Ένα βήμα πριν την εξουσία η ακροδεξιά της Λεπέν - Τι περιμένουμε στον β’ καθοριστικό γύρο των εκλογών

Ένα βήμα πριν την εξουσία η ακροδεξιά της Λεπέν - Τι περιμένουμε στον β’ καθοριστικό γύρο των εκλογών

Επικράτηση της ακροδεξιάς και της Μαρίν Λεπέν έφερε ο πρώτος γύρος των βουλευτικών γαλλικών εκλογών, με την αγωνία να κορυφώνεται για τον δεύτερο γύρο, οπότε και θα φανεί ποιος τελικά θα κυβερνήσει την Γαλλία.

Οι Γάλλοι ψηφοφόροι με μεγάλη συμμετοχή προσήλθαν στις κάλπες και συγκεντρώνοντας το 34,5% των ψήφων ο Εθνικός Συναγερμός, το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν καταλαμβάνει την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών. Την δεύτερη θέση καταλαμβάνει το νέο Λαϊκό Μέτωπο των κομμάτων της αριστεράς με 29,1% και την τρίτη θέση η προσκείμενη στον πρόεδρο Μακρόν παράταξη με 21,5 %. Την τέταρτη θέση κατέλαβε το Ρεπουμπλικανικό κόμμα με 10%.

Ο Μακρόν καλεί σε συνασπισμό

Μετά τα πρώτα αποτελέσματα των exit poll ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε σε έναν «μεγάλο συνασπισμό Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων» στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία ενάντια στο ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN), αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η υψηλή συμμετοχή στον πρώτο γύρο (...) αποδεικνύει τη σημασία αυτών των εκλογών για όλους τους συμπατριώτες μας και την επιθυμία να ξεκαθαρίσει η πολιτική κατάσταση». Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Αντιμέτωπη με τον Εθνικό Συναγερμό, ήρθε η ώρα για έναν μεγάλο, ξεκάθαρο συνασπισμό Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στον δεύτερο γύρο».

Η Λεπέν ζητά αυτοδυναμία

Με τη σειρά της η Μαρίν Λεπέν ζήτησε να δώσουν στην παράταξή της την απόλυτη πλειοψηφία στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, λέγοντας: «Η δημοκρατία μίλησε». Εξήγησε ότι «οι ψηφοφόροι ξεκάθαρα έδειξαν την επιθυμία τους να γυρίσουν σελίδα μετά από επτά χρόνια περιφρονητικής και διαβρωτικής εξουσίας» από τον Μακρόν και επισήμανε ότι «τίποτα δεν έχει κερδηθεί και ο δεύτερος γύρος θα είναι καθοριστικός, για να μην πέσει η χώρα στα χέρια του συνασπισμού μιας ακροαριστεράς με βίαιες τάσεις». «Χρειαζόμαστε την απόλυτη πλειοψηφία για να διοριστεί ο Ζορντάν Μπαρντελά πρωθυπουργός από τον Εμανουέλ Μακρόν σε οκτώ ημέρες»

Καθοριστικός ο δεύτερος γύρος εκλογών

Όλα θα κριθούν την ερχόμενη Κυριακή (7/07), στον δεύτερο και καθοριστικό γύρο των εκλογών, οπότε και ο γαλλικός λαός θα κληθεί να αποφασίσει ποιον από τους τρεις δρόμους θα ακολουθήσει. Της Ακροδεξιάς της Λεπέν, της Αριστεράς του Μελανσόν, ή του Κέντρου του Μακρόν.

Στο δεύτερο γύρο αναμένεται να σπάσει κάθε ρεκόρ προσέλευσης της κάλπης, καθώς η συμμετοχή θα είναι μεγαλύτερη από τον πρώτο γύρο, όπου ψήφισε το 65,5% των ψηφοφόρων, το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί σε κοινοβουλευτικές εκλογές από το 1997.

Για να καταφέρει κάποιος να είναι πραγματικός νικητής, θα πρέπει να συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή θα πρέπει να καταλάβει τουλάχιστον 289 από τις συνολικά 577 έδρες της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Υπενθυμίζεται ότι η συμμαχία του Μακρόν είχε 250 έδρες στην απερχόμενη σύνθεση και χρειαζόταν τη στήριξη άλλων κομμάτων για την υπερψήφιση νόμων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο δεύτερο γύρο των εκλογών, σε επίπεδο υποψηφίων κάθε ένας από αυτούς θα πρέπει να λάβει τουλάχιστον 12,5% για να μην τεθεί εκτός διαδικασίας, ενώ όποιος λάβει άνω του 50% με τη συμμετοχή τουλάχιστον του ενός τετάρτου της εκλογικής του περιφέρειας, εκλέγεται αυτόματα.

Τέλος, υπάρχει το ενδεχόμενο να δούμε αποσύρσεις κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου, δηλαδή κάποιοι υποψήφιοι να αποσύρουν την υποψηφιότητά τους εθελοντικά, για να δώσουν σε κάποιον ανθυποψήφιό τους και σύμμαχο μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσει και να ανακόψει τη νίκη κάποιου άλλου.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ