Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Κίνδυνος πανωλεθρίας για τους Δημοκρατικούς - Ο Ομπάμα βγαίνει μπροστά

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Κίνδυνος πανωλεθρίας για τους Δημοκρατικούς - Ο Ομπάμα βγαίνει μπροστά

Το Δημοκρατικό Κόμμα «επιστράτευσε» τον Μπαράκ Ομπάμαεν όψει των ενδιάμεσων εκλογών της 8ης Νοεμβρίου, κι εν μέσω έντονων δυσκολιών για τη διακυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος μεγάλης ήττας.

Ήδη, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ βρέθηκε σε μια σειρά κρίσιμων πολιτειών για την έκβαση του αγώνα, επιδιώκοντας έστω να περιορίσει το εύρος των απωλειών.

Ο Ομπάμα μίλησε σε ψηφοφόρους που αγωνιούν για τον πληθωρισμό και προειδοποίησε ότι οι Ρεπουμπλικανοί που επιδιώκουν τον έλεγχο του Κογκρέσου, δεν έχουν κανένα σχέδιο για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών. Αντίθετα, η νίκη τους θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο κοινωνικά προγράμματα.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ παραδέχθηκε την οικονομική πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι Αμερικανοί. Ωστόσο, τόνισε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι ελάχιστα μπορούν να κάνουν για να διορθώσουν αυτά τα προβλήματα. «Ποιος νοιάζεται περισσότερο για εσάς;» ήταν το ερώτημα που έθεσε σε ψηφοφόρους του Ουισκόνσιν.

Μάχη για την πλειοψηφία στο Κογκρέσο

Οι Δημοκρατικοί κινδυνεύουν να χάσουν την ισχνή πλειοψηφία που διαθέτουν στο Κογκρέσο. Την Παρασκευή, ο Ομπάμα, που εγκατέλειψε το αξίωμα το 2017, μετά από δύο θητείες, ταξίδεψε στην Τζόρτζια, ενώ χθες επισκέφθηκε το Ουινσκόνσιν, τη Νεβάδα και την Πενσιλβάνια.

Και οι τέσσερις πολιτείες θα εκλέξουν εκπροσώπους για τη Γερουσία, όπου οι Ρεπουμπλικανοί υποψήφιοι φαίνεται να κερδίζουν δυναμικοί. Οι Ρεπουμπλικανοί χρειάζονται μόλις μία έδρα στη Γερουσία για να εξασφαλίσουν τον έλεγχο του σώματος, ενώ Τζόρτζια και Νεβάδα δείχνουν ότι είναι πρωταρχικοί στόχοι τους. Επίσης, οι Ρεπουμπλικάνοι αναμένεται ότι θα κερδίσουν αρκετές έδρες για να καταλάβουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο έλεγχος και των δύο σωμάτων θα τους επιτρέψει να περιορίσουν την ατζέντα του Τζο Μπάιντεν, να μπλοκάρουν τους υποψηφίους του και τους υποψήφιους ομοσπονδιακούς δικαστές και να ξεκινήσουν έρευνες για την κυβέρνησή του.

Την παρούσα περίοδο, η αποδοχή του Μπάιντεν στους ψηφοφόρους κυμαίνεται στο 39%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Reuters/Ipsos. Πολιτικοί αναλυτές εξηγούν ότι ο Ομπάμα είναι καλύτερος πρεσβευτής σε πολιτείες όπως αυτές που διακυβεύονται, ενώ είναι και πιο ικανός σε προεκλογικές καμπάνιες. Την ίδια ώρα, έχοντας αποχωρήσει από το αξίωμα, είναι λιγότερο συνδεδεμένος στο μυαλό των ψηφοφόρων με τα τρέχοντα προβλήματα.

Σχεδόν αόρατος από τη μάχη ο Μπάιντεν

Έχοντας να αντιμετωπίσει τις διαρκείς ανησυχίες των πολιτών για τον πληθωρισμό και την οικονομία, ο Μπάιντεν ήταν σχεδόν αόρατος από την προεκλογική εκστρατεία. Οι προκάτοχοί του, Ντόναλντ Τραμπ και Μπαράκ Ομπάμα, είχαν κάνει και οι δύο πάνω από δώδεκα μεγάλες συγκεντρώσεις για τις ενδιάμεσες εκλογές την περίοδο που ήταν πρόεδροι.

Ωστόσο, και οι δύο είδαν σημαντικές απώλειες στο Κογκρέσο, κάτι που δείχνει και τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει ο Μπάιντεν. Μάλιστα επί Ομπάμα οι Ρεπουμπλικανοί κατέλαβαν 63 έδρες στη Βουλή, το 2010, αλλάζοντας την τροχιά της προεδρίας του.

Την επόμενη εβδομάδα, ο Μπάιντεν σχεδιάζει πάντως να περιοδεύσει στη Φλόριντα, για να στηρίξει τον Δημοκρατικό υποψήφιο, με αντίπαλο τον Ρον ΝτεΣάντις, πιθανό υποψήφιο για τον Λευκό Οίκο το 2024, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί μαζί με τον Ομπάμα την Πενσιλβάνια.

Μαύρους, φοιτητές, Λατίνους και νέους ψηφοφόρους θέλει ο Ομπάμα

Ο Μπαράκ Ομπάμα επιδιώκει να κινητοποιήσει τις δυνάμεις που στηρίζουν τη νυν διακυβέρνηση, τους μαύρους ψηφοφόρους, τους φοιτητές των προαστίων, τους Λατίνους και τους νέους ψηφοφόρους, προκειμένου να ψηφίσουν.

Πάντως, πολλοί εκτιμούν ότι ο Ομπάμα μπορεί να ενώσει τους Δημοκρατικούς και να παρακινήσει άτομα που είναι λιγότερο πιθανό να μετάσχουν σε ενδιάμεσες εκλογές, όπως οι νέοι.

Σύμφωνα με το US Election Project, μέχρι στιγμής έχουν παραδοθεί πάνω από 12 εκατομμύρια ψηφοδέλτια, στο πλαίσιο της πρόωρης ψήφου.

Ήδη ο Ομπάμα δημοσίευσε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καλώντας τους νεαρούς Αμερικανούς να ψηφίσουν. Κυρίως έδωσε έμφαση σε ζητήματα όπως οι αμβλώσεις και η οπλοκατοχή.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS