σε ανάρτησή του ο Μπορέλ είπε πως οι εκκλήσεις του στη Ρωσία να σταματήσει τις απελάσεις έπεσαν στο κενό.

 

Δεκάδες ευρωβουλευτές ζητούν την αποπομπή ή παραίτηση του Μπορέλ
Ο πρώην αρχηγός του στρατού στην Εσθονία και νυν ευρωβουλευτής, Ρίχο Τέρας, ξεκίνησε εκστρατεία για την παραίτηση του Μπορέλ. 73 ευρωβουλευτές από διάφορες παρατάξεις έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής ένα προσχέδιο επιστολής που συνέταξε ο Εσθονός συνάδελφός του, αναφέροντας ότι «ανησυχούν για τις ταπεινωτικές εξελίξεις» στη διάρκεια της επίσκεψης του Ισπανού στη Μόσχα. «Η λανθασμένη απόφαση του Μπορέλ να επισκεφθεί τη Μόσχα κι η αποτυχία του να ορθώσει το ανάστημά του για τα συμφέροντα και τις αξίες της ΕΕ στη διάρκεια της επίσκεψής του έβλαψαν σοβαρά τη φήμη της ΕΕ», αναφέρει η επιστολή, που ζητά από την Φον ντερ Λάιεν να τον αποπέμψει, εφόσον ο ίδιος δεν παραιτηθεί. Ο Μπορέλ θα εμφανιστεί σήμερα το απόγευμα στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου αναμένεται να δεχθεί πιέσεις από τους ευρωβουλευτές για το ταξίδι του στη Μόσχα και τη στάση στη διάρκεια της περιβόητης συνέντευξης Τύπου με τον Λαβρόφ.

Όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε πως δεν κάνει δεύτερες σκέψεις για την πραγματοποίηση του πρώτου ταξιδιού του Μπορέλ στη Μόσχα ως συντονιστή της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, επειδή η Ρωσία βρίσκεται σε πορεία προς την αντιπαράθεση -- την οποία ο Μπορέλ επιδίωξε να αποτρέψει. «Το ταξίδι ήταν απαραίτητο. Δεν εγκαταλείπει κάποιος ένα ταξίδι επειδή φαίνεται δύσκολο», δήλωσε ο Έρικ Μάμερ στις Βρυξέλλες. «Ένα ταξίδι δεν είναι επιτυχία ή αποτυχία στη βάση του τι συμβαίνει μια συγκεκριμένη στιγμή».

 

Προσπάθειες για νέες δυτικές κυρώσεις στη ρωσία
Ορισμένες χώρες μέλη της ΕΕ εντείνουν τώρα τις προσπάθειες για την επιβολή νέων δυτικών κυρώσεων εναντίον της Μόσχας, δήλωσαν δύο διπλωμάτες. Η Πολωνία συγκάλεσε σήμερα βιντεοδιάσκεψη με χώρες μέλη της ΕΕ στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από τη Βρετανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Ουκρανία, καθώς και σύμμαχοι του Ναβάλνι, όπως είπαν.

Ο Μπορέλ μετέβη στη Μόσχα για να επιδιώξει την απελευθέρωση του Ναβάλνι και να επανεκκινήσει τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας. Όμως στην ανάρτησή του το βράδυ της Κυριακής είπε πως η συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής ήταν «επιθετικά στημένη» και πως το ταξίδι ήταν «πολύ περίπλοκο». Ο Μπορέλ είπε ακόμη πως οι απελάσεις και η απόρριψη του αιτήματός του να επισκεφθεί τον Ναβάλνι ενίσχυσαν την άποψή του πως «η Ευρώπη και η Ρωσία απομακρύνονται».«Η Ρωσία αποκόβεται σταδιακά από την Ευρώπη και βλέπει τις δημοκρατικές αξίες ως υπαρξιακή απειλή», έγραψε ο Μπορέλ. «Εναπόκειται στις χώρες μέλη να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα, και ναι, αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν κυρώσεις».

Η Ρωσία υπόκειται σε οικονομικές κυρώσεις από τη Δύση αφότου προσάρτησε την Κριμαία από την Ουκρανία το 2014, αλλά είναι κύριος πάροχος ενέργειας που βοηθά επίσης τη Δύση σε τομείς όπως η διατήρηση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν το 2015 και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ο Ναβάλνι φυλακίστηκε στις 2 Φεβρουαρίου όταν ρωσικό δικαστήριο αποφάσισε ότι παραβίασε τους όρους της ποινής με αναστολή που του είχε επιβληθεί σε μια υπόθεση κατάχρησης η οποία, όπως υποστηρίζει, ήταν στημένη. Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν την απάντησή τους σε σύνοδο κορυφής τον Μάρτιο.

 Copyright © 2014 - 2022 YSTEROGRAFO NEWS