FT: Πώς η ΕΕ θα χρηματοδοτήσει έγκαιρα με όπλα και πυρομαχικά την Ουκρανία- Το σχέδιο που ετοιμάζεται στις Βρυξέλλες

FT: Πώς η ΕΕ θα χρηματοδοτήσει έγκαιρα με όπλα και πυρομαχικά την Ουκρανία- Το σχέδιο που ετοιμάζεται στις Βρυξέλλες

Οι Βρυξέλλες επεξεργάζονται μια πρόταση για τη χρήση του προϋπολογισμού της ΕΕ για την προχρηματοδότηση αγορών όπλων και πυρομαχικών, σε μια πρωτοφανή επέλαση στην αμυντική βιομηχανία που αποσκοπεί στην επιτάχυνση των προμηθειών όπλων στην Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διερευνά τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να αξιοποιήσει τον προϋπολογισμό του μπλοκ για να παρέχει προκαταβολές σε κατασκευαστές όπλων προκειμένου να δώσει κίνητρα για αυξημένη παραγωγή, δήλωσαν στους FT άτομα που έχουν ενημερωθεί για τα σχέδια. Τα σχέδια έρχονται ως απάντηση στις ανησυχίες σχετικά με το κατά πόσον η Ευρώπη μπορεί να παράγει επαρκή οπλισμό τόσο γρήγορα όσο τον καταναλώνει το Κίεβο για την άμυνά του κατά της ρωσικής εισβολής.

Η τελική πρόταση της Επιτροπής πρόκειται να κυκλοφορήσει μεταξύ των 27 μελών της ΕΕ πριν από τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας στις 7 Μαρτίου, πρόσθεσε ένας από τους αξιωματούχους.
«Χρειαζόμαστε μια νέα ένεση για να κινηθεί η αμυντική βιομηχανία», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους, οι οποίοι αρνήθηκαν να κατονομαστούν, καθώς τα σχέδια δεν είναι δημόσια.

Με οδηγό την στρατηγική των εμβολίων κατά του COVID-19

«Η πραγματικότητα έχει ξεπεράσει τα σημερινά συστήματα».Τα σχέδια εκπονούνται με τη βοήθεια δικηγόρων της Επιτροπής, δεδομένου ότι οι συνθήκες που διέπουν την ΕΕ απαγορεύουν τη χρήση κεφαλαίων του μπλοκ για στρατιωτικούς σκοπούς. Θα μπορούσαν να προσαρμοστούν πριν δημοσιοποιηθούν, δεδομένων των νομικών περιπλοκών, είπαν οι αξιωματούχοι.

Η πρόταση θα απηχούσε την πρωτοβουλία της Επιτροπής για την εξασφάλιση εμβολίων Covid-19 κατά την έναρξη της πανδημίας. Τότε, οι Βρυξέλλες παρείχαν προκαταβολές σε φαρμακευτικές εταιρείες για να διασφαλίσουν ότι τα κράτη μέλη -που κάλυπταν το τελικό κόστος των εμβολίων- θα είχαν επαρκή προμήθεια.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Κομισιόν, δήλωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι οι συμφωνίες προαγοράς «θα δώσουν στην αμυντική βιομηχανία τη δυνατότητα να επενδύσει τώρα σε γραμμές παραγωγής για να είναι ταχύτερη και να αυξήσει την ποσότητα που μπορεί να παραδώσει».
Όταν ρωτήθηκε σχετικά με το σχέδιο πρότασης, η Επιτροπή δήλωσε ότι το μπλοκ «εξετάζει επιλογές για την από κοινού προμήθεια τυποποιημένων αμυντικών προϊόντων, όπως πυρομαχικά».

Η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία βρίσκεται «υπό πίεση»

Η εξασφάλιση επαρκών προμηθειών πυρομαχικών για την Ουκρανία έχει καταστεί οξύ ζήτημα τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς ανώτεροι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, έχουν προειδοποιήσει ότι η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία βρίσκεται «υπό πίεση» προσπαθώντας να συμβαδίσει με τη ζήτηση.

Η Ρωσία εκτοξεύει περισσότερα από 20.000 βλήματα πυροβολικού στην Ουκρανία κάθε μέρα - όσα κατασκευάζουν τα ευρωπαϊκά εργοστάσια σε ένα μήνα. Η Ουκρανία εκτοξεύει περίπου το ένα τέταρτο αυτών.

Σε απάντηση, οι πρωτεύουσες της ΕΕ έχουν δώσει την υποστήριξή τους σε προτάσεις για κοινές συμβάσεις προμηθειών για τον εξορθολογισμό των αμυντικών παραγγελιών και την ενθάρρυνση των κατασκευαστών να επεκτείνουν την παραγωγή τους, όπως μια πρόταση της Εσθονίας για χώρες που θα μπορούσαν να συνεργαστούν σε μια σύμβαση ύψους 4 δισ. δολαρίων για την αγορά 1 εκατ. βλημάτων πυροβολικού.
Η πρόταση της Επιτροπής, η οποία σκιαγραφήθηκε στους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα, θα προωθούσε σημαντικά την προσπάθεια αυτή, χρησιμοποιώντας τον επταετή προϋπολογισμό του μπλοκ ύψους 1 δισ. ευρώ για να εγγυηθεί αυτές τις παραγγελίες.

«Θα πρέπει να βρεθεί κάποιο είδος μακροπρόθεσμου μηχανισμού αποζημίωσης»

«Η ΕΕ έχει πολλαπλούς τρόπους να προχωρήσει σε ένα τέτοιο σχέδιο», δήλωσε δεύτερος αξιωματούχος. «Θα πρέπει να βρεθεί κάποιο είδος μακροπρόθεσμου μηχανισμού αποζημίωσης ... και ο προϋπολογισμός [της ΕΕ] είναι το μεγάλο στοίχημα».

Οι εργασίες σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής για την προπληρωμή έρχονται μετά από σχεδόν ένα χρόνο λειτουργίας του λεγόμενου Ευρωπαϊκού Ταμείου Ειρηνευτικής Διευκόλυνσης της ΕΕ, ύψους 5,5 δισ. ευρώ, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την επιστροφή των χρημάτων των κρατών μελών για τα όπλα που προμήθευσαν στο Κίεβο. Ωστόσο, αξιωματούχοι λένε ότι η επείγουσα ανάγκη να δοθούν κίνητρα στην αμυντική βιομηχανία για να επεκτείνει την παραγωγή της σημαίνει ότι απαιτούνται χρήματα εκ των προτέρων και όχι εκ των υστέρων.

«[Η Ουκρανία] έχει κανόνια, αλλά της λείπουν τα πυρομαχικά», δήλωσε τη Δευτέρα ο Ζοζέπ Μπορέλ, επικεφαλής της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας. «Έτσι, κάνουμε ό,τι μπορούμε», είπε, αναφερόμενος στο υφιστάμενο σύστημα επιστροφής χρημάτων και στους νέους τρόπους που αφορούν την Επιτροπή για να «κάνουμε κοινή αγορά».

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ