Βιζόν: Η Δανία τα θανάτωσε, η Φινλανδία τα εμβολιάζει κατά του Covid-19

Βιζόν: Η Δανία τα θανάτωσε, η Φινλανδία τα εμβολιάζει κατά του Covid-19

Προκειμένου να αποφευχθεί η πλήρης εξόντωση των εκτρεφόμενων βιζόν, όπως συνέβη στη Δανία σε άλλη φάση της πανδημίας, η φινλανδική βιομηχανία γούνας οργανώνει ένα πρόγραμμα εμβολιασμού για τα ζώα, με τη χορήγηση πειραματικού σκευάσματος το οποίος έχει λάβει έγκριση από τις τοπικές αρχές.
Η σκανδιναβική χώρα έχει έτοιμες περίπου μισό εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου εγχώριας ανάπτυξης.

Οι δόσεις είναι αρκετές για να προστατεύσουν από τον Covid-19 ολόκληρο τον πληθυσμό των βιζόν αναπαραγωγής. Πρόκειται για το πρώτο πρόγραμμα του είδους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι εμβολιασμοί πραγματοποιούνται «για να διασφαλιστεί η καλή διαβίωση των ζώων καθώς και για να προστατευθεί η ανθρώπινη υγεία» και να αποφευχθεί η εμφάνιση δεξαμενών ιών, δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Φινλανδικής Ένωσης Γουνοφόρων, Marja Tiura.

Το ενδιαφέρον για το εμβόλιο ήταν «τεράστιο», όπως είπε σε συνέντευξή της τη Δευτέρα, αν και η ουσία που αναπτύχθηκε από κοινού με το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι έχει άδεια χρήσης υπό όρους από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Τα βιζόν, όπως πλέον είναι γνωστό, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στον ιό. Η Δανία πέρυσι θανάτωσε 17 εκατομμύρια ζώα μετά την ανησυχία ότι μια μεταλλαγμένη μορφή του κορωνοϊού εξαπλωνόταν στα αγροκτήματά της ενώ παράλληλα υπήρχαν στοιχεία από την Ολλανδία ότι ο ιός μπορεί να μεταπηδήσει μεταξύ ανθρώπων και βιζόν.

Στη Φινλανδία, τα αγροκτήματα λειτουργούν υπό αυστηρούς περιορισμούς και στενή παρακολούθηση. Μέχρι στιγμής, και καθ 'όλη τη διάρκεια της πανδημίας, δεν έχουν επιβεβαιωθεί λοιμώξεις στα βιζόν της χώρας .

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS