IEA: Η εισβολή στην Ουκρανία τροφοδότησε μια «έκρηξη» επενδύσεων στην καθαρή ενέργεια

IEA: Η εισβολή στην Ουκρανία τροφοδότησε μια «έκρηξη» επενδύσεων στην καθαρή ενέργεια

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τροφοδότησε μια «έκρηξη» επενδύσεων στην καθαρή ενέργεια, οι οποίες θα ξεπεράσουν σημαντικά τις δαπάνες για ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA).

Ειδικότερα, έκθεση από του IEA διαπίστωσε ότι οι επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια πρόκειται να φτάσουν τα 1,7 τρισ. δολάρια φέτος καθώς οι επενδυτές στρέφονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ηλεκτρικά οχήματα, πυρηνική ενέργεια, δίκτυα, αποθήκευση και άλλες τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Ταυτόχρονα, οι επενδύσεις σε άνθρακα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο θα αυξηθούν σε κάτι περισσότερο από 1 τρισ. δολάρια, ανέφερε η έκθεση, διαπιστώνοντας ότι οι επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια έχουν ευνοηθεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των περιόδων ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης και των ασταθών τιμών των ορυκτών καυσίμων, καθώς και των αυξημένων ανησυχιών για την ενεργειακή ασφάλεια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Η καθαρή ενέργεια κινείται γρήγορα – πιο γρήγορα από ό,τι πολλοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται. Αυτό είναι σαφές στις επενδυτικές τάσεις, όπου οι καθαρές τεχνολογίες απομακρύνονται από τα ορυκτά καύσιμα», σχολίασε σχετικά ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA, Φατίχ Μπιρόλ.

«Με πολύ απλούς, αλλά πολύ εντυπωσιακούς όρους, πριν από πέντε χρόνια οι παγκόσμιες επενδύσεις σε ενέργεια ήταν 2 τρισ. δολάρια, εκ των οποίων 1 τρισ. δολάρια ήταν για καθαρή ενέργεια και 1 τρισ. δολάρια για ορυκτά καύσιμα. Σήμερα, 1 τρισ. ​​δολάρια είναι για ορυκτά καύσιμα και 1,7 τρισ. ​​δολάρια για καθαρή ενέργεια. Πρόκειται για μια δραματική αλλαγή που θα έχει συνέπειες για τις ενεργειακές αγορές και την κλιματική αλλαγή. Κατά την άποψή μου, είναι πολύ συναρπαστικό».

Η «έκρηξη» στις επενδύσεις καθαρής ενέργειας είναι ιδιαίτερα εμφανής στην ηλιακή ενέργεια, πρόσθεσε ο Μπιρόλ. «Για πρώτη φορά στην ιστορία, το ύψος των επενδύσεων που προορίζονται για την ηλιακή ενέργεια είναι υψηλότερο από το ποσό που προορίζεται για την παραγωγή πετρελαίου. Μπορεί να είναι συμβολικό, αλλά είναι πολύ σημαντικό γιατί δείχνει πώς αλλάζει η κατάσταση», είπε, προσθέτοντας πως το μοναδικό σημαντικό εμπόδιο που αντιμετωπίζει η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι το πρόβλημα της σύνδεσης με δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας.

Η έκθεση του IEA έδειξε ότι οι επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια έχουν επιταχυνθεί πολύ περισσότερο ​​από τις δαπάνες για φυσικό αέριο, άνθρακα και πετρέλαιο, καθώς οι κυβερνήσεις ανησυχούν όλο και περισσότερο για την ανάπτυξη ασφαλών, εγχώριων πηγών ενέργειας.

Από την άλλη, η έκθεση αναέφερε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει παράλληλα οδηγήσει σε αυξημένες επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν κατά 7% το 2023, επιστρέφοντας στα επίπεδα του 2019.

Ταυτόχρονα, η παγκόσμια ζήτηση άνθρακα έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών το 2022, εν μέρει λόγω των ρεκόρ υψηλών τιμών του φυσικού αερίου.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS