D-Day: Στη Νορμανδία οι ηγέτες του κόσμου για την 80η επέτειο, παρών και ο Μητσοτάκης

D-Day: Στη Νορμανδία οι ηγέτες του κόσμου για την 80η επέτειο, παρών και ο Μητσοτάκης

Στη Νορμανδία βρίσκονται οι παγκόσμιοι ηγέτες για τις εκδηλώσεις για την 80η επέτειο από την Απόβαση που αποτέλεσε σημείο καμπής για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν με την σύζυγό του Τζιλ έφθασαν νωρίς το πρωί και ακολούθησαν ο βασιλιάς Κάρολος με την Καμίλα, τον πρίγκιπα Γουίλιαμ και την πριγκίπισσα Αννα και τον βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ με την σύζυγό του, ενώ παρών είναι και ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ. Ο Εμανουέλ Μακρόν με την σύζυγό του Μπριζίτ υποδέχθηκαν όλους τους προσκεκλημένους τους.

Σημειώνεται ότι δεν παρίσταται στις εκδηλώσεις ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν. Σε έναν ισχυρό συμβολισμό, η Ρωσία, που είχε προσκληθεί πριν από δέκα χρόνια και ήταν σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας απέναντι στη ναζιστική Γερμανία, αποκλείστηκε επίσημα από τις τελετές λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Τη Δευτέρα, περίπου 50 Αμερικανοί βετεράνοι, ορισμένοι από τους οποίους είχαν λάβει μέρος στην απόβαση της 6ης Ιουνίου 1944, προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Ντοβίλ, στη Νορμανδία, προκειμένου να λάβουν μέρος στους εορτασμούς. «Η Γαλλία καλωσορίζει τους ήρωες», έγραψε στο X ο Ε. Μακρόν.

Ο Τζο Μπάιντεν στην ομιλία του στο Πουάντ ντι Χοκ, στη Νορμανδία, μίλησε «για τη σημασία της υπεράσπισης της ελευθερίας και της δημοκρατίας», στέλνοντας και ένα μήνυμα ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας, στην οποία όπως είπε «εισέβαλε ένας τύραννος».

«Ο απομονωτισμός δεν ήταν η απάντηση πριν από 80 χρόνια και δεν είναι η απάντηση σήμερα», είπε ο Τζο Μπάιντεν, τονίζοντας ταυτόχρονα τη χρησιμότητα του ΝΑΤΟ. «Οι σκοτεινές δυνάμεις δεν σβήνουν ποτέ» και «η επιθυμία για κυριαρχία, έλεγχο, αλλαγή συνόρων με τη βία» συνεχίζεται σήμερα, σημείωσε επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορούμε να τα παρατήσουμε μπροστά στους δικτάτορες, είναι αδιανόητο». «Το να στρέψουμε το βλέμμα μας από την Ουκρανία θα ήταν σαν να ξεχάσαμε τι συνέβη εδώ», είπε ακόμη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι «η δημοκρατία δεν είναι ποτέ εγγυημένη και ότι κάθε γενιά θα πρέπει να την προστατεύει και να μάχεται για αυτήν».

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα περπατήσουν στην εμβληματική ακτή της Απόβασης, κοντά στο Μπαγέ, όπου αποβιβάσθηκαν οι πρώτοι αμερικανοί στρατιώτες τα ξημερώματα της 6ης Ιουνίου 1944 και όπου οι συμμαχικές δυνάμεις έχασαν μεγάλο αριθμό ανδρών μπροστά στον κατακλυσμό του γερμανικού πυρός.

Σκάφη θα πλησιάσουν στην Παραλία Ομαχα. Θα ακολουθήσει μία ιστορική αναδρομή και ένα Douglas C-47, γνωστό ως Dakota, θα πετάξει επάνω από την περιοχή.

Η απόβαση στη Νορμανδία ήταν μείζονος σημασίας για την ήττα του Άξονα: 156.000 στρατιώτες (μεταξύ των οποίων 73.000 Αμερικανοί και 83.000 Βρετανο-Καναδοί) αποβιβάστηκαν σε πέντε ακτές κατά μήκος της Νορμανδίας, οι οποίες έφεραν τις κωδικές ονομασίες Utah (Γιούτα), Omaha (Όμαχα), Gold (Χρυσός), Juno (Ήρα) και Sword (Σπαθί).

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ