Βόρεια Κορέα: Να γιατί ο Κιμ κήρυξε τον πόλεμο στην αργκό, τα τζιν και τις ξενόφερτες ταινίες

Βόρεια Κορέα: Να γιατί ο Κιμ κήρυξε τον πόλεμο στην αργκό, τα τζιν και τις ξενόφερτες ταινίες

Το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ στη Βόρεια Κορέα πέρασε πρόσφατα έναν νόμο που επιδιώκει να εκριζώσει κάθε μορφή ξένης επιρροής.

Οι Αρχές τιμωρούν μάλιστα παραδειγματικά όποιον συλλαμβάνεται με ξένες ταινίες, ρούχα ή να χρησιμοποιεί την αργκό. Προ ημερών, μάλιστα εκτελέστηκε μπροστά στα μάτια της οικογένειάς του και άλλων 500 ατόμων ένας Βορειοκορεάτης, που πουλούσε κρυφά CD και USB με νοτιοκορεατικό περιεχόμενο. Το ερώτημα είναι γιατί η Πιονγιάνγκ προβαίνει σε τέτοια μέτρα. Απαντήσεις επιχειρεί να δώσει το BBC.

H Γιουν Μι-Σο ήταν μόλις 11 ετών όταν είδε την εκτέλεση ενός συμπατριώτη της, που συνελήφθη με μια νοτιοκορεατική δραματική ταινία στην κατοχή του. Όλη η γειτονιά ήταν παρούσα. «Αν δεν το έκανες θα σε κατηγορούσαν για προδοσία», λέει. «Θυμάμαι σαν τώρα τον άνδρα με τα δεμένα μάτια. Βλέπω ακόμη τα δάκρυά του να ρέουν. Ήταν μια τραυματική εμπειρία. Το ύφασμα που κάλυπτε τα μάτια του ήταν μουσκεμένο από τα δάκρυα. Τον έστησαν όρθιο, τον έδεσαν και τον εκτέλεσαν».

Ο «πόλεμος χωρίς όπλα» του καθεστώτος Κιμ
Η ζωή στη Βόρεια Κορέα είναι σαν να βρίσκεσαι σ’ ένα μόνιμο lockdown, χωρίς πρόσβαση στο Διαδίκτυο ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με μοναδική πηγή πληροφόρησης τα ελάχιστα ελεγχόμενα από το καθεστώς τηλεοπτικά δίκτυα να σε βομβαρδίζουν με ό,τι θέλει η ηγεσία να ακούς. Ο Κιμ το προχώρησε, τώρα, ακόμη παραπέρα μ’ ένα νέο νόμο κατά της «αντιδραστικής σκέψης», όπως τη χαρακτηρίζει και του «καπιταλιστικού τρόπου ζωής». Όσοι συλλαμβάνονται να παρακολουθούν ΜΜΕ από τη Νότια Κορέα, τις ΗΠΑ ή την Ιαπωνία αντιμετωπίζουν την εσχάτη των ποινών ή κάθειρξη σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Αλλά η Πιονγιάνγκ δεν σταματά εκεί. Ο Κιμ με πρόσφατη επιστολή στα κρατικά ΜΜΕ κάλεσε το Σύνδεσμο Νεολαίας της Βόρειας Κορέας να βάλει ένα τέλος στη «δυσάρεστη, ατομικιστική, αντισοσιαλιστική συμπεριφορά» των νέων και στα «επικίνδυνα δηλητήρια» του ξενόφερτου τρόπου ομιλίας, στιλ χτενίσματος και ένδυσης.

Σύμφωνα με τον ενημερωτικό ιστότοπο Daily NK της Σεούλ, που έχει πηγές στη Βόρεια Κορέα, τρεις έφηβοι εστάλησαν σε στρατόπεδο «επανεκπαίδευσης» επειδή κουρεύτηκαν σαν τα είδωλα της K-pop και γύριζαν το στρίφωμα των παντελονιών τους πάνω από τους αστραγάλους. Κι όλα αυτά επειδή ο Κιμ επιδίδεται σ’ έναν πόλεμο χωρίς πυραύλους και πυρηνικά με στόχο, όπως λένε αναλυτές, να εμποδίσει τη ροή πληροφοριών από το εξωτερικό στη χώρα του, όπου η ζωή γίνεται ολοένα και πιο αφόρητη. Εκατομμύρια Βορειοκορεάτες φέρονται να λιμοκτονούν κι ο Κιμ θέλει να διασφαλίσει ότι θα τρέφονται μόνον με την κρατική προπαγάνδα και όχι με τα πολιτισμικά προϊόντα της Σεούλ, μιας από τους πλουσιότερες πόλεις της Ασίας.

Η Βόρεια Κορέα παραμένει αποκομμένη από τον έξω κόσμο με ακόμη αυστηρότερα μέτρα αφότου σφράγισε τα σύνορά της πέρυσι για να εμποδίσει την «εισβολή» του κορωνοϊού από τη γειτονική Κίνα. Το εμπόριο με τη μεγάλη σύμμαχο σχεδόν σταμάτησε και μολονότι αρχίζουν να φθάνουν κάποιες προμήθειες, οι εισαγωγές είναι ακόμη περιορισμένες. Αυτή η απομόνωση που επέλεξε το καθεστώς γονάτισε ακόμη περισσότερο μια κλυδωνιζόμενη οικονομία, όπου τα κονδύλια διοχετεύονται για τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Πιονγιάνγκ, αφού όωπς κι ο ίδιος ο Κιμ παραδέχθηκε προ μηνών, οι Βορειοκορεάτες αντιμετωπίζουν «τη χειρότερη κατάσταση, που καλούμαστε να υπερβούμε».

Ο νέος νόμος του Κιμ
Σύμφωνα με αντίγραφο του νέου νόμου που εξασφάλισε το Daily NK, «όταν συλληφθεί ένας εργάτης, μπορεί να τιμωρηθεί και ο επικεφαλής του εργοστασίου» και το ίδιο ισχύει και για τους γονείς «προβληματικών» παιδιών. «Το σύστημα αμοιβαίας παρακολούθησης που ενθαρρύνει το καθεστώς της Βόρειας Κορέας αντανακλάται στο νόμο αυτό», σχολιάζει ο αρχισυντάκτης του Daily NK, Λι Σανγκ Γιονγκ στο BBC, έναν νόμο σχεδιασμένο να θραύσει τα όποια όνειρα ή τη γοητεία που ασκεί η ζωή στο Νότο στη νέα γενιά. «Με άλλα λόγια το καθεστώς συμπέρανε ότι τυχόν πολιτισμικές επιρροές από άλλες χώρες θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια αίσθηση αντίστασης».

«Όσο πιο δύσκολη είναι η συγκυρία, τόσο περισσότερο σκληραίνουν η επιτήρηση, οι νόμοι και οι τιμωρίες. Από ψυχολογικής άποψης, όταν παρακολουθείς μια νοτιοκορεατική ταινία με την κοιλιά γεμάτη, μπορεί να το κάνεις για λόγους αναψυχής. Αλλά όταν δεν υπάρχουν τρόφιμα και πασχίζεις για την επιβίωση, οι άνθρωποι απογοητεύονται», λέει στο βρετανικό δίκτυο ο Τσόι Γιονγκ Χουν, ένας από τους ελάχιστους που κατάφεραν πέρυσι να το σκάσουν από τη Βόρεια Κορέα.

Η απόδραση από το καθεστώς είναι σχεδόν αδύνατη με τις οδηγίες που έχουν λάβει οι φρουροί να ανοίγουν πυρ στα αυστηρά ελεγχόμενα σύνορα με τις γειτονικές χώρες. Και ο νέος νόμος του Κιμ έρχεται να σφίξει ακόμη περισσότερο τα λουριά στους λιμοκτονούντες Βορειοκορεάτες. Ο Τσόι, που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την οικογένειά του στη Βόρεια Κορέα, θεωρεί ότι η παρακολούθηση μερικών ταινιών δεν θα ανατρέψει δεκαετίες ιδεολογικού ελέγχου. Πιστεύει όμως ότι οι συμπατριώτες του υποπτεύονται ότι η κρατική προπαγάνδα τους αποκρύπτει την αλήθεια: «οι Βορειοκορεάτες έχουν το σπόρο της δυσαρέσκειας στις καρδιές τους, αλλά δεν γνωρίζουν ποιος είναι ο αποδέκτης της δυσαρέσκειας αυτής. Είναι μια δυσαρέσκεια χωρίς κατεύθυνση. Ραγίζει η καρδιά μου που δεν με καταλαβαίνουν ακόμη κι όταν τους μιλάω. Πρέπει κάποιος να τους αφυπνίσει, να τους διαφωτίσει».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ