Brexit: Η τελευταία συζήτηση πριν από την καθοριστική ψηφοφορία -Τι εκκρεμεί ακόμα

Brexit: Η τελευταία συζήτηση πριν από την καθοριστική ψηφοφορία -Τι εκκρεμεί ακόμα

Οι ευρωβουλευτές ξεκίνησαν σήμερα την τελευταία συζήτηση επί της εμπορικής συμφωνίας μετά το Brexit μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας, ενόψει της ψηφοφορίας όπου αναμένεται να δοθεί η έγκριση του σώματος στο σύμφωνο αυτό.

Η ψηφοφορία αυτή θα είναι το τελικό βήμα προς την επικύρωσης της εμπορικής συμφωνίας και της συμφωνίας συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ηνωμένου Βασιλείου, που επιτεύχθηκε τον Δεκέμβριο ύστερα από τέσσερα και πλέον χρόνια διαπραγματεύσεων και δυσπιστίας, καθώς η Βρετανία τερμάτισε 47 χρόνια συμμετοχής της στην ΕΕ.

Εκκρεμεί η έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
«Είναι διαζύγιο. Είναι μια προειδοποίηση, το Brexit. Είναι μια αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρέπει να αντλήσουμε διδάγματα αυτό αυτό. Για ποιο λόγο το 52% των Βρετανών ψήφισαν κατά της Ευρώπης; Το χρέος μας είναι να ακούσουμε και να καταλάβουμε τα συναισθήματα των πολιτών», δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ στους βουλευτές, που τον χειροκρότησαν όρθιοι για το έργο του.

Η συμφωνία που καταρτίστηκε τις τελευταίες ημέρες του 2020 τέθηκε σε ισχύ προσωρινά έως τα τέλη Απριλίου, ενώ εκκρεμεί η έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν αργά σήμερα, ενώ το αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό αύριο το πρωί. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα στηρίξουν τη συμφωνία, αφού οι επιτροπές του Κοινοβουλίου νωρίτερα την ενέκριναν με ψήφους 108 προς 1. Εάν δεν το ενέκριναν, οι σχέσεις ΕΕ - ΗΒ θα οδηγούνταν και πάλι στο βασικό πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, με ποσοστώσεις και δασμούς.

Ωστόσο, υπήρξε κάποια αμφιβολία για το εάν θα προχωρήσει η ψηφοφορία καθώς το Κοινοβούλιο διαμαρτυρήθηκε κατά των βρετανικών αλλαγών στις εμπορικές ρυθμίσεις στη Βόρεια Ιρλανδία, μια μονομερή κίνηση που είχε ως αποτέλεσμα οι Βρυξέλλες να εκκινήσουν νομικές διαδικασίες. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η εμπορική συμφωνία έδωσε σε κάθε πλευρά εργαλεία, τη διευθέτηση διαφωνιών και την δυνητική επιβολή δασμών, προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με το σύμφωνο αυτό και τη συμφωνία διαζυγίου του Brexit.

Μόλις το Κοινοβούλιο δώσει την έγκρισή του, οι «27» θα την επικυρώσουν
«Θα είμαι σαφής: Δεν θέλουμε να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα εργαλεία. Αλλά δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε εάν χρειαστεί», δήλωσε στην αρχή της συζήτησης. Μόλις το Κοινοβούλιο δώσει την έγκρισή του, οι 27 χώρες της ΕΕ αναμένεται να την επικυρώσουν. Το ευρωπαϊκό μπλοκ θα ενημερώσει στη συνέχεια τη Βρετανία και η εμπορική συμφωνία θα ολοκληρωθεί επισήμως.

Οι βουλευτές ψηφίζουν επίσης επί ενός συνοδευτικού ψηφίσματος 17 σελίδων, στο οποίο το Brexit χαρακτηρίζεται «ιστορικό λάθος» και καλούν την Κομισιόν να συνεχίζει τις νομικές της διαδικασίες σε βάρος του Λονδίνου. Στο κείμενο αναφέρεται ότι το Κοινοβούλιο λυπάται που η συμφωνία έχει περιορισμένο εύρος, χωρίς συνεργασία στην εξωτερική πολιτική ή τις ανταλλαγές φοιτητών, ενώ σημειώνεται ότι οι ευκαιρίες για την οικονομία της Βρετανίας, που σε μεγάλο βαθμό βασίζεται στις υπηρεσίες, έχουν «μειωθεί ευρέως».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS