Γκουτέρες: Θέλουμε ένα Αφγανιστάν ειρηνικό και σταθερό

Γκουτέρες: Θέλουμε ένα Αφγανιστάν ειρηνικό και σταθερό

«Ένα Αφγανιστάν ειρηνικό, σταθερό, όπου η ανθρωπιστική βοήθεια θα μπορεί να διανέμεται απρόσκοπτα και χωρίς διακρίσεις» θέλουν τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε χθες σε δημοσιογράφους ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, μετά τη συνάντησή του με υπουργούς των εν λόγω χωρών.

Όλοι τους θέλουν «ένα Αφγανιστάν όπου τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών θα γίνονται σεβαστά, ένα Αφγανιστάν που δεν θα είναι ασφαλές καταφύγιο για την τρομοκρατία, ένα Αφγανιστάν στο οποίο θα υπάρχει μια κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς, που θα αντιπροσωπεύει τους διάφορους τομείς του πληθυσμού», συνέχισε ο κ. Γκουτέρες.

Το «μέτωπο» κατά των Ταλιμπάν

Η συνάντηση κράτησε λίγο πάνω από μια ώρα. Κανένας από τους υπουργούς Εξωτερικών που ήταν παρόντες δεν θέλησε να κάνει σχόλια στον Τύπο πριν από τη συνάντηση ή μετά το πέρας της.

Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο αν υπάρχει ενότητα έναντι των Ταλιμπάν ανάμεσα στις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ο κινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Τζανγκ Τζουν, απάντησε «ενότητα υπάρχει παντού».

Τη συνάντηση οργάνωσε το Ηνωμένο Βασίλειο στην αίθουσα όπου συνεδριάζει το ΣΑ, εξηγώντας πως σκοπός ήταν να υπάρξει «μια φωνή στον διάλογο με τους Ταλιμπάν».

Το ισλαμιστικό κίνημα, το οποίο δεν κρύβει ότι επιδιώκει τη διεθνή αναγνώριση, έχει ζητήσει να του δοθεί ο λόγος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ προτού ολοκληρωθούν οι τοποθετήσεις των ηγετών, το βράδυ της Δευτέρας.

Όμως οι ΗΠΑ γνωστοποίησαν ότι η επιτροπή του οργανισμού που χορηγεί διαπιστεύσεις, στην οποία συμμετέχουν, δεν θα συνεδριάσει πριν από τον Νοέμβριο.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS