Μετάλλαξη Όμικρον – EMA: Εντός 3 ή 4 μηνών η έγκριση νέων εμβολίων, αν χρειαστούν

Η ρυθμιστική αρχή της Ε.Ε. για τα φάρμακα θα μπορούσε να εγκρίνει εντός 3 ή 4 μηνών τα εμβόλια κατά της Covid-19 που θα προσαρμοστούν, εάν χρειαστεί, για να αντιμετωπίζουν το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον, δήλωσε η Εκτελεστική Διευθύντρια του Οργανισμού σήμερα Τρίτη, σημειώνοντας παράλληλα ότι τα υπάρχοντα σκευάσματα εξακολουθούν να παρέχουν προστασία.

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η επικεφαλής του EMA, Εμέρ Κουκ, είπε ότι δεν είναι γνωστό εάν οι φαρμακευτικές θα χρειαστεί να προσαρμόσουν τα εμβόλιά τους ώστε να παρέχουν προστασία κατά της Όμικρον, αλλά τόνισε ότι ο Οργανισμός είναι έτοιμος για αυτό το ενδεχόμενο.

Παράλληλα, τόνισε ότι τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια έχουν δείξει ότι συνεχίζουν να είναι αποτελεσματικά απέναντι στις μεταλλάξεις που κυκλοφορούν στην Ευρώπη.

«Είναι πολύ σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι είμαστε προετοιμασμένοι. Γνωρίζουμε ότι οι ιοί μεταλλάσσονται. Γνωρίζουμε ότι σε κάποιο στάδιο θα υπάρξει μία μετάλλαξη που σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξουμε την παρούσα προσέγγιση», ανέφερε η κ. Κουκ.

Η ίδια προσέθεσε ότι «τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια έχουν δείξει ότι συνεχίζουν να είναι αποτελεσματικά ενάντια στις παραλλαγές που κυκλοφορούν στην Ευρώπη». Παράλληλα σημείωσε ότι δεν είναι γνωστό προς το παρόν εάν αυτό θα συνεχιστεί με την μετάλλαξη Όμικρον κι ότι θα χρειαστεί να γίνει μία διαδικασία, η «διασταυρούμενη εξουδετέρωση εμβολίων», η οποία χρειάζεται περίπου δύο εβδομάδες.

«Είναι έλεγχος στο εργαστήριο για να δούμε εάν τα υπάρχοντα εμβόλια παρέχουν προστασία εναντίον της νέας μετάλλαξης», επισήμανε η Έμερ Κουκ.

Η επικεφαλής του ΕΜΑ υπογράμμισε ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως για παράδειγμα ότι στην Ευρώπη υπάρχει μεγάλος αριθμός εμβολιασμένων ενηλίκων.

«Την ίδια ώρα, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι σε περιπτωση που χρειαστεί να αλλάξουμε τα υπάρχοντα εμβόλια κι αυτή είναι δουλειά που θα κάνουν οι εταιρείες», υπογράμμισε η Έμερ Κουκ.

Διευθύνων σύμβουλος Moderna: Ίσως χρειαστούν νέα εμβόλια
Ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna Inc., Στεφάν Μπασέλ, σε συνέντευξή του στους Finncial Times δήλωσε πως η πληθώρα των μεταλλάξεων της παραλλαγής «΄Ομικρον» είναι πιθανό να την βοηθά να διαφεύγει της προστασίας που παρέχουν τα υπάρχοντα εμβόλια, καθιστώντας απαραίτητη την ανάπτυξη νέων εμβολίων.

Ουσιαστικά ο Μπανσέλ επανέλαβε το σχόλιο που έκανε ο επικεφαλής ιατρός της Moderna Πολ Μπέρτον και εάν αυτό ισχύει τελικά, ένα τροποποιημένο εμβόλιο θα ήταν διαθέσιμο πλέον το νέο έτος.

Ο Μπανσέλ εμφανίστηκε να μειώνει τις προσδοκίες ότι νέα εμβόλια θα μπορούσαν να είναι έτοιμα σύντομα, λέγοντας στη συνέντευξη στους FT ότι μπορεί να χρειαστούν μήνες για να αναπτύξουν οι φαρμακευτικές εταιρείες εξελιγμένα εμβόλια που θα μπορούσαν να παραχθούν σε μεγάλες ποσότητες.

Η Moderna ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι μελετά ήδη ενισχυτικές δόσεις που έχουν σχεδιαστεί για να προλαμβάνουν μεταλλάξεις όπως η «Όμικρον» και πως πολύ σύντομα θα προχωρήσει με ένα εμβόλιο που θα «χτυπά» ειδικά αυτό το νέο στέλεχος.

Τα υπάρχοντα εμβόλια από εταιρείες όπως η Moderna, η Pfizer Inc. και BioNTech SE, η AstraZeneca Plc και η Johnson & Johnson μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θανάτου από προηγούμενα στελέχη του ιού αν και είναι λιγότερο αποτελεσματικά ενάντια στη μετάλλαξη «Δέλτα».

Η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη θα καθορίσει εάν η «Όμικρον» προκαλεί νόσηση στον ίδιο βαθμό με παλαιότερες εκδοχές του ιού, εάν μπορεί να διαφύγει της προστασίας που παρέχουν τα εμβόλια αλλά και η προγενέστερη μόλυνση από την Covid-19 αλλά και κατά πόσο θα μπορεί να επικρατήσει των υπολοίπων στελεχών καθώς θα συνεχίσει να κυκλοφορεί στον κόσμο.

 Copyright © 2014 - 2022 YSTEROGRAFO NEWS