Μυστήριο και πολλά ερωτηματικά για τη Σαγκάη - Εκατοντάδες χιλιάδες τα κρούσματα αλλά κανένας νεκρός

Μυστήριο και πολλά ερωτηματικά για τη Σαγκάη - Εκατοντάδες χιλιάδες τα κρούσματα αλλά κανένας νεκρός

Από την αρχή της εμφάνισης του κοροναϊού στην Κίνα υπήρχε διγνωμία για τους αριθμούς των σκληρών δεικτών, όπως αυτοί ανακοινώνονταν στα εγχώρια μέσα ενημέρωσης, ωστόσο το τελευταίο διάστημα η διγνωμία παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις και οι τοπικές Αρχές καλούνται να ερευνήσουν την αλήθεια.

Από την πλευρά τους τα διεθνή ΜΜΕ διερωτώνται πώς είναι δυνατόν για παράδειγμα στη Σαγκάη με το δρακόντειο lockdown να έχουν ανακοινωθεί από τις αρχές Μαρτίου κάπου 280.000 κρούσματα, αλλά ούτε ένας θάνατος εξαιτίας κοροναϊού. Κάτι τέτοιο έρχεται σε διαμετρικώς αντίθετη λογική με όλα τα στατιστικά δεδομένα ανά την υφήλιο για την νόσο, η οποία εμφανίζει ποσοστό θνητότητας από 0,5% έως 1%, βάσει των στοιχείων του ΠΟΥ.

Αν και υπάρχουν χώρες, όπως το Περού και το Μεξικό με ποσοστό θνητότητας έως και 6%, στην Κίνα, απ’ όπου ξεκίνησε πανδημία προ διετίας στην Ουχάν, το ποσοστό αυτό αγγίζει το 0,8%, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Εξ ου και η προαναφερθείσα απορία για τη Σαγκάη.

Συγκριτικά σημειώνεται ότι στο Χονγκ Κονγκ, που αντιμετώπισε τον περασμένο μήνα την κορύφωση της πανδημίας λόγω του στελέχους ΒΑ.2 της παραλλαγής Όμικρον, καθημερινά καταγράφονταν 50.000 νέα κρούσματα και κάπου 200 θάνατοι.

Η εξήγηση των κινεζικών Αρχών

Προκειμένου να δικαιολογήσει τα δυσεξήγητα η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοινώνει καθημερινά ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανιχνευόμενων στην ηπειρωτική Κίνα κρουσμάτων είναι ασυμπτωματικά. Στη Σαγκάη επί παραδείγματι από τα 27.719 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν προχθές (Τετάρτη) μόνον τα 2.573 εμφάνισαν συμπτώματα σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές – μια δυσαναλογία που αφήνει να εννοηθεί ότι στους ασυμπτωματικούς ασθενείς – που εμφανίζονται σε χωριστή λίστα για να μειωθεί ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων – περιλαμβάνονται και εκείνοι με ήπια συμπτώματα της λίαν λοιμογόνου, αλλά λιγότερο θανατηφόρου παραλλαγής Όμικρον.

Η κινεζική κυβέρνηση επιμένει ότι μόνον εννέα ασθενείς νοσούν βαριά στη Σαγκάη και 69 στην υπόλοιπη χώρα!

Σκληρά lockdown επί εβδομάδες

Από τα συνολικά 29.390 νέα κρούσματα, που καταγράφηκαν στην Κίνα την Τετάρτη, τα 999 εντοπίστηκαν στο βορειοανατολική επαρχία Τζιλίν, το δεύτερο μεγαλύτερο επίκεντρο της πανδημίας στην παρούσα φάση, όπου τα 24 εκατ. των κατοίκων της παραμένουν από τα μέσα Μαρτίου κλεισμένοι στα σπίτια τους.

Σύμφωνα με το φερέφωνο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, την εφημερίδα Global Times, οι λοιμώξεις της κοινότητας εξαφανίστηκαν μετά από ένα μήνα σκληρού lockdown και όλα τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν μόνον σε χώρους καραντίνας. Κι ήταν στην εν λόγω επαρχία, όπου αναφέρθηκαν στις 19 Μαρτίου οι δύο τελευταίοι θάνατοι από την Covid-19 στην Κίνα, που δεν είχε αναφέρει ούτε έναν νεκρό από τον Ιανουάριο του περασμένου έτους.

«Φωνάζουν» τα social media
Συγγενείς ηλικιωμένων σε οίκους ευγηρίας στη Σαγκάη, ωστόσο, καταγγέλλουν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι πολλοί τρόφιμοι πέθαναν στη διάρκεια της τελευταίας έξαρσης. Στο Weibo, το κινεζικό αντίστοιχο του Twitter, χρήσης ανέφερε ότι η γιαγιά του που φιλοξενείτο σε γηροκομείο της περιοχής Πουντόνγκ, πέθανε επειδή «λόγω της κακοδιαχείρισης από το ιατρικό προσωπικό πολλοί τρόφιμοι κόλλησαν τον κοροναϊό και κατέληξε ένας μεγάλος αριθμός ηλικιωμένων ανδρών».

Αλλά και μια άλλη χρήστης, ονόματι Λη, υποστηρίζει: «ο πατέρας μου ήταν 73 ετών και ήταν εδώ και οκτώ χρόνια στον οίκο ευγηρίας Ντονγκάι μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο που τον άφησε παράλυτο. Χρειαζόταν 24ωρη φροντίδα και τον σίτιζαν μέσω σωλήνα από τη μύτη. Στις 30 Μαρτίου μου τηλεφώνησαν και μου ανακοίνωσαν τον θάνατό του, αλλά όχι από τι. Προκειμένου να συμμορφωθούμε με τα μέτρα πρόληψης εξάπλωσης της επιδημίας, δεν καταφέραμε να δούμε το πρόσωπό του για τελευταία φορά».

Ένας άλλος χρήστης, με το προσωνύμιο Ruru, καταγγέλλει ότι η γιαγιά του, που νοσηλευόταν στον ίδιο οίκο ευγηρίας, «μολύνθηκε εκεί, αλλά οι υπεύθυνοι μπλόκαραν τις πληροφορίες και δεν ειδοποίησαν τα συγγενικά της πρόσωπα. Όταν ο θείος μου επικοινώνησε μαζί τους, του είπαν ότι η γιαγιά μου ήταν καλά, αλλά αργότερα του τηλεφώνησαν και του είπαν ότι διαγνώστηκε θετική στον κοροναϊό και ότι θα μεταφερόταν στο νοσοκομείο Ζουπού. Έκτοτε διέκοψαν την επικοινωνία. Η γιαγιά μου πέθανε τέσσερις μέρες αργότερα...»

Πληροφορίες για τους θανάτους στον εν λόγω οίκο ευγηρίας συγκέντρωσαν και τα πρακτορεία Associated Press και Reuters και προσπάθησαν να τις επιβεβαιώσουν, αλλά δεν έλαβαν καμία απάντηση από τις Αρχές της Σαγκάης. Συγγενείς ανέφεραν ξεσπάσματα και σε άλλους δύο οίκους ευγηρίας της κινεζικής μεγαλούπολης καθώς και κάποιους θανάτους.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ