ΗΠΑ: Διαδηλώσεις κατά του διατάγματος Τραμπ

ΗΠΑ: Διαδηλώσεις κατά του διατάγματος Τραμπ

Δεκάδες χιλιάδες άτομα συμμετείχαν χθες σε πορείες διαμαρτυρίας σε αμερικανικές πόλεις και αεροδρόμια, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο προεδρικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ πολιτών επτά μουσουλμανικών χωρών.

Στη Νέα Υόρκη, την Ουάσιγκτον και τη Βοστόνη, ένα δεύτερο κύμα διαδηλώσεων ακολούθησε τις συγκεντρώσεις που έγιναν το Σάββατο σε αμερικανικά αεροδρόμια. Οι διαμαρτυρίες εξαπλώθηκαν προς τα δυτικά στη διάρκεια της μέρας.

Το διάταγμα, το οποίο απαγορεύει την είσοδο Σύρων προσφύγων στη χώρα και αναστέλλει την είσοδο σε άτομα από το Ιράκ, το Ιράν, το Σουδάν και άλλες τέσσερις χώρες για λόγους εθνικής ασφάλειας, έχει οδηγήσει στην κράτηση ή απέλαση εκατοντάδων ατόμων που αφίχθησαν σε αμερικανικά αεροδρόμια.

Μια από τις μεγαλύτερες διαμαρτυρίες της Κυριακής έλαβε χώρα στο Μπάτερι Παρκ στο νότιο Μανχάταν. Μιλώντας στο συγκεντρωμένο πλήθος ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τσαρλς Σούμερ, της Νέας Υόρκης, χαρακτήρισε το διάταγμα του Τραμπ «αντιαμερικανικό» και πρόσθεσε ότι έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις βασικές αξίες της χώρας. «Αυτό για το οποίο μιλάμε εδώ αποτελεί ζωή ή θάνατο για τόσα πολλά άτομα. Δεν θα ησυχάσω μέχρι να αποσυρθούν αυτές οι απαίσιες οδηγίες» πρόσθεσε.

Στην Ουάσιγκτον, χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν στο Λαφαγιέτ Σκουέρ απέναντι από τον Λευκό Οίκο, φωνάζοντας: «Όχι μίσος, όχι φόβος, οι πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι εδώ». Πολλοί από τους διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία κατά μήκος της οδού Πενσιλβάνια, για να καταλήξουν μπροστά στο Διεθνές Ξενοδοχείο Τραμπ, φωνάζοντας «Ντροπή».

Περίπου 8.000 άτομα έφτασαν στα σκαλοπάτια του αμερικανικού Καπιτωλίου, το οποίο είχε περικυκλωθεί από αστυνομικούς.

Στο Διεθνές Αεροδρόμιο Dulles στη βόρεια Βιρτζίνια, κοντά στη Ουάσιγκτον, περίπου 200 διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα, ενώ διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και στο Διεθνές Αεροδρόμιο John F. Kennedy στη Νέα Υόρκη. Στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Λος Άντζελες, εκατοντάδες πραγματοποίησαν διαμαρτυρία φωνάζοντας το σύνθημα «οι πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι εδώ».

Ο Τραμπ υπεραμύνθηκε του προεδρικού διατάγματος με δήλωσή του την Κυριακή, λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ξαναρχίσουν την έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων (βίζες) για όλες τις χώρες μόλις εφαρμοστούν ασφαλείς πολιτικές τις επόμενες 90 μέρες. «Για να το ξεκαθαρίσουμε, αυτή δεν αποτελεί μουσουλμανική απαγόρευση, όπως αναφέρουν παραπλανητικά τα ΜΜΕ. Αυτό δεν έχει σχέση με θρησκεία - έχει σχέση με τρομοκρατία και με το να κρατήσουμε τη χώρα μας ασφαλή» ανέφερε ο Τραμπ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ