Τετ-α-τετ Μπάιντεν - Πούτιν: Κράτησε λιγότερο από το αναμενόμενο - Γιατί δεν θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου

Τετ-α-τετ Μπάιντεν - Πούτιν: Κράτησε λιγότερο από το αναμενόμενο - Γιατί δεν θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου

Ολοκληρώθηκε η κατ' ιδίαν συζήτηση των δυο ηγετών μετά από σχεδόν δυο ώρες - Ακολουθούν διευρυμένες συζητήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών ΗΠΑ και Ρωσίας - «Σε ευχαριστώ για το μακρύ ταξίδι που έκανες για να συναντηθούμε» είπε ο Πούτιν - «Θα εργαστούμε σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος» απάντησε ο Μπάιντεν


Στη Βίλα Λα Γκρανζ της Γενεύης βρίσκονται από τις 14:00 της Τετάρτης οι Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν, για την προγραμματισμένη διμερή σύνοδο κορυφής. Τους δυο ηγέτες καλωσόρισε ο Ελβετός πρόεδρος Γκι Παρμελέν (στην πόλη της ειρήνης, όπως είπε), πριν περάσουν περάσουν στο εσωτερικό του αρχοντικού, για να ξεκινήσουν τις συνομιλίες.

Η κατ' ιδίαν συζήτηση των δυο ηγετών, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ, ολοκληρώθηκε μετά από περίπου δυο ώρες (ο αρχικός προγραμματισμός έκανε λόγο για μια ώρα και 15 λεπτά), ενώ ακολουθούν διευρυμένες συζητήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών ΗΠΑ και Ρωσίας.

Λίγο πριν αποχωρήσουν οι κάμερες και οι εκπρόσωποι του Τύπου για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες του Αμερικανού με τον Ρώσο πρόεδρο, ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Μπάιντεν για την «πρωτοβουλία του να συναντηθούν». «Ξέρω πως έκανες ένα μακρύ ταξίδι και έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε. Οι σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία έχουν αρκετά θέματα μεταξύ τους και η επίλυσή τους απαιτεί συνάντηση στο υψηλότερο επίπεδο. Ελπίζω πως η συνομιλία μας θα είναι παραγωγική» ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Μπάιντεν, από την πλευρά του, είπε πως οι δυο τους θα «εργαστούν πάνω σε περιοχές κοινού ενδιαφέροντος».

 

Γιατί θα μιλήσουν χωριστά οι δυο ηγέτες

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι δυο ηγέτες δεν θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης. Αξιωματούχοι του Λευκοί Οίκου δήλωσαν ότι η Ρωσία πίεζε προς αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο οι ΗΠΑ αντιστάθηκαν επειδή δεν ήθελαν να δώσουν στον Πούτιν την ευκαιρία να δημιουργήσει μια κατάσταση, όπως αυτή που είχε διαμορφωθεί μετά τη συνάντησή του με τον Τραμπ, το 2018, στο Ελσίνκι.

Επιπλέον, δήλωσαν ότι είχαν επίγνωση της επιθυμίας του Πούτιν να εμφανιστεί και να μιλήσει δημόσια σαν «να είχε εξασφαλίσει το καλύτερο από έναν πρόεδρο των ΗΠΑ» .

«Δεν πρόκειται για διαγωνισμό σχετικά με το ποιος μπορεί να πει καλύτερα πράγματα μπροστά σε μια συνέντευξη Τύπου ή να προσπαθήσει να ντροπιάσει ο ένας τον άλλον», δήλωσε ο Μπάιντεν την Κυριακή, εξηγώντας την απόφαση.

«Παγωμένα» χαμόγελα και χαμηλά βλέμματα

Σύμφωνα με το CNN, ο Μπάιντεν χαμογέλασε σε κάποια από τις ατάκες του Πούτιν, ωστόσο γενικά τα βλέμματα των δυο ηγετών ήταν, επαφρώς, «παγωμένα», ενώ δεν αντάλλαξαν αρκετές ματιές μεταξύ τους.

Με βάση το αρχικό πρόγραμμα, η συνάντηση Μπάιντεν - Πούτιν μπορεί να διαρκέσει από μια (στη σύντομη εκδοχή) μέχρι πέντε ώρες (στη διευρυμένη version της), ενώ δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια για τη συνομιλία των δύο ηγετών. Πληροφορίες, πάντως, τους θέλουν να συζητούν για την πανδημία, την καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο και τις διμερείς σχέσεις που έχουν ενταθεί πρόσφατα.

Δείτε βίντεο από την άφιξη των δυο ηγετών στο αρχοντικό

Ο χώρος συνάντησης Πούτιν και Μπάιντεν, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών

 

Μαζί με τον Πούτιν βρίσκονται ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο Ανατόλι Αντόνοφ, ο Ρώσος πρέσβης στην Ουάσινγκτον, καθώς και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Βαλέρι Γκερασίμοφ, μεταξύ άλλων.

Η συνοδεία του Μπάιντεν περιλαμβάνει τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν, καθώς και τον πρέσβη των ΗΠΑ στη Ρωσία, Τζον Σάλιβαν.

Έφτασε νωρίτερα στη Γενεύη ο Πούτιν

Στη Γενεύη βρίσκεται από το μεσημέρι της Τετάρτης ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ενόψει της πολυαναμενόμενης διμερούς συνάντησης κορυφής με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν. Οι δυο ηγέτες τα λένε από κοντά για πρώτη φορά, από την ημέρα που ο Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά του ως Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Ρώσος ηγέτης έφτασε στο αεροδρόμιο της Γενεύης με το ρωσικό προεδρικό αεροσκάφος Ilyushin Il-96, ενώ αναχώρησε από την πόλη Σότσι στις 9:15 ο πρωί.

Η αυτοκινητοπομπή του Πούτιν διέσχισε την ελβετική πόλη στο δρόμο για το αρχοντικό σπίτι. Η συνάντηση είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 14:00 ώρα Ελλάδας. O Μπάιντεν βρίσκεται από χθες στη Γενεύη.

 

Η διάσκεψη κορυφής των δυο ηγετών προτάθηκε, αρχικά, από την Ουάσινγκτον και σηματοδοτεί την πρώτη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-ΗΠΑ από τότε που ο Πούτιν συναντήθηκε με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο Ελσίνκι, τον Ιούλιο του 2018. Η συγκεκριμένη συνάντηση ήταν «ασαφής» ως προς τα συμπεράσματά της και η Μόσχα θα ελπίζει ότι η σημερινή θα οδηγήσει σε πιο ουσιαστικά αποτελέσματα.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS