ΗΠΑ - Ιστορική κακοκαιρία: Άνθρωποι πεθαίνουν σε δρόμους και αμάξια, 57 νεκροί - Πλιάτσικο σε μαγαζιά

ΗΠΑ - Ιστορική κακοκαιρία: Άνθρωποι πεθαίνουν σε δρόμους και αμάξια, 57 νεκροί - Πλιάτσικο σε μαγαζιά

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η πολιτεία της Νέας Υόρκης


Οι ΗΠΑ βιώνουν μια ιστορική κακοκαιρία που έφερε θερμοκρασίες μέχρι και -50 βαθμούς Κελσίου και έχει αφήσει πίσω της, μέχρι στιγμής, 57 νεκρούς, ενώ την ίδια ώρα η Ευρώπη ζει την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων με τον πιο.. καλοκαιρινό τρόπο.

Ειδικότερα, το χιόνι, που έχει φτάσει σε ορισμένες περιπτώσεις τα δύο μέτρα, ευθύνεται για τον θάνατο 57 ανθρώπων σε συνολικά 12 πολιτείες των ΗΠΑ: Κολοράντο, Ιλινόις, Κάνσας, Κεντάκι, Μίσιγκαν, Μιζούρι, Νεμπράσκα, Νέα Υόρκη, Οχάιο, Οκλαχόμα, Τενεσί και Ουισκόνσιν, σύμφωνα με το NBC News.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η πολιτεία της Νέας Υόρκης

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, το πολικό ψύχος έχει πλήξει σε σημαντικό βαθμό την πολιτεία της Νέας Υόρκης, και ειδικότερα την πόλη Μπάφαλο, μια πόλη που βρίσκεται στα σύνορα με τον Καναδά, καθώς έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 25 άνθρωποι.

Στο Μπάφαλο, κάποιοι από τους νεκρούς βρέθηκαν μέσα σε αυτοκίνητα και άλλοι βρέθηκαν στον δρόμο μέσα σε σωρούς χιονιού, σύμφωνα με τον Mark Poloncarz, τον εκτελεστικό διευθυντή της κομητείας Erie. «Μπορεί να υπάρχουν και άλλοι νεκροί», δήλωσε ο Poloncarz και συμπλήρωσε: «Δεν θέλω να πω ότι δεν θα υπάρξουν και άλλοι νεκροί, γιατί θα ήταν παραπλανητικό να το πω αυτό. Επειδή γνωρίζουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν κολλήσει στα αυτοκίνητα για περισσότερες από δύο ημέρες. Και υπάρχουν άνθρωποι σε σπίτια με θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν».

Μάλιστα, η κυβερνήτρια της Νέας Υόρκης Kathy Hocjul κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ζήτησε ομοσπονδιακή βοήθεια, καθώς οι κάτοικοι γίνονται ολοένα και πιο απελπισμένοι από το κρύο και τις κακουχίες. Η έλλειψη τροφής είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, καθώς δεν γίνεται να υπάρξει τροφοδοσία σε τέτοιες χαμηλές θερμοκρασίες.

Πάντως δεν λείπουν και αυτοί που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία του ψύχους, καθώς μερικά άτομα κάνουν «πλιάτσικο» σε κλειστά και εγκαταλελειμμένα -λόγω του κρύου- καταστήματα και εξαφανίζονται με εμπορεύματα κάθε λογής.

Περισσότεροι από 55 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού λόγω των πολικών θερμοκρασιών και η κυβερνήτρια της Νέας Υόρκης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου όπου περιέγραψε τη χιονοθύελλα ως «την πιο καταστροφική καταιγίδα στη μακρά ιστορία του Μπάφαλο».

«Είναι καταστροφική η χιονοθύελλα. Μετατρέπεται σε εμπόλεμη ζώνη η Νέα Υόρκη», δήλωσε η κυβερνήτρια Hochul την Κυριακή.

Πολικέςθερμοκρασίες στις ΗΠΑ

H θερμοκρασία στη Μοντάνα έφτασε στους -45 βαθμούς Κελσίου και στο Des Moines της Αϊόβα ήταν -38 βαθμούς, πράγμα που σήμαινε ότι οι άνθρωποι μπορούσαν να πάθουν κρυοπαγήματα σε λιγότερο από πέντε λεπτά.

Το θλιβερό είναι πως η κακοκαιρία αναμένεται να στοιχίσει και άλλες ζωές, αφού παγίδευσε τους κατοίκους μέσα στα σπίτια, χωρίς ρεύμα, ενώ ορισμένες περιοχές προετοιμάζονται για ακόμη μεγαλύτερη χιονόπτωση.

Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι σε αρκετές ανατολικές πολιτείες ξύπνησαν χωρίς ρεύμα το πρωί των Χριστουγέννων και πολλοί άλλοι δεν ταξίδεψαν για τις γιορτές, παρόλο που η καταιγίδα με τις συνθήκες χιονοθύελλας και τους σφοδρούς ανέμους έδειξε σημάδια ύφεσης.

Η καταιγίδα ανάγκασε την Κυριακή να ακυρωθούν σχεδόν 3.000 πτήσεις στις ΗΠΑ, επιπλέον των περίπου 3.500 που ακυρώθηκαν το Σάββατο και των σχεδόν 6.000 της Παρασκευής, σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης Flightaware.com. Περισσότερες από 1.000 αμερικανικές πτήσεις είχαν ήδη ακυρωθεί τα ξημερώματα της Δευτέρας, μέσα σε λίγες ώρες.

Άνθρωποι πέθαναν μέσα στα αυτοκίνητά τους ή κατά το φτυάρισμα χιονιού

Ο Mark Poloncarz, εκτελεστικός διευθυντής της κομητείας του Μπάφαλο, τόνισε την Κυριακή ότι τέσσερις από τους νεκρούς βρέθηκαν έξω στο χιόνι, ένας μέσα σε αυτοκίνητο και ένας μέσα σε σπίτι. Τρεις πέθαναν από καρδιακά επεισόδια από το φτυάρισμα του χιονιού και τρεις πέθαναν ενώ περίμεναν την άφιξη δέματος από το ταχυδρομείο (EMS).

«Δυστυχώς, λαμβάνουμε αναφορές για επιπλέον θανάτους που πρέπει ακόμη να επιβεβαιωθούν», δήλωσε την Κυριακή ο Poloncarz.

Οι ηλικίες των νεκρών στο Μπάφαλο και τις γύρω περιοχές κυμαίνονται από 26 έως 93 ετών. Ένα θύμα έχει αναγνωριστεί μέχρι στιγμής: ο 56χρονος William Clay, ο οποίος πέθανε την ημέρα των γενεθλίων του, στις 23 Δεκεμβρίου, αφού προσπάθησε να περπατήσει μέσα στο χιόνι για να πάει σε ένα κατάστημα.

Οι απαγορεύσεις οδήγησης παρέμειναν σε ισχύ μέχρι το πρωί της Δευτέρας. Οι συνθήκες ήταν τόσο δύσκολες το βράδυ του Σαββάτου, που τα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Μπάφαλο δεν μπορούσαν να απαντήσουν σε κλήσεις.

Ο Poloncarz συνέκρινε τη χριστουγεννιάτικη φονική χιονοθύελλα με τη χιονοθύελλα του 1977, η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε 29 ανθρώπους.

Από το βράδυ της Κυριακής, η κυβερνήτρια της Νέας Υόρκης δήλωσε ότι η αστυνομία της πολιτείας έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 500 διασώσεις. Οι υποσταθμοί ρεύματος πάγωσαν από το χιόνι στο Μπάφαλο και πάνω από 15.000 άνθρωποι παραμένουν χωρίς ρεύμα. Σε όσους δεν έχουν ρεύμα, τους είπαν να αφήσουν τις βρύσες του νερού ανοιχτές, προκειμένου να αποτρέψουν το πάγωμα και το σπάσιμο των σωλήνων.

Τα επακόλουθα του κυκλώνα που «σαρώνει» τις ΗΠΑ

Τα επακόλουθα του «κυκλώνα-βόμβα» προκάλεσαν συνθήκες χιονοθύελλας σε όλες σχεδόν τις πολιτείες των ΗΠΑ, ενώ εκατομμύρια κάτοικοι της Νέας Υόρκης προειδοποιήθηκαν να εξοικονομήσουν ενέργεια.

Η ConEdison προέτρεψε τα τέσσερα εκατομμύρια πελάτες της να εξοικονομήσουν ενέργεια μέχρι «νεωτέρας» λόγω του ψυχρού καιρού, ο οποίος έχει προκαλέσει αυξημένη ζήτηση στους αγωγούς φυσικού αερίου. Προειδοποίησαν ότι η έκκληση να χαμηλώσουν τη θέρμανση θα επηρεάσει 1,1 εκατομμύριο πελάτες φυσικού αερίου και 3,5 εκατομμύρια πελάτες ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι κάτοικοι στο Τζάκσον του Μισισιπή ενημερώθηκαν ότι πρέπει να βράσουν το πόσιμο νερό τους λόγω των γραμμών ύδρευσης που έσπασαν από τον παγετό.

Στη Δυτική Νέα Υόρκη πνέουν άνεμοι ταχύτητας έως και 70 μιλίων/ώρα, με τις προειδοποιήσεις για χιονοθύελλα να είναι σε ισχύ, οπότε στις κομητείες Niagara, Orleans, Erie και Genesee θα παραμείνουν σε ισχύ έως τις 7 το πρωί της Κυριακής.

Στις κομητείες Wyoming, Chautauqua και Cattaraugus έχει εκδοθεί προειδοποίηση για χειμερινή καταιγίδα μέχρι τη Δευτέρα, με βαρύ χιόνι, πλημμύρες στις ακτές των λιμνών και συνθήκες λευκής κακοκαιρίας να προκαλούν συνθήκες απειλητικές για τη ζωή του ανθρώπου.

Στη λίμνη Erie σημειώθηκαν μαζικές πλημμύρες, με ένα εστιατόριο να μετατρέπεται σε παλάτι πάγου, αφού τα νερά της ακτογραμμής χτύπησαν ολόκληρο το κτίριο.

Χιλιάδες άνθρωποι στο Σιάτλ εγκλωβίστηκαν για ώρες στα αεροπλάνα εν μέσω χιονοθύελλας, ενώ τουλάχιστον 3.000 πτήσεις ακυρώθηκαν την ημέρα των Χριστουγέννων. Στην ίδια περιοχή εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια και επιχειρήσεις έμειναν χωρίς ρεύμα, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι προετοιμάζονται για ενδεχόμενο διακοπής ρεύματος λόγω του παγετού.

Η αστυνομία στο West Seneca προειδοποίησε τον κόσμο να μείνει μέσα, καθώς το χιόνι ξεπερνούσε το ένα μέτρο. Οι αστυνομικοί δεν μπορούσαν να δουν μέσα από το παρμπρίζ του αυτοκινήτου τους καθώς η καταιγίδα έπληττε τα πάντα γύρω τους. Η θύελλα σάρωσε τις περιοχές από τις Μεγάλες Λίμνες κοντά στον Καναδά μέχρι το Ρίο Γκράντε στα σύνορα με το Μεξικό.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS