Bloomberg: Η στροφή της Ιταλίας κατά της Ρωσίας υπό τον Μάριο Ντράγκι

Bloomberg: Η στροφή της Ιταλίας κατά της Ρωσίας υπό τον Μάριο Ντράγκι

Λιγότερο από μια εβδομάδα πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι σχεδίαζε ένα ταξίδι στη Μόσχα και συζητούσε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για πιθανή αύξηση των προμηθειών φυσικού αερίου. Η προσέγγισή του είναι πολύ διαφορετική τώρα, επισημαίνει άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται σε ιστοσελίδα του αμερικανικού πρακτορείου Bloomberg.

Καθώς ο 74χρονος πρώην κεντρικός τραπεζίτης και τέως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ετοιμάζεται να συναντήσει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο την Τρίτη, πιέζει ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και προσπαθεί να τερματίσει την εξάρτηση της Ιταλίας από τη ρωσική ενέργεια. Υποστήριξε επίσης την αποστολή βαρέων όπλων στην Ουκρανία παρά την αντίσταση από μεγάλα τμήματα του κυβερνώντος συνασπισμού του και τους ιστορικά ισχυρούς δεσμούς της χώρας με τη Ρωσία.

Με αυτόν τον τρόπο, ο κ. Ντράγκι συμπαρατάσσεται με δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, που έχουν ορκιστεί να συνεχίσουν να απομονώνουν και να πιέζουν τη Μόσχα με ολοένα και πιο σκληρές κυρώσεις και ουσιαστικά πιέζει πιο διστακτικά έθνη όπως η Γερμανία να εντείνουν το αντίδρασή τους.

Αυτό που άλλαξε τη σκέψη του κ. Ντράγκι ήταν η αυξανόμενη βαρβαρότητα του πολέμου. Συγκλονίστηκε ιδιαίτερα από τις εικόνες των εγκλημάτων πολέμου στα περίχωρα του Κιέβου και σε άλλες περιοχές στην Ουκρανία που κατείχαν τα ρωσικά στρατεύματα, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει τη σκέψη του.

Επιπλέον τον ενόχλησε και η κριτική. Σε μια σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες το βράδυ της εισβολής της 24ης Φεβρουαρίου, ο κ. Ντράγκι αρχικά αντιτάχθηκε στην έξοδο της Ρωσίας από το διεθνές σύστημα τραπεζικών πληρωμών SWIFT. Το επόμενο πρωί, ο πρώην επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, έγραψε στο Twitter ότι η Ιταλία ήταν μεταξύ των τριών χωρών που «ατιμάστηκαν» εμποδίζοντας πιο δυναμικές κυρώσεις.

Ύστερα από αυτό, ο κ. Ντράγκι έστειλε κυβερνητικούς αξιωματούχους για να εξασφαλίσουν νέες συμφωνίες σε χώρες όπως η Αγκόλα, το Κονγκό, η Αλγερία και η Αίγυπτος για να προσπαθήσουν να διασφαλίσουν ότι η Ιταλία δεν θα εξαρτάται ποτέ ξανά τόσο πολύ από έναν μόνο προμηθευτή.

«Προτιμάτε ηρεμία ή τον κλιματισμό ανοιχτό;» απάντησε ο κ. Ντράγκι σε συνέντευξη Τύπου στις 6 Απριλίου όταν ρωτήθηκε για τις συνέπειες της τιμωρίας της Ρωσίας για την επιθετικότητά της.

Παρέμεινε αποφασιστικός ακόμη και όταν ο υπουργός Ενέργειας Ρομπέρτο Τσινγκολάνι προειδοποίησε ότι αν σταματήσουν οι ροές αυτόν τον μήνα, η Ιταλία θα δυσκολευτεί να τα βγάλει πέρα ​​τον επόμενο χειμώνα, ζητώντας τη βοήθεια του ενεργειακού κολοσσού Eni για να βοηθήσει στο σχέδιό του να διακόψει εντελώς το ρωσικό φυσικό αέριο μέσα στα δύο επόμενα χρόνια.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εni θα συνοδεύσει τον κ. Ντράγκι στο ταξίδι του στην Ουάσιγκτον ενόψει των συνόδων κορυφής της Ομάδας των Επτά και του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο. Η Ουκρανία θα είναι στην κορυφή της ατζέντας και το καλωσόρισμα θα είναι θερμό. «Λάβαμε υπόψη τις προσπάθειες που κατέβαλαν αυτοί και η ηγεσία τους και αντισταθήκαμε ενάντια στον Πρόεδρο Πούτιν», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο η μακροχρόνια σχέση της Ιταλίας με τη Ρωσία εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πόσο ανθεκτική στον χρόνο μπορεί να είναι αυτή η αλλαγή. Οι γενικές εκλογές είναι προγραμματισμένες μέχρι την άνοιξη του 2023 και ο κ. Ντράγκι δεν θα είναι υποψήφιος.
Άλλοι ηγέτες κομμάτων αγωνίζονται ήδη για επιρροή, όπως ο Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας, ο οποίος κάποτε φορούσε ένα μπλουζάκι με την εικόνα του Πούτιν, αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός των Πέντε Αστέρων, Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος έκλεισε μια συμφωνία στην οποία η Μόσχα έστειλε νωρίς στρατιωτικούς γιατρούς και και αναπνευστήρες στην Ιταλία στην πανδημία του κορωνοϊού.

Τόσο ο κ. Σαλβίνι όσο και ο κ. Κόντε εκφράζουν σκεπτικισμό σχετικά με τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, ζητώντας αντ’ αυτού για ανανέωση των ειρηνευτικών συνομιλιών με τον κ. Πούτιν.

Η ιταλική απροθυμία να αντιμετωπίσει τη Ρωσία μπορεί να αναχθεί σε έναν ισχυρό δεσμό που σφυρηλατήθηκε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, όταν η Ιταλία διέθετε το ισχυρότερο κομμουνιστικό κόμμα της Ευρώπης.

Οι δεσμοί ενισχύθηκαν υπό τον πρώην πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος συχνά καυχιόταν για τη στενή προσωπική του φιλία με τον κ. Πούτιν. Η σχέση τους συνεχίστηκε ακόμα και όταν ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης έχασε την εξουσία. Ο κ. Μπερλουσκόνι υποστήριξε την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και αργότερα έγραψε ένα άρθρο στη μεγαλύτερη εφημερίδα της Ιταλίας, Corriere della Sera, περιγράφοντας το μποϊκοτάζ από δυτικούς ηγέτες των ρωσικών εορτασμών ως «μυωπική» απόφαση που σηματοδοτούσε έλλειψη σεβασμού.

Τα φιλορωσικά αισθήματα είναι βαθιά και στην ελίτ και στην ακαδημαϊκή κοινότητα της Ιταλίας. Ένας άγνωστος καθηγητής πανεπιστημίου έγινε στιγμιαία τηλεοπτική διασημότητα για την έντονη κριτική του στο ΝΑΤΟ και την ευρωπαϊκή πολιτική για την Ουκρανία. Ο επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας δημοσίευσε ένα tweet λίγο πριν τις 25 Απριλίου ευχόμενος στους Ιταλούς «ευτυχισμένη Ημέρα Απελευθέρωσης» χρησιμοποιώντας το γράμμα «Z», σύμβολο της ρωσικής εισβολής.

Πιο πρόσφατα, ένα τηλεοπτικό κανάλι που ανήκει στον κ. Μπερλουσκόνι έδωσε στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μια πλατφόρμα για να μεταδώσει τη ρωσική αφήγηση για τον πόλεμο. Οι ισχυρισμοί του ότι οι σφαγές στα περίχωρα του Κιέβου ήταν στημένες και ότι οι Ναζί διοικούν την Ουκρανία δεν αμφισβητήθηκαν. Είπε επίσης ότι ήταν «έκπληκτος» από την τρέχουσα στάση της Ιταλίας.

Ο κ. Ντράγκι χαρακτήρισε τις δηλώσεις Λαβρόφ «απαράδεκτες και χυδαίες».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS